Camel

Zijdehoender, wyandotte en cochin kip

5 Weken geleden kochten we nieuwe kippen. Een zijdehoender, wyandotte en een cochin. Allemaal krielkipjes. De zijdehoender noemden we Camel, omdat ze op een kameel leek.

Camel was een seutje. Ja dat klinkt niet leuk maar het is zoals het is. Ze was niet erg snugger. Traag van begrip en niet alert. Als je eten voor haar legde had een ander het al opgegeten voordat zij het überhaupt zag liggen. Trap lopen ging moeizaam, op de stok zitten pas na 3,5 week en alleen als ik haar erop zette. En vaak viel ze er dan eerst nog een paar keer af, al dan niet geduwd door Sientje of Dopey omdat zij allebei naast haar wilden zitten. Want lekker warm was ze wel, met al haar donsveren.

Maar donderdagavond ging het mis. Terwijl ik bezig was haar naar het nachthok te manoeuvreren kon ze ineens niet meer lopen of staan. Sterker nog, ze viel voortdurend  achterover. Op de stok zitten ging niet meer.  Uiteindelijk sliep ze die nacht in het  legnest van het nachthok.

De ochtend daarop kon ze de trap nog af naar beneden, maar de dag erna niet meer. De andere kippen liepen over haar heen omdat ze niet snel genoeg was. Lopen ging moeizaam en met soldaatpassen. Regelmatig viel ze om.

Na lang wikken en wegen de verkoper gebeld. We mochten haar terug brengen. En met pijn in mijn hart hebben we deze keuze gemaakt. Wat er mis is met Camel wist hij ook niet, mogelijk een ziekte ondanks dat ze daar voor ingeënt is. Het kan ook alleen maar stress zijn, zijdehoenders staan er om bekend dat ze snel stress ervaren. Alleen kan ik  niet plaatsen waarom ze daar op dat moment last van kreeg, aangezien ik ze iedere avond volgens een bepaalde structuur naar het nachthok liet lopen.

Ze werd daar apart gezet in een hok met een paar andere kippen. Waarschijnlijk het hok twijfelgevallen. Hopelijk is het alleen maar stress en wordt ze alsnog ergens geplaatst waar ook heel goed voor haar gezorgd wordt.

We mochten kiezen, ons geld terug of een ander kipje. Het werd het laatste. Weer een cochin, een grappig beestje. We noemen haar Happy. En daarmee begonnen andere problemen. Een nieuwe pikorde. Zodra ze in het kippenhok kwam werd iedereen wakker 😉 Whaaaa een nieuwe kip, aanvalluuuuhhh! De jacht was geopend en Happy was vogelvrij. Het was net alsof ze in een flipperkast was beland. Ze vloog van de ene kant van het hok naar de andere. Achterna gezeten door alle kippen.

Dus het hok weer maar in tweeën verdeeld en haar apart gezet. Hopelijk wennen ze snel aan elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s