De vakantie is voorbij. Uitgerust en vol energie terug naar het vaste ritme. En naar de tuin!
Tuinoppas
Mijn vader heeft voor de tuin gezorgd, met name het oogsten en water geven. Door te blijven oogsten stimuleer je de planten. Zo blijven de bonen bloemen produceren. Dit geldt ook voor de courgettes. Het voorkomt gelijk enorme joekels van courgettes die alleen nog geschikt zijn voor de soep.
Val appels
De appelbomen laten de beschadigde appels vallen. Ze zijn allemaal aangetast door een beestje maar ik nam ze toch mee, een halve mand vol. Ik maakte er de volgende dag acht potten appelmoes van. Er vallen nog geen oogstrijpe appels. De pitten zijn dan zwart en het steeltje moet makkelijk los laten als je de appel naar boven beweegt bij het plukken.
Pruimen oogsten
De pruimen hangen nog aan de bomen. Er is al veel geoogst maar sommige, vooral kleinere pruimen, rijpen langzamer dan anderen, geen idee waardoor. De gevallen pruimen neem ik mee om weg te gooien. Ze zijn aangetast door de pruimenmot. Er liggen inmiddels ook gave pruimen onder de bomen, hier wordt jam van gemaakt. Dagelijks pluk ik wat om die dag te verwerken tot jam, te drogen of weg te geven.
Pruimen drogen
Ik droog mijn pruimen in de open lucht als het heel warm is, zoals afgelopen weken. Tropische temperaturen zijn daarvoor ideaal. Natuurlijk kan het ook in een droog of heteluchtoven, maar soms is het leuk om iets nieuws uit te proberen. En duurzaam 😉
Werkwijze
Pruimen drogen is niet moeilijk. Was de pruimen, halveer en ontpit ze. De grote pruimen snijd ik nogmaals door de helft. Leg de pruimen op een met bakpapier bedekt bakblik, het vruchtvlees naar boven. Daarna bedek ik het bakblik met dichtgeweven vitrage, dus zonder gaatjes. Vouw het zo om het bakblik dat er geen vliegjes in kunnen en bindt het vast met touw.
En daarna leg je het buiten, op een warme plaats. Bij mij is dit het platte, bitumen dak van het tuinhuis. Het dak warmt flink op, dus een perfecte plaats. Na twee of drie dagen zijn de pruimen droog.
Als de pruimen niet droog genoeg zijn en de buitentemperatuur niet meer geschikt is kan je ze ook drogen in de oven. Gebruik een temperatuur van 50 graden met de deur op een kier. Dit is natuurlijk niet zo duurzaam. Pruimen drogen in de oven duurt ongeveer acht uur.
Bewaren
Vorig jaar bewaarde ik de gedroogde pruimen in een oude broodzak. Wellicht kan het ook op een andere manier maar dat heb ik niet uitgeprobeerd. We gebruiken de gedroogde pruimen in de musley. Je kan ze ongeveer 4 maanden bewaren.
Onkruid
Ieder jaar in augustus lijk ik de strijd tegen het onkruid te verliezen. Dit jaar was dat niet anders. Door mijn afwezigheid en de regen is het onkruid omhoog geschoten. Natuurlijk had ik alles netjes achtergelaten voordat ik weg ging maar nu lijkt het wel een wildernis. Systematisch neem ik de tuin onder handen, vak voor vak. Dit geeft overzicht en werkt motiverend.
Kippen en luizen
De buurvrouw heeft weer goed voor de kipjes gezorgd. Geen broedse kippen dit keer dus dat scheelde voor haar ook veel werk. Kort voor ons vertrek waren er wel andere problemen: luizen. Hele kolonies liepen door het hok. En aangezien ik daar wel eens in moet… ja je snapt het al, ik heb veel jeuk gehad. Anderhalve spuitbus luizenverdelger ging er al door het hok. “Geen problemen gehad met de kipjes hoor” verzekerde de buurvrouw ons. “Geen beestjes gezien?” Nee dus. Gelukkig maar.
Pompoenen
Na de oogst van de aardappels plantte ik in juli een paar pompoenen. De kans dat zij nog groot groeien en voldoende rijpen is heel klein, maar ik zie het maar als een experiment. Er zijn zowaar al pompoenen aan het groeien dus als we een mooi najaar krijgen kunnen we ze nog oogsten.
De pompoenen die eerder geplant waren doen het niet geweldig door de droogte. Ik heb ze ook niet zoveel water gegeven als ze nodig hebben. Er zijn maar een paar pompoenen gevormd en deze zijn ook nog eens heel klein. Misschien groeien ze nog wat door de regen die voor komende dagen voorspeld is.
Oogst verwerken
De weersvoorspellingen zijn ideaal om de keuken in te duiken. Niet mijn favoriete onderdeel van moestuinieren maar als ik komende winter ingemaakte groente op tafel zet ben ik er zo blij mee! Op de agenda staan sperziebonen blancheren, pruimentaart, tomatensoep, kruiden drogen, ketchup en pruimenjam maken. Een moestuinier verveelt zich nooit 🙂
Nee, vervelen hoeven wij ons nooit! Ik heb ook al een paar dagen in de keuken gestaan om oa bramenjam, druivensap, appel-druivenchutney,pastasaus en appelmoes[ inderdaad van de gevallen appels] te maken. Ik vind het wel een rijk gezicht al die potten in mijn kast en die volle diepvries.Bovendien leuk om een pot met iets cadeau te geven!
LikeLike
Zo denk ik er ook over Margriet, lekker van genieten!
LikeLike