De natuur maakt zich op voor de herfst. Bloemen maken hun zaaddozen, bomen en struiken verkleuren langzaam en het groen maakt plaats voor felle kleuren. Langzaam gaat de zomer over in herfst. De tsunami van oogst die door de keuken rolde wordt minder en in de moestuin wordt het wat rustiger. Gelukkig is er nog van alles te doen en daarom geef ik je mijn moestuintips voor september.
Moestuintips september
- Door te blijven oogsten stimuleer je de planten nieuwe bloemen en dus nieuwe vruchten aan te maken.
- Alles wat je niet direct kan opeten of weggeven kan je inmaken, drogen of invriezen. Zet je inmaakproducten op een koele donkere plek.
- Heb je nog geen aardappels geoogst? Doe het dan nu, als het vaker gaat regenen komen er meer slakken die ook van jouw aardappelen houden 😉 Oogst de aardappelen op een droge dag en laat ze een dagje nadrogen. Daarna kan je ze opslaan op een koele, donkere en droge plaats.
- Bewaar een paar kleine aardappeltjes in de koelkast om volgend jaar te poten.
- Blijf water geven in droge perioden.
- Als je nog geen bloemzaden hebt verzameld, doe het dan nu. Je kan ze volgend jaar opnieuw zaaien of iemand anders blij mee maken.
- Prei aanaarden: door meer grond tegen de kleine preitjes aan te leggen kunnen ze zich beter ontwikkelen en krijg je een langere witte schacht.
- Blijf slakken verzamelen en laat ze ver van je tuin weer los. Doordat het sneller donker wordt en de nachten vochtiger worden weten ze je tuin weer goed te vinden.
- Oogst de laatste tomaten. De groene tomaten kan je in een zonnige vensterbank leggen. Leg er eventeel een rijpe tomaat, appel of banaan bij zodat ze sneller rijpen. Je kan ze na ongeveer twee weken eten.
- Zaai of plant de laatste bladgroente om tot ver in de herfst verse groene blaadjes te eten. Kies bij buitenteelt voor wintersla of zaai in een platte bak of kas.
- Het najaar is bij uitstek geschikt om een composthoop te starten. Op die manier recycle je het tuinafval en is de cirkel weer rond.
- Verwijder nog wat overtollig blad van de druif zodat de trossen goed kunnen rijpen in de zon.
- Snoei de pruimenbomen op een droge dag. Ze hebben niet veel onderhoud nodig, maar snoei vooral takken die elkaar kruisen of breuk vertonen, rechtopstaande takken of die in de weg hangen in het voorbijlopen.
Buiten zaaien en planten
Radijs, rucola, slasoorten, veldsla.
Oogsten
Aardappelen, appels, andijvie, augurk, bieten, bramen, courgette, frambozen, komkommer, maïs, paprika, peren, pepers, postelein, prei, raapstelen, radijs, rucola, slasoorten, snijbiet, sperziebonen, spinazie, tomaten, wortels.