Kip in de rui

 

In mijn vorige blogpost moestuinupdate oktober #2 schreef ik over Saté, één van onze twee Amrocks. Het gaat niet goed met haar. Ze maakt een versnelde rui door en is daar flink ziek van. In de 8 jaar dat we kippen houden hebben we dit niet eerder gezien. Gelukkig is het internet een fijne informatiebron. Want wat doe je met een kip in de rui?

Kip in de rui

Het www leerde ons dat kippen ieder jaar tussen augustus en november in de rui gaan. Dit betekent dat een kip zijn veren verliest en vervangt voor nieuwe. Meestal gebeurt dit in een bepaalde volgorde: eerst worden de donsveren vervangen, daarna volgen de nek- en halsveren, borstveren, buikveren, vleugels en de staart. Maar soms komt het voor dat een kip al zijn veren verliest, zoals bij onze Saté.

Een kip die in de rui is kan daar soms ziek van zijn. Ook leggen ze geen eieren meer en zien de kam en lellen er bleek uit. Tijdens de rui kunnen ze lager in de pikorde komen.

 

Voeding tijdens de rui

Omdat de aanmaak van veren veel energie kost zijn ze ook vatbaarder voor ziekten. Om Saté een beetje te helpen krijgt ze extra eiwitten, wat nodig is voor de aanmaak van veren. Deze geef ik in de vorm van zonnebloempitten. Andere zaden zijn ook goed maar wij hebben nu eenmaal veel zonnebloempitten uit de tuin. Ook zouden kippen baat kunnen hebben bij kuikenopfokvoer, omdat hier meer eiwitten in zitten.

Insecten zijn ook een bron van eitwitten. Natuurlijk eten ze deze als ze in de tuin lopen, maar er zijn steeds minder insecten te vinden omdat deze in winterslaap gaan of goede verstopplekken hebben waar de kippen niet bij kunnen. Dus graaf ik dagelijks in de composthoop op zoek naar pissebedden, die vindt ze heerlijk 😉

Luizen

Uitval van veren kan ook veroorzaakt worden door luizen. Omdat de andere kippen geen extreme klachten hebben gaan we er vanuit dat de luizen niet de oorzaak zijn bij Saté maar we houden het wel in de gaten. Luizen leven van huidschilfers, bloed en veren dus daarom wordt het hok dagelijks goed schoongemaakt.

 

Saté

En hoe gaat het nu met Saté? Eerlijk gezegd gaat het iedere dag een beetje minder. Ze is kortademig, bibbert van de kou, eet bijna niet en heeft diarree. Als ik moet werken sluit ik haar op in het legnest, zodat ze het in ieder geval minder koud heeft. De rangorde is veranderd waardoor ik dacht dat Sientje en Dopey haar lastig vielen maar dat bleek toch niet zo te zijn. Ze laten haar gelukkig met rust.

Op de stok slapen kan ze niet meer waardoor ze de warmte van de andere kippen moet missen. Ze kan zichzelf ook niet warm houden zonder veren en het hooi waarin ze slaapt is niet warm genoeg. We hebben een paar kruiken maar deze kan ik nergens vinden. Een lege appelmoespot dient nu als kruik. Deze blijft een paar uur warm in een fleecedekentje dus het biedt net wat meer warmte tijdens de koude nachten.

Omdat Saté minimaal drinkt geef ik haar af en toe water met een spuitje. Ze lijkt dan wel een babydino, krijst alles bij elkaar. Toch zijn er ook positieve signalen. De nieuwe veren groeien goed en haar kam blijft prachtig rood. Nu maar hopen dat ze beter wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Kip in de rui

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s