Ondanks dat de kalender eind oktober aan geeft eten we nog dagelijks van de tuin. Niet altijd vers, maar de vriezer is nog steeds goed gevuld en zo hoeven we nog geen groente te kopen. In de tuin is de herfst inmiddels goed zichtbaar en ben ik begonnen met het winterklaar maken van de moestuin.
Moestuin winterklaar maken
Oktober en november zijn voor mij maanden die in het teken staan van opruimen. Heerlijk met mijn kaplaarzen door de slik banjeren met handen vol plantenresten en alles in de compost proppen, ik hou er van. Langzaamaan wordt er steeds meer zwarte aarde zichtbaar die moet worden beschermt tegen weersinvloeden. En dat betekent aanpoten om alles klaar te krijgen voor de winter, aangezien de moestuin dit jaar ook een stukje groter is geworden. Dat bekent ook meer plantafval en meer snoeiwerk.
Appelbomen snoeien
De lei-appels zijn gesnoeid. Eigenlijk moet dit aan het einde van de zomer, maar de langdurige regen gooide roet in mijn plannen en om te snoeien heb je toch echt een droge dag nodig. Nu zijn de takken gesnoeid op één of twee ogen. Volgende zomer moeten een paar takken meer uitgebogen worden zodat de boom een iets betere vorm krijgt. Takken uitbuigen kan je het beste doen als het warm weer is, dan is er minder kans op takbreuk.
En nu maar hopen dat mijn late snoeiactie geen extreme groei veroorzaakt…
Mocht je nu denken dat je als een speer je appelbomen moet gaan snoeien.. wintersnoei doe je pas tijdens de winterrust van de bomen, als ze geen blaadjes meer hebben. Beste tijd hiervoor is tussen december en februari.
Bessenstruiken snoeien
Normaal gesproken snoei je bessenstruiken in de zomer terug op vijf blaadjes, maar ook hierbij heb ik mijn taken ernstig verzaakt.. Dit was net als bij de lei-appels een dilemma, want in de winter snoei je ze terug op twee knoppen, maar om nu zo lang te wachten? Het risico is dat de struik dan veel energie steekt in knoppen maken die je daarna grotendeels weg snoeit.
Daarom snoei ik de takken nu alsnog op vijf blaadjes en straks tijdens de wintersnoei in februari op twee knoppen. Dan zijn de vruchtknoppen al goed zichtbaar, wat het snoeien makkelijker maakt.
Stekken maken
Van het snoeimateriaal probeer ik nog nieuwe planten te maken. Mocht je dit ook eens willen proberen: de beste tijd hiervoor is het voorjaar, dus gebruik vooral de takjes van de wintersnoei. Snoei de onderkant van de stek schuin af en de bovenkant recht. Zo steek je niet per ongeluk de verkeerde kant in de grond en hebben de wortels een groter snoeivlak om te wortelen. Niet onbelangrijk!
Tips: Kies alleen houtige stekken. Ieder takje heeft 3 knoppen. Snoei onder de onderste knop schuin af, en net boven de bovenste recht. Daarna steek je ze zó in de grond dat de middelste knop er net bovenuit komt. Af en toe water geven en wachten maar.

Snoeischaar
Een half jaar geleden werd ik door het voor mij onbekende bedrijf Fiskars benaderd voor een samenwerking voor een snoeischaar. Nu heb ik een goede snoeischaar, maar dikke takken kan ik er niet mee snoeien. Na wat leeswerk op hun site kwam ik tot de ontdekking dat er heel veel verschillende snoeischaren bestaan. Voor iedere takdikte, vers of oud hout of stengel bestaat bij wijze van spreken een schaar.
Ik koos voor de snoeischaar PX92, een schaar voor het snoeien van takken tot 20 cm en gemaakt voor mensen met kleine en middelgrote handen. Wat me vooral aansprak was de belofte dat de schaar het knippen 3,5 keer makkelijker maakte dan een standaard snoeischaar. Nou, dat wilde ik wel eens ervaren natuurlijk. Na een middagje snoeien was de conclusie snel duidelijk: waarom had ik deze niet eerder ontdekt?
De schaar heeft een uniek rolsysteem wat ze het “Powergear mechanisme” noemen. Tijdens het snoeien beweegt het handvat ergonomisch mee wat het snoeien makkelijker en minder pijnlijk maakt. Het gebruik is wel anders dan een “normale” snoeischaar. Je moet opletten dat alle vingers onder de onderste handgreep van de schaar blijven, anders werkt het rolsysteem niet goed, maar dit went snel. Heel blij dus met mijn nieuwe aanwinst!
Zadenlijst
Inmiddels werk ik iedere dag aan de zadenlijst om straks weer zaadjes te kunnen verkopen. Het verpakken van de zaadjes is veel werk en het heeft nog wel even de tijd nodig voordat ik zover ben, maar ik word wel heel blij van al die zaadjes die elke dag door mijn handen gaan. Zo bijzonder, vorig jaar maart zaaide ik de tomaten en nu liggen al hun kinderen in schoenendozen te wachten op nieuwe tuinders in een nieuw jaar.
Wil je volgende zomer ook genieten van mijn zaden? Ik hoop volgende week de zadenshop weer online te zetten. Nog even geduld…
Winactie
Op Instagram en Facebook kan je mee doen aan mijn weggeefactie. Daar geef ik 10 zakjes zaden weg. Mocht je niet op Social Media zitten mag je ook mee doen door een bericht achter te laten onder deze blog. Dit kan nog t/m 27 oktober 2020, op 28 oktober krijgen de winnaars persoonlijk bericht.

Meer lezen?
In moestuintips oktober geef ik tips van je deze maand nog kan doen in de moestuin.
Leuk idee een weggeefactie. Ik maak graag kans op zaadjes!
LikeLike
Is genoteerd, veel succes!
LikeLike
Hoi, Jacqueline, ik volg je al n hele tijd en ik vind jouw site ontzettend leuk. Graag zou ik meedingen naar de zadenwinactie. Maandag 26 oktober word ik 64, zelf heb ik een volkstuin van 200 m2 in Eindhoven. Ik vind het leuk om steeds nieuwe tomatenrassen uit te proberen. Afgelopen jaar heb ik met n heleboel andere Eindhovenaren, gezorgd voor speciale tomatenrassen, die voorgekweekt waren door de ‘onkruideniers’. 2 jonge enthousiaste kunstenaars, die met de opgekweekte tomaten, een zadenbank gaan maken, en met de tomaten een kunstwerk gaan creeëren in het Van Abbemuseum, alhier in Eindhoven. Hoe leuk is dat? Mvg Liesbeth de Korte
LikeLike
Hoi Liesbeth, wat een bijzonder verhaal! Ik ben benieuwd, dat lijkt me nog best moeilijk om een kunstwerk
te maken van tomaten. Wellicht is het te volgen in de media?
LikeLike
Mooi die gekleurde mais.Ik had aardbeimais dit jaar, leuke kleine kolfjes met rode maisjes…….Ik ben altijd in om iets te winnen, dus …ik maak graag kans
LikeLike
Hoi Margriet, ik denk dat je pofmaïs Red Strawberry bedoeld toch? Deze staat ook op de zadenlijst.
LikeLike