Heet, heter, heetst.

Wat doe je als het buiten 36 graden is? Nou, dit:

Om 6 uur gaat de wekker. Wassen, aankleden, tas inpakken en zonder ontbijt naar de moestuin. Want het water is op. Er is niets meer. Niks, nakkes nada. De volkstuinvereniging heeft gelukkig een watervoorziening waarvoor je contributie betaald. Alleen is dat wel 100 meter van mijn tuin vandaan. Door een ingenieus systeem van aan elkaar gekoppelde tuinslangen kunnen we net bij één van mijn containers komen. Nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn met water.

Ondertussen eet ik mijn meegebrachte brood en fruit op, onderwijl foeterend op mezelf omdat ik mijn waterflesje ben vergeten. En of het water uit de tuinslang nu zo gezond is…dat doen we maar niet. Even volhouden nog.

Zaden goudsbloemen

Ik knip de uitgebloeide bloemen uit de dahlia’s, goudsbloemen en afrikaantjes. Hier en daar laat ik er een paar zitten. Met dit mooie weer kan je snel de zaden oogsten voor volgend jaar. Ik heb ook al zaden geoogst van de Oost-Indische kers en de maggiplant.

De meeste bloemen zitten onder de luizen. Door de droogte groeien ze explosief. Andere jaren is de regen een spelbreker voor hen, maar dit jaar vermeerderen ze zich in grote getale. Gelukkig zie ik ook een hoop lieveheersbeestjes, die dol zijn op luizen.

De winde lijkt beslag te hebben genomen van mijn tuin, van alle kanten komt het tevoorschijn. Het is alsof ik de tuin voor het eerst zie, het zit tussen de bonen, bieten, in de fruitkooi en tussen de dahlia”s.  Door de warmte ben ik toch minder oplettend geweest. Gelukkig heeft het zich nog niet ergens omheen gewikkeld en is het makkelijk te verwijderen. Behalve 1 bonenstok, daar staat de winde prachtig te bloeien. Nou ja, dat is jammer dan. Als de bonen geoogst zijn zal ik de winde grondig verwijderen. Hoop ik.

Uien drogen en schoonmaken na de oogst

De uien hebben ongeveer 14 dagen gedroogd en met mogelijke regenbuien in het vooruitzicht lijkt het me beter om ze schoon te maken en mee naar huis te nemen om op te slaan. Schoonmaken houdt in: het loof en de wortels eraf knippen. Een mooi karweitje voor in de schaduw.

Als de tuinslangen weer zijn opgeborgen oogst ik nog snel een paar tomaten, een courgette en paprika voor de pizza van vanavond. Het is bijna 10.00 uur als ik het tuinhek sluit. Het is al flink warm, tijd om naar huis te gaan. Maar dan valt mijn oog op de bramen bij de ingang. Ik zie visioenen van ijs met bramen, en besluit nog  wat te plukken. Een fijn vooruitzicht voor vanmiddag 😉 Daarna snel naar huis.

De rest van de middag hou ik siësta. Vanavond weer naar de tuin om water te geven.

Nog even een paar foto’s  van vorige week, toen ik het 2e aardappelveldje leeg oogstte. Tiamo en Columba aardappels. De laatste gekregen van een tuinbuurvrouw.  We hebben ze nog niet gegeten maar de oogst was prima, wat een grote aardappels!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s