Muizen

 

 

In de moestuinschuur liggen al een tijdje doorgeschoten slaplanten te drogen, maar ineens zijn alle zaden en het kaf van de stengels gevallen. Vreemd, want de zaden blijven eigenlijk altijd in de zaadknoppen zitten, je moet ze echt los peuteren. Zou dit het werk van muizen zijn? Muizen kunnen schade aanrichten aan alles wat je in de schuur bewaard. Ze zijn gek op plastic en karton en bouwen nesten van isolatiemateriaal.

De volgende dag liggen er zonnebloempitten op de grond. Kaf van zonnebloempitten, want de zaden zijn leeg. Voor de zekerheid neem ik alle bloemknoppen mee naar huis om daar verder te laten drogen.

Als ik later in de week thee aan het zetten ben in de schuur hoor ik iets achter me. Zonder geluid te maken draai ik me om en kijk stil naar de papieren tas die wordt gebruikt als prullenbak. Hij beweegt. Heel langzaam, maar toch, hij beweegt. Dus toch muizen! Jakkes! Ik wil geen muizen in mijn schuur, dus begin ik met mijn “muis ontmoedigingsbeleid”. De tas met muis gaat naar buiten. Het gaat regenen dus dan zullen ze wel vertrekken. Niemand wil wonen in een lekkend huis, muizen ook niet 😉

Maar de volgende dag ligt er een spuitflacon op de grond van de schuur. Die komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen, oftewel van de zolder. Ik besluit het nog even aan te kijken, maar als ik de volgende dag heel zachtjes de deur open en heel stil op de drempel blijf staan… hoor ik iets lopen op het zoldertje en als ik omhoog kijk zie ik nog net een staart wegschieten. Getver! Nog meer muizen!

Er zit niets anders op dan de schuur leeg halen en op te ruimen. En dat heb ik afgelopen week gedaan. De schuur was een rommeltje. Opruimen doe ik graag in de winter, als de tuin in rust is. Maar als ik daar op wacht hebben we straks een kolonie muizen in de schuur en dat is niet de bedoeling.

Muizen in de moestuin

Ik begin met de zolder en ga voorzichtig te werk, verwacht bij alles wat ik verzet dat er een muis uit kan springen ;-). Eerst gaan alle netten en tuinkussens mee naar huis. Muizen gebruiken ze vaak als nestmateriaal.

Als ik zakken afdekplastic verschuif hoor ik iets lopen. Met mijn hart in mijn keel schuif ik nog een keer en daar zit ze hoor.. de muis. Aahhhhh! Ik weet niet wie er erger schrok, zij of ik. Ze blijft verdwaasd zitten en ik twijfel wat ik moet doen. Eerst een foto maken voor de blog en dan snel naar buiten met dat beest.

Muizen in de moestuin

Tja, dat was een goed plan maar een muis wacht daar natuurlijk niet op. Terwijl ik een foto maak springt ze een meter van de zolder, zo op het aanrecht en blijft daar even zitten. Snel maak ik een foto, maar als ik het bakje wil pakken om ze buiten te zetten is ze ineens weg. Spoorloos verdwenen.

Geen probleem, denk ik bij mezelf, ik haal gewoon de hele schuur leeg, bezem er door en weg muis. Ja dat had je gedacht, geen muis meer te bekennen. Dus er komen misschien meer muizenverhalen in de toekomst, tenzij ze gewoon door de deur naar buiten is gelopen…. dat hoop ik dan maar.

 

 

 

4 gedachtes over “Muizen

  1. Wij hadden het twee weken geleden ook in een kussenkist die buiten staat.We bewaren daar netten etc in en haalden hem leeg om de winterhoezen voor de laurier en olijven te pakken.Daaronder zaten wel 6 muizen ons verdwaasd aan te kijken.Voordat ik mijn telefoon had gehaald voor een foto, waren ze al verdwenen.Maar er zaten wel gaten in de hoezen☻

    Like

  2. Nee niet in die kist,maar inmiddels wel in mijn”keukenschuur”.Ik zie steeds muizenkeutels alhoewel er niets te halen is voor ze.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s