Moestuinupdate oktober #2

 

Er is nog veel werk in de moestuin voor de winter begint. Door de muizen en de regen van de afgelopen tijd loop ik een beetje achter. Zoals ieder jaar hoop ik op 1 december klaar te zijn met de moestuin winterklaar maken, maar ook dit jaar lijkt het niet haalbaar. Hopelijk blijft de weersvoorspelling goed en kan ik in december ook nog wat doen.

Dahlia’s bewaren in de winter

Om de dahlia’s te beschermen tijdens de koude wintermaanden worden ze ieder jaar gerooid. Je kan dit het beste kort voor of direct na de eerste nachtvorst doen. Ik doe dit meestal ruim van te voren, op het moment dat de kleur nog zichtbaar is. Als je alle kleuren door elkaar uitplant is dat niet erg, maar ik heb de bloemen in de tuin ingedeeld op kleur.

Ervaring heeft geleerd dat labels met daarop de kleur handig zijn. Deze zijn eenvoudig zelf te maken van een stukje karton en een touwtje, dit bindt je aan de knol vast.

Na het rooien laat ik de knollen nog een dagje drogen in de zon, als ze nat zijn iets langer, ongeveer een week. Daarna bewaar ik ze in het tuinhuis waar het donker, droog en vorstvrij is. Als het kouder wordt krijgen ze een dekentje, als het hard gaat vriezen verhuizen ze tijdelijk naar de bijkeuken.

In een eerdere blog kan je nog meer lezen over het bewaren van dahlia’s.

Wespennest

Behalve muizen hadden we plotseling ook een wespennest. Hadden, want ze zijn alweer vertrokken. Mogelijk voldeed mijn insectenhotel niet, ze hebben er maar een paar dagen gelogeerd. Waarschijnlijk op doorreis, haha. Het komt goed uit dat ze weg zijn, want er zijn plannen om het insectenhotel komende winter te renoveren. Veel materiaal is omlaag gezakt en moet nodig aangevuld worden. Dit wordt een winterklusje.

Pompoenoogst

Tuin leegmaken

De bedden raken steeds leger. Het pompoenenveldje is leeg en ook alle zonnebloemen zijn weg. De klamboe waar nog anderhalve wortel onder stond is ook opgeruimd. De wortels heb ik nog even laten staan, die gaan komende week in de pan. Zo raakt de tuin stukje bij beetje leeg en kan de tuin straks weer worden bedekt met compost.

Kippen

De kippen niezen nog steeds af en toe, maar zijn niet ziek. Op mooie, droge dagen mogen ze de tuin in en scharrelen ze lekker rond. Vier van de vijf, want met Saté gaat het niet zo goed. Ze is in een week tijd veel veren verloren en ik maak me grote zorgen om haar. Als de kippen de tuin in mogen scharrelt ze niet mee met de rest.

Ze ziet er uit alsof ze is aangereden. Haar staartveren zijn uitgevallen en ook haar vleugels zijn bijna weg. Het is bijzonder dat ze iedere avond nog op de stok kan komen zonder dat ze kan vliegen. Ze kan zich slechter warm houden, bibbert af en toe en gaat het liefst op een veilige plek in de zon liggen, om maar wat warmte op te vangen. Ze eet ook weinig en laat zich moeilijk vangen om eten te geven.

Een rondje op het www leert ons dat sommige kippen een versnelde rui doormaken. Ze kunnen zich daardoor zwak en ziek voelen. Om toch de mogelijkheid van veerluis of andere beestjes uit te sluiten wordt het hok om de paar dagen grondig schoongemaakt. De kipjes hadden eerder last van luizen dus het zou kunnen dat dit de oorzaak is. De anderen zitten gelukkig nog goed in de veren, hoewel ik van hen ook wel veren vind.

Mocht je hier meer over willen weten, op deze websites is er meer over te lezen https://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden en https://www.kippenhuis.nl/kippen-in-de-rui.

Beestjes in de moestuin

Behalve luizen en muizen hebben we ook nog andere beestjes in de moestuin. Op een zonnige dag kwam er nog een prachtige Atalanta langs, op mijn moeders gordijnen die over de witte kolen hangt. En bij het uitspitten van de witlof vond ik een mooie rups.

Helaas zijn er ook minder leuke beestjes. Wat zou dit voor beestje zijn? Een luie mol of een rat? Wordt vervolgd.

Ratten in composthoop

2 gedachtes over “Moestuinupdate oktober #2

  1. Een gat zoals jij hebt, hebben wij steeds bij ons kas, van buiten naar binnen onder de fundering door.Ik ben zelf bang dat het een rat is, gezien de grootte van het gat.Steeds maak ik het dicht.leg er stenen, maar de volgende keer als ik kom zit het gat weer ergens anders☻

    Like

    1. Ik heb het gat ook dichtgemaakt met een steen en de grond aangestampt. De volgende dag zat er een gat naast. Aaahh! Dus weer een steen erin en grond aangestampt… so far so good, al 2 dagen geen nieuw gat 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s