Kippen met karakter.

Als ik op nieuwjaarsochtend beneden kom zie ik maar 1 kip in het hok. Dat is raar. Snel trek ik mijn jas over mijn pyama aan om polshoogte te nemen. Er zitten 4 kippen in het nachthok en al snel wordt duidelijk wat er aan de hand is.

Leentje moet een ei leggen en zit in het legnest. Happy zit vlak bij haar. Ze wordt soms achterna gezeten door de andere 2 nieuwkomers en voelt zich beschermd door Leentje. Maar Leentje heeft door het ei geen tijd voor haar. De andere 2 durven toch niet goed dichterbij te komen en zo ontstaat een patstelling. Als ik eten ga halen wordt de strijdbijl snel begraven en zijn ze snel beneden. Zelfs Leentje is haar ei even vergeten.

Ondanks wat strijd om de pikorde worden de kippen steeds meer een groep. Ze scharrelen vaker samen en letten op elkaar. Kippen zijn slimmer dan je denkt. Ze waarschuwen elkaar ook. Laatst zat ik in het kippenhok thee te drinken. Ja het is gek, maar je moet wat als je niet weet welke kip er verkouden is. Binnen op de bank zie je dat niet 😉

Maar ik dwaal af. Ik zat dus in het kippenhok.. Ineens gingen alle koppen omhoog en ze bleven doodstil zitten. Toen hoorde ik het ook.. er vloog een roofvogel over, duidelijk te horen aan zijn typische roep. Ze konden hem niet zien maar hoorden hem wel.

De kippen lopen steeds vaker door de tuin. Onder de fruitbomen zoeken ze naar insecten en slakjes, verder eten ze gras of wachten me op bij de achterdeur in de hoop dat ik wat meelwormpjes geef.  Als het tijd is om weer in het hok te gaan rammel ik met schaaltjes eten. Ze komen dan allemaal aanrennen, en even lijk ik op de rattenvanger van Hamelen. De kleinsten kunnen me soms niet bijhouden en lopen half rennend, half fladderend achter me aan. Het is een komisch gezicht.

Er is duidelijk verschil in karakter. Vroeger dacht ik dat kippen saai en allemaal hetzelfde waren, maar met de komst van Leentje en Saté zagen we duidelijk verschil met de 2 die we al hadden. Ze waren veel liever. Vooral de zwarte durfde wel eens naar je te pikken maar Leentje en Saté doen dat zelden, en alleen als ze broeds zijn. Ze zijn ook heel lief voor elkaar, pikken elkaar nooit, gunnen elkaar eten en lopen in volle tevredenheid door de tuin. Samen houden ze de kleintjes in het gareel.

Happy is een allemansvriendje en daardoor heel makkelijk in de omgang. Ze is vanaf dag 1 niet bang voor mensen en loopt vaak achter me aan in de tuin.  Ik ben inmiddels erg aan haar gehecht. Sientje is de bitch van het stel en staat direct onder Leentje en Saté in de pikorde. Regelmatig wordt ze op haar plaats gezet door de oudere 2. Dopey is de schaduw van Sientje en kopieert haar gedrag. Dopey is het sukkeltje van het stel. Onhandig en traag. Laatst belandde ze bijna in de vijver omdat ze ze bocht de ruim nam.

Juist door de verschillen is het een leuk stel samen. Ik geniet er van als ze door de tuin lopen en komische capriolen uithalen, elkaar achterna zitten of Luna (de hond) de stuipen op het lijf jagen waardoor die niet meer naar buiten wil. Kippen saai? Echt niet!

Kippen. Cochin, Wyandotte.

 

 

 

 

2 gedachtes over “Kippen met karakter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s