Bloemkool blues

Bloemkool kweken in de moestuin

Bloemkool telen is voor mij “categorie moeilijk”. Er zullen tuinders zijn die nu hun wenkbrauwen optrekken en denken “wat een onzin, helemaal niet moeilijk” maar het is mij nog nooit gelukt een perfecte bloemkool te kweken. Daarom was ik heel trots op mijn eerste bloemkooltjes in de dop. Heel klein zaten ze daar, weggestopt tussen de bladeren in de kern van de plant. Zo klein als een pingpongbal maar ik voelde me al een winnaar. Dit jaar was het gelukt!

Bloemkool kweken

Trots plaatste ik een foto van mijn minikooltje op Instagram en meldde er gelijk even bij dat ik de bladeren geknakt had en om het minikooltje had gevouwen. Want dat doe je toch bij bloemkool? Fout! Er was iemand die me adviseerde wasknijpers te gebruiken om de bladeren vast te zetten. Geniaal idee, waarom was ik daar zelf niet opgekomen?

Dus een paar dagen later gewapend met wasknijpers naar de moestuin. Allemachtig wat waren ze gegroeid in die paar dagen. Ik voorzag een probleem, straks zat ik met veertien bloemkolen! Dat wordt weggeven of een paar goede recepten opzoeken.

Maar een week later zakte mijn winnaars gevoel snel weg. Een aantal bloemkolen was doorgeschoten en hard op weg een bloem te vormen. De knijpers waren los gegaan, zo hard waren ze gegroeid. In plaats van een bloemkool leken ze op vlierbessenbloesem. Dat is wel even wat anders dan veertien bloemkolen oogsten.

Om te voorkomen dat ze allemaal door zouden schieten gingen de eerste kleine kooltjes mee naar huis. Anderen waren al verhard en konden meteen richting composthoop. Ik voelde me opnieuw verslagen door de natuur.

 

Tips voor het kweken van bloemkool

(van een bloemkool amateur 😉 )
 • Kies bloemkoolzaad voor het juiste seizoen (zomer of winterteelt).
 • Zomerteelt zaaien in april t/m juni en winterteelt van juni t/m augustus.
 • Zaai bij voorkeur in zaaitrays. In een bakje zaaien en later verspenen kan ook, al geeft dit wel wat groeistilstand.
 • Uitplanten als de planten vijf of meer echte blaadjes hebben.
 • Geeft voor het uitplanten extra mest of compost.
 • Als afweerplanten gebruikte ik salie en afrikaantjes ter voorkoming van plagen als witte vlieg. Geen vlieg gezien dus volgens mij werkt het 😉
 • Dek de planten af met insectengaas of een net fijnmazig net of gebruik koolkragen. Mijn tuinbuurman zet kleine emmers om de plant waar hij de bodem uit heeft geknipt, dit werkt ook prima tegen slakken en koolwitjes.
 • Controleer je planten regelmatig op rupsen en andere ellende.
 • Geef af en toe stikstofrijke meststof.
 • Oogsten kan vijf tot acht maanden na het zaaien.
 • Je kan bloemkool niet lang bewaren in de koelkast, eet hem na het oogsten gelijk op of vries de roosjes rauw in.
 • Zomerteelt is moeilijker dan winterteelt omdat de kolen bij warm weer in de zomer sneller doorschieten.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s