Over knoflook, paprika en zaadjes

Op de valreep van oktober nog even een kort blogje. Door het regenachtige weer en andere druktes ben ik de afgelopen week minder naar de moestuin geweest. De droge dag van vandaag was daarom een cadeautje. Eindelijk tijd om verder te gaan met opruimen, het winterklaar maken van de tuin en de knoflook planten.

Knoflook planten

Knoflook planten

Knoflook plant je tussen half september en half november. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, het kan dus nog. Ik gebruik altijd tenen van mijn eigen oogst. Die oogst heb ik jaren geleden verkregen van knoflookbollen uit de supermarkt. Sommige telers zeggen dat dit niet kan omdat deze knoflook waarschijnlijk in een ander klimaat is geteeld, maar soms moet je gewoon eigenwijs zijn als je tuiniert. Door eigen knoflookoogst te gebruiken hoef ik dus nooit knoflookzaden te kopen en ben ik zelfvoorzienend.

Knoflook plant je ongeveer vijf centimeter diep in de grond met een afstand van tien centimeter tussen de tenen. Plant ze met het puntje omhoog. Knoflook houdt van goed doorlaatbare grond.

Om ruimte te besparen en omdat het een goede combinatieteelt is plant ik ze altijd op de ruggen van het aardbeienbed. Het schijnt zo te zijn dat je aardbeien er lekkerder van worden maar of het echt zo is durf ik niet te zeggen, wel heb ik sinds ik ze zo kweek geen zieke aardbeien meer. Maar geen idee of dat door de knoflook komt.

Sla in de winter

In de kas groeit de wintersla zeer voorspoedig. Begin augustus zaaide ik de laatste kropjes sla voor in trays en deze plantjes werden begin september uitgeplant. De kropjes zijn inmiddels goed aan de groei. Ik heb er nog niet van geoogst maar wacht tot ze nog wat groter zijn. Verder staan er in de kas rijtjes veldsla en rucola.

Opruimen en oogst bewaren

In de achtertuin zijn de potten inmiddels leeg en de tuinbank is naar de kas verhuisd. Omdat de pompoenen in de schuur in de weg lagen liggen ze nu tijdelijk in de kas. Ik moet daar nog een goede plek voor zoeken want de kas is natuurlijk veel te vochtig. Helaas hebben we geen groot huis en laatst was er een pompoen in de bijkeuken gaan lekken, waardoor we ineens een enorme stankoverlast hadden. Oogst goed bewaren is ook een kunst blijkbaar. Verder moet ik nog eens uitzoeken hoe de wortels van de muismeloen het beste kunnen overwinteren. Mocht iemand goede ervaringen hebben, ik hoor het graag!

Paprika oogsten

Paprikaplanten overhouden

Komende week geven ze lagere nachttemperaturen af , daarom oogstte ik vandaag alle paprika’s. Het daglicht wordt iedere week minder en er zijn ook steeds minder zonnige dagen, waarschijnlijk zullen ze niet meer rijpen. Twee planten gaan mee naar huis. Wist je dat je paprikaplanten gewoon kan overhouden tot volgend jaar?

Ik haalde ze uit de grond en plantte ze over in een pot. Het blad is verwijderd en de stelen zijn ingekort tot vijf centimeter. Veel water hebben ze niet nodig, aangezien de planten in de winter niet groeien en in rust zijn.

Nu staan ze in de kas maar als het kouder wordt gaan ze mee naar binnen. Volgend jaar kunnen de paprikaplanten dan weer buiten uitgeplant worden.

NB. Een lezer vroeg me of de paprika in het voorjaar gesnoeid moeten worden. Als je paprika wil laten overwinteren kan je ze het beste snoeien in het voorjaar in plaats van dat je dat doet voordat ze naar binnen gaan. Omdat mijn binnenruimte beperkt is (we hebben geen vensterbanken in huis) heb ik hem nu teruggesnoeid maar dan is er meer kans op schimmels door de snoeiwonden, dus snoeien het het voorjaar heeft meer voordelen. Nadeel is dat het voor de plant meer energie kost om te overleven.

Moestuinzadenshop

Moestuinzaden in de zadenshop

De eerste bestellingen van zaden uit de zadenshop zijn inmiddels verzonden. Ik word zo blij van de mailtjes van iedereen! Het idee dat mijn zaadjes straks in jullie moestuinen staan is zo leuk. Sommigen geven ze als cadeautje voor sinterklaas en kerst, dan geef je eigenlijk iemand een moestuintje cadeau.

Een moestuin staat voor mij gelijk aan een gezonder leven en mindfulness, ze noemen dit ook wel plantfulness; door meer groen om je heen genieten in een stressvrije omgeving en ondertussen kweek je eigen groente en fruit voor gezondere voeding. Win win win. Wauw, wat zaadjes allemaal niet voor je doen 😉

4 gedachtes over “Over knoflook, paprika en zaadjes

  1. Dat van die paprika planten overhouden wist ik niet.Ik heb er nog twee in de kas laten staan omdat ze nog vol mini vruchtjes hingen. Moet ik hem dan terug snoeien in het voorjaar?

    Like

    1. Hoi Margriet, ja je kan hem het beste terugsnoeien in het voorjaar maar een deel van de plant zal sowieso afsterven, daarom heb ik hem nu al gesnoeid in de hoop dat dit energie scheelt voor de plant. Snoeien kan ook meer kans geven op schimmels dus het is wel een groter risico om het nu te doen. Omdat mijn ruimte binnen beperkt is wilde ik ze niet te groot laten overwinteren, daarom voor deze methode gekozen. Ben benieuwd of het gaat lukken!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s