Moestuinupdate juli

 

 

Om me heen hoor ik iedereen zeggen “wat gaat de tijd hard, de zomer is al halverwege”. Ik moet dan altijd denken aan dat liedje van Bluf… Ik ga niet zingen maar je kent het vast wel….

“Aan de kust, de Zeeuwse kust, waar de zomer onbewust, met een rotgang wordt genoten”…

Niet alleen aan de kust gaat de zomer hard, in de moestuin ook. Ondanks de droogte groeit alles heel voorspoedig. Ook dankzij de enorme buien van vorig weekend natuurlijk. We oogstten al komkommers, snackkomkommers, bieten, tomaten, frambozen, aardappels, kruiden, snijbiet en uien.

 

 

Tomaten

De tomaten doen het niet zo goed als vorig jaar. Veel trossen zijn door de warmte niet goed bevrucht. De planten zijn wel goed gegroeid, met dank aan de brandnetelgier. Maar gier is ook erg stikstofrijk waardoor er veel bladgroei is maar weinig vorming van vruchten.

Ook heb ik weer een aantal dieven over het hoofd gezien die tot nieuwe stengels zijn uitgegroeid. Deze dieven top ik dan na het eerste blad na het eerste trosje. Dit is natuurlijk niet zoals het hoort, want het takje zal waarschijnlijk gaan breken als de tomaten gaan groeien, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze nu nog weg te halen. Tuinieren is soms hard zijn, maar nu even niet 😉 De dieven zonder bloemen zijn wel verwijderd.

 

 

Komkommers

In maart zaaide ik mijn eerste komkommers. Andere jaren zaaide ik in april met als gevolg dat ze bij het uitplanten nog heel klein waren. Nu waren ze in mei al groot en sterk. Alleen had ik ineens geen plaats meer voor ze door wisselingen in het teeltschema. Daarom had ik het plekje van de augurken voor ze gereserveerd. En de augurken staan nu op een heel vreemde (schaduwrijke) plek, tegen het gaas van de omheining. Waarschijnlijk geen augurken dit jaar.

Maar de komkommers doen het goed! Van mijn zwager kreeg ik dit voorjaar bamboestokken van zijn zelfgekweekte bamboe waar ik een wigwam van maakte met kippengaas. En de komkommers doen het daar als een tierelier. Bij de eerste komkommer was er nog wel wat verwarring, want had ik er nu augurken geplant of komkommers? Het handige van een teeltschema is dat je alles kan terugvinden maar dan moet je het schema ook wel aanhouden.

 

 

Droogte

Vóór de buien van vorig weekend waren we begonnen met water geven. De tuin had zichtbaar te lijden onder de warmte en droogte. Sommige bloemen verwelken nu in een paar dagen. We hebben nog 500 liter in één van de vaten, hopelijk valt er komende tijd af en toe een buitje anders moeten we een watervat gaan vullen. De waterkraan is ongeveer 100 meter van mijn tuin en het betekent altijd een hoop werk en gedoe om tuinslangen aan elkaar te verbinden. Meestal krijg ik dit zelf ook niet voor elkaar. Gelukkig heb ik vorig jaar kerst uit voorzorg koppelstukken onder de kerstboom gevonden, dat maakt het hopelijk iets makkelijker.

Verder heb ik het tropenrooster ingesteld. In de tuin werken gebeurt alleen ’s morgens vroeg. ’s Avonds ga ik terug om water te geven aan de jonge plantjes. Het korte fietstochtje geeft me een vakantiegevoel. De warmte van de dag is nog voelbaar en de krekels tjirpen oorverdovend.

Grappig trouwens dat het vorig jaar rond deze tijd ook zo heet was. Misschien had je het nog niet gezien, maar om de zoveel tijd plaats ik in de sidebar aan de linkerkant van deze pagina een blog van vorig jaar. Als je klikt op de foto opent de blog die ik eind juli 2018 schreef: “heet, heter, heetst”.

Kippen tijdens hitte

Kippen

De kipjes hebben het ook zichtbaar warm, lopen met hun bek open en leggen minder eieren. Ik las ergens dat kippen kunnen afkoelen door een waterfles in het hok te leggen maar die van ons begrijpen niet dat ze daar tegenaan kunnen liggen, die fles is eng! Dus ik verwen ze een beetje met sterk verdunde brinta zodat ze toch extra water binnen krijgen. Gelukkig vinden ze dat erg lekker. Ook krijgen ze veel fruit en groente.

Saté is 5 weken broeds geweest en blijkbaar is ze er klaar mee. Leuk om te zien dat Leentje iedere avond naast haar ging liggen. Het blijven nog altijd dikke maatjes. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de volgende kip haar intrek in het legnest neemt. Sientje is alweer wat dikker geworden dus zij zou goed de volgende kunnen zijn. Wyandottes staan er ook om bekend dat ze snel broeds zijn.

Wortels

Na vijf pogingen is het eindelijk gelukt om worteltjes te zaaien. Nu is het vooral belangrijk de zaailingen tijdens de droogte en hitte in leven te houden. Dus elke dag water geven. Als combinatieteelt heb ik prei geplant. Het houdt de wortelvlieg op afstand en de geur van de wortels houden de preivlieg op afstand. Win win!

Op Instagram heb ik vorige week een filmpje geplaatst van mijn tuin waarop ik even inzoom op de pas opgekomen worteltjes. In het filmpje zie je de hele moestuin.

Dahlia

Bloemen

Het heeft even geduurd maar eindelijk bloeien de bloemen. Dahlia’s, zonnebloemen, cosmea en zinnia’s, het is fijn om ze eindelijk te zien wiegen in de wind. De goudsbloemen zijn al grotendeels uitgebloeid dus ik ben ook begonnen met zaden verzamelen. Dit kan je makkelijk zelf doen. Kies een droge dag en knip de zaaddozen uit de bloemen. Verzamel ze in een bakje en laat ze goed drogen. Ik laat ze meestal twee weken drogen, liefst op een krant. Daarna kan je ze bewaren op een donkere, koele en droge plaats, bij voorkeur in een papieren zak, envelop of koffiefilter.

Appelboom

Appels en peren vergelijken

De peren hebben een beurtjaar. De oorzaak is me niet duidelijk. Ze zijn iets vroeger gesnoeid dan anders maar de werkwijze was hetzelfde en toch hebben ze dit jaar heel veel blad gevormd. Ik moet uitzoeken hoe dit komt en wat het beste is om nu te doen. Of dit het beurtjaar heeft veroorzaakt weet ik niet, het zou ook door de droogte kunnen komen.

De appels daarentegen doen het dit jaar heel goed. Nu ben ik niet zo dol op appels maar  als ik naar de bomen kijk zie ik de appeltaarten komende winter al uit de oven rollen. Dat wordt serieus veel taart dit jaar! Verder maken we er appelmoes van en gaan ze naar de kippen als tussendoortje. Hopelijk blijft het allemaal goed gaan want misschien zitten er wel wormen in of kurkstip of komt er een enorme hagelbui waardoor de oogst verloren gaat.

Tot slot een foto van een dahlia. De laatste dagen ben ik in verband met de hitte vaker ’s avonds in de tuin met de camera en dan kan ik helemaal de tijd vergeten door het mooie licht in de tuin. Genietmomentjes!

Dahlia

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Moestuinupdate juli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s