Hoe maak je de kas winterklaar? 10 Tips.

 

Ik ben als moestuinier heel erg blij met mijn kas. In het voorjaar de ideale plek om vroeg te starten. Alle jonge plantjes die in maart/april in huis in de weg staan verhuizen zodra de buitentemperatuur het toe laat naar de kas. En in het najaar is het de ideale plek om het moestuinjaar te verlengen.

Heb je geen kas? Overweeg om er één aan te schaffen. Voor een redelijke prijs kan je ze tweedehands kopen op bv marktplaats. Mocht dit niet in je budget passen, een zogenaamde platte bak voldoet ook prima om in het voor- en najaar sla te kweken. Deze maak je makkelijk zelf van restmateriaal. Oude ramen, wat hout of stenen, het hoeft niet veel te kosten. Zelf heb ik 2 platte bakken gemaakt van een oude douchecabine en wat planken.

Om wintersla te kunnen zaaien moet er eerst worden opgeruimd.

Hoe maak je de kas winterklaar? 10 tips:

  1. Haal de kas leeg. Verwijder alle planten om te voorkomen dat schimmels zich terugtrekken in de grond. Hangen er nog groene tomaten aan de planten? Leg ze in de vensterbank.
  2. Maak eventuele zaaitafels en tomatenstokken schoon. Berg ze droog op.
  3. Zeem de ramen binnen en buiten. Zo verwijder je eventuele schimmels ter voorkoming van ziekten. Als je nog gaat zaaien hebben de zaaisels gelijk meer licht, de ramen kunnen aan het eind van het seizoen behoorlijk vies zijn.
  4. Verwijder onkruid. Ik laat in het voor- en najaar de kippen in de kas rondlopen om alle ongedierte te verwijderen. Dit scheelt mij veel werk, andere jaren ging ik zelf op zoek naar emelten (larven van de langpootmug) dus het is fijn dat ze dit van me overnemen.
  5. Controleer het dakvenster en het rooster. Ze kunnen vanaf nu dicht blijven. Maak de goten schoon. Als je een regenton bij de kas hebt, maak deze indien nodig schoon.
  6. Check de bestrating. Voldoet deze nog of wil je het anders indelen?
  7. Zet de kas onder water om meststoffen uit te spoelen. Dit kan eventueel ook in de winter. Voeg daarna compost toe om de bodemstructuur te verbeteren.
  8. Plaats potplanten in de kas om te overwinteren. Zolang het niet vriest hebben ze daar een droge en windvrije rustplek.
  9. Zaaien kan nog maar dan moet je snel zijn, na eind oktober/ begin november heeft dit geen zin meer omdat de grond dan te koud wordt om je groente zaden nog te laten ontkiemen. Ik zaaide 15 oktober nog rucola, veldsla, mizuna en snijsla. De eerste zaden kwamen na 4 dagen al op,  dus staan er in mum van tijd weer groene rijtjes in de kas. Hopelijk nog verse wintersla dit najaar 😉
  10. Houdt bescherming tegen koude nachten bij de hand. Vliesdoek of noppenfolie zijn prima geschikt om over je groente heen te leggen tijdens de koudere nachten.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s