Juni moestuinupdate

We zijn net terug van vakantie, waarin we genoten van het heerlijke zomerweer in eigen land. Vijf dagen lang verbleven we in de provincie Utrecht in een B&B in een stiltegebied. We fietsten rond de Loosdrechtse Plassen en zaten met veel genoegen in de tuin van onze gastvrouw. Tuin is een understatement want het leek wel een park, met de hele dag fluitende vogels om ons heen en scharrelde kippen en eenden. Als sluitstuk van de dag genoten we iedere avond van een kikkerconcert. Zo ver je kon horen, overal kikkers, geweldig!

Maar nu terug naar de orde van de dag. Het is weer tijd om ons in het zweet te werken in de moestuin, om al die lekkere ontbijtjes weer van de heupen af te krijgen, haha. Ondanks dat de tuin netjes is achtergelaten en goed verzorgd is door de oppas liggen er weer nieuwe tuinklussen te wachten.

Moestuin juni

Wat te doen?

Een uur na thuiskomst liep ik al door de tuin. Wat is alles hard gegroeid! In gedachten maakte ik een lijstje:

 • Wortels zaaien die niet ontkiemden
 • Wat extra bonen zaaien, zelfde euvel
 • Aardbeien oogsten
 • Tomaten dieven en opbinden
 • Dille opnieuw zaaien die helaas gesneuveld is afgelopen week
 • Tweejarige bloemen zaaien
 • Winter/najaarsgroenten zaaien als witte kool en palmkool
 • Ontkiemde zonnebloemen bij de kas uitdunnen
 • Hee…, de rode bessen worden al rood, oogsten of niet?

Slakken weren aardbeien

Aardbeien oogsten

De volgende dag gelijk aan de slag. Ik oogst een emmer aardbeien die allemaal nat zijn, waardoor ze niet lang bewaard kunnen worden. Misschien moet ik er maar aardbeiensaus van maken… of invriezen. Er zitten helaas ook een paar rotte aardbeien tussen die verwijdert worden voor ze anderen aansteken. Ook de slakken zijn in beweging gekomen, met dank aan de regen. Maar er is nog niet gesnoept van de aardbeien. Hier en daar vul ik het stro nog een beetje aan. Doordat de steeltjes van de aardbeien groeien liggen sommigen op de grond waardoor het risico op rotting en ziekten groter wordt, zeker met de regen. Stro houdt ook de slakken een beetje op afstand en de grond vochtiger. Win win win!

Knoflook oogsten

Knoflook oogsten

De knoflook tussen de aardbeien had al geoogst moeten worden maar door de droogte was dit onmogelijk zonder ze te beschadigen. Nu heeft het inmiddels geregend en door de vochtige grond zijn ze makkelijk op te trekken. Ik leg ze droog weg en later worden ze gevlochten.

Tomatenplanten verzorgen

De tomatenplanten in de tuinkas zijn enorm gegroeid. Ze moeten niet alleen gedieft en aangebonden worden maar er moet ook wat blad verwijderd worden, al was het alleen om de basilicum die er onder staat meer licht te geven. Bij alle planten verwijder ik de onderste vier bladeren en bij sommigen ook blad dat over het middenpad hangt. Zo blijft er ruimte over om te lopen. Het deert de planten niet als je hier en daar wat weg knipt. Het blad groeit ook gewoon weer aan.

In een eerdere blog gaf ik meer tips over dieven, opbinden en blad dunnen.

Vogelnet

Tuinoppas tijdens vakantie

Oogsten, water geven en de kas openzetten op warme dagen… mijn vader heeft super voor de tuin gezorgd tijdens onze aanwezigheid. Hij had ook nog een ongenode gast gezien in de tuin: de kat van de buren. Die was op onverklaarbare wijze in de fruitkooi terecht gekomen en kon er niet meer uit, ze zat luid te miauwen. Ondanks dat mijn vader een opening had gemaakt ging hij niet weg. Uiteindelijk ontsnapte zij door in het net te klimmen waardoor het scheurde en hij bovenlangs eruit kon komen. Vanmorgen nam ik de schade op, er zat een gat van een halve meter in. Gelukkig was het snel gemaakt, maar hoe voorkom ik dat de kat nog een keer in de kooi terecht komt? Er zitten namelijk geen gaten in waar hij zo door kan. Hopelijk gebeurt het niet meer.

Kippen

Happy is nog broeds. Af en toe zit ze op een ei maar Dopey is nog steeds de enige die eieren legt, dus veel zijn het er niet. Ze laat zich makkelijk oppakken en gaat ook mee de tuin in maar wil dan snel weer terug naar het nest.

Vlak voor de vakantie ontdekten we dat Sientje twee meter hoog kan vliegen en een afstand van acht meter vliegend kan afleggen. Prima natuurlijk, maar we zijn bang dat ze over de heg zal gaan en we niet meer bij haar kunnen. Onze tuin grenst namelijk aan vijf andere, afgesloten tuinen. Andere jaren knipten we één vleugel, waardoor de kip uit balans raakt en niet meer kan vliegen. Dit jaar was het nog niet gedaan maar nu moet het toch gebeuren. Dan kunnen ze daarna weer scharrelen in de tuin, want dat doen ze het liefst.

Kippen

 

 

 

 

3 gedachtes over “Juni moestuinupdate

 1. Wat een super leuke blog
  Om te lezen en wat hebben jullie een super moestuin;-) -tuin.
  En heerlijk hè even een weekje eruit.

  Hier precies hetzelfde ;
  Lekker weekje weg wij gingen naar Twente Hoge Hexel, alléén maar bosrijk en in de tuin alléén maar vogel geluiden zo fijn.

  Maar idd als je terug komt ( ookal ben je dankbaar voor iemand die de tuin verzorgd) er zijn vaak wel dingen die je niet tegen kunt houden zoals bij ons slakken die de paksoi Aantasten.
  De eco kuur slakken korrels werkten niet super( van vochtig weer werken ze niet) maar wij waren die week ervoor met alléén maar zonnig 🔆weer en das wel zuur als compleet iets opgegeten is.
  Ik doe nu lege plastic bloempotten om de paksoi en sla heen het helpt.
  Wat doe jij aan slakken? En waarom werken sommige slakken korrels niet, ze zijn dan biologisch.
  Neem je een kijkje op mijn blog- geloof dat je mij al wel volgt maar vind je het leuk mijn nieuwste blog te lezen over hoe mijn moestuin is, kleinschaliger maar niet minder fijn;,)

  Like

  1. Hoi, aan slakken doe ik niet zoveel eerlijk gezegd. Ik zweer bij schoffelen en de tuin netjes houden, dus geen hoop onkruid ergens laten liggen en hoge grassen aan de rand van de tuin worden allemaal verwijderd. Daarna moeten ze eerst een randje geschoffelde grond passeren om bij de groente te komen. Ze doen het wel maar niet in grote getale. De slakken die ik tegenkom worden verzameld en aan de kippen gegeven. Slakkenkorrels gebruik ik nooit, ik ben veel te bang dat de kippen of Luna er per ongeluk van eten en ziek worden, of erger. Bovendien zijn er ook andere manieren om van slakken af te komen.
   Ik heb je blog al eens eerder bekeken, ziet er goed uit!

   Geliked door 1 persoon

   1. Heel handig alle tips en wat weet
    Je er veel van, super interessant hoor.

    En heel erg leuk om te lezen dat je kippen hebt is super duurzaam zelf je eigen eitjes van je eigen kip 🐓
    Dank voor je reactie en aardig dat je mijn blog er goed uit vind zien.
    Fijne avond groetjes 🥬🌶🍅🐌🤙en mega dank voor je reactie leuk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s