December moestuinupdate

Nu de dagen steeds korter worden kom ik bijna niet meer in de moestuin. Vorige week deed ik nog wat kleine klusjes, zoals het bloemkoolbed opruimen en water geven aan de kolen in de kas en de sla in de platte bakken. Deze week kwam ik niet verder dan sla halen. Ik ben geen wintertuinier, nooit geweest. Als het koud wordt kruip ik liever op de bank in ons warme, gezellige huis en werk ik aan mijn blog en de bestellingen. Dat is ook tuinieren, maar dan met warme voeten.

Voorraad nakijken en zaden bestellen

Een fijne winterklus is het bestellen van zaden. Hiervoor haal ik alle zaden naar beneden, spreid alles uit op de eetkamertafel en kijk de hele voorraad na. Daarbij kijk ik de hoeveelheid in de zakjes na maar ook de houdbaarheidsdatum. De meeste zaden gaan jaren mee, anderen slechts één of twee jaar. Weggooien doe ik niet, ik gebruik de zaden altijd tot ze echt niet meer ontkiemen. In het eerste jaar dat ze over de datum zijn kan je ze nog prima gebruiken, de kiemkracht is dan nog zo’n 80%. Daarna neemt de kiemkracht ieder jaar af. Wanneer ze één of twee jaar over de datum zijn bestel ik alvast nieuwe. Als de zaden dan niet meer ontkiemen heb ik altijd een zakje op reserve. Je kan ook de kiemtest doen om tijd en geld te besparen. Leg de zaden dan tussen vochtig keukenpapier en houdt dit vochtig totdat ze ontkiemen.

Nieuwe plannen voor 2021

Inmiddels zijn een deel van de nieuwe zaden besteld en sommigen ook al afgeleverd. Dat is zo leuk hé, als er een envelop vol met zaden op de mat valt. Volgend jaar komen er meer bloemen in de tuin. Zo staan Judaspenning en Vingerhoedskruid al jaren op mijn lijstje, maar ook ga ik voor meer Dahlia’s. Deze kan je overigens nog niet bestellen, de meeste online shops verkopen ze pas vanaf januari. Nieuwe groentes voor volgend jaar zijn spruiten, nieuwe tomatenrassen, kapucijners, winterspinazie en een nieuwe poging om Luffa te kweken, een sponskomkommer. Vorig jaar ging het enige plantje dat na het voorzaaien overleefde toch nog dood. Een nieuw jaar, nieuwe kansen.

Zoete aardappel

Vliegenpoep

In april werd ik benaderd door vliegenpoep.nl voor een nieuwe samenwerking. Ik besloot om er een testje van te maken bij het poten van de zoete aardappel. Ik gebruikte voor elke pot met zoete aardappel een andere meststof. Eén pot met koemestkorrels, één pot met vliegenpoep en één pot zonder mest. Helaas is de uitkomst niet echt representatief, uit geen van de potten kwam een grote oogst. Uit de pot met de koemestkorrels kwam de grootste oogst. De pot met vliegenpoep was een goede tweede met iets minder oogst maar met een heel klein verschil. Uit de pot zonder meststoffen kwam één aardappel.

Voornemen voor volgend jaar is om vroeger te beginnen met het kweken van de zoete aardappel en een deel uit te planten in de volle grond om te zien hoe dit uitpakt.

Wortels muismeloen

Muismeloen overwinteren

Al twee jaar doe ik pogingen om wortels van de muismeloen te bewaren voor het nieuwe jaar, maar helaas zonder succes. In het eerste jaar bevroren ze in de schuur en vorig jaar bewaarde ik ze in vochtig zand, helaas ook zonder succes. Dit jaar gingen ze in een bakje met grond in de koele bijkeuken. Af en toe verstuif ik een beetje water over de grond in de hoop dat het dit jaar wel gaat lukken.

Naaktzadige pompoen Lady Godiva

Naaktzadige pompoen

Het afgelopen jaar zaaide ik voor het eerst Lady Godiva, een naaktzadige pompoen. Ze groeiden traag door de droogte en de pompoenen waren ook niet zo groot. In september kwamen ze van Het Landje van Dirk-Jan en liet ik ze narijpen in de schuur. Toen het kouder werd verhuisden ze naar de bijkeuken. Omdat ze daar erg in de weg lagen ging een week geleden het mes erin. En zie hier het resultaat…. naaktzadige zaden. Een deel was al aan het ontkiemen in de pompoen dus ik heb iets te lang gewacht met het oogsten van de zaden. Volgend jaar komen ze zeker terug in de tuin. Ik bewaar een deel van de zaden in de hoop dat ze kiemkrachtig zijn en niet gekruist met een andere pompoen. Voor de zekerheid bestelde ik ook nieuwe zaden. Een goede tuinier wed op twee paarden 😉

Maïs Glassgemcorn

Omdat er regelmatig vragen zijn of deMaïs Glassgemcorn eetbaar is wil ik het hier nog even uitleggen. De maïs wordt online verkocht wordt als suikermaïs, maar is alleen geschikt om popcorn van te maken, of om meel van te maken zodat je er mee kan bakken. Het is dus wel suikermaïs maar kan niet als zodanig gebruikt worden. Voor ons maakt dat niet uit, het is immers kippenvoer.

Maar… bij het zoeken naar extra informatie voor deze blog kwam ik echter op deze site, waar wordt verteld dat ze wél eetbaar zou zijn als suikermaïs. Ik heb op geen andere site gevonden dat je ze als gewone suikermaïs kan eten dus het schept vooral onduidelijkheid. Dusss… volgend jaar toch eens een kolfje in de pan gooien en kijken of ze werkelijk eetbaar is.

Zadenshop

Vanwege de feestdagen en het mogelijk zoek raken van bestellingen tussen alle kerstpost worden bestelde zaden weer verstuurd vanaf 4 januari 2021. Zaden bestellen kan nog steeds, er is ook nog voldoende keuze in de diverste tomaten en paprikarassen. Meer informatie hierover kan je lezen op de pagina van de shop.

6 gedachtes over “December moestuinupdate

 1. Ik heb twee jaar geleden zoete aardappel in de volle grond gehad, dat ging goed. Echt een wereldoogst werd het niet, maar dat had misschien met mijn ongeduld te maken en haalde ik ze te vroeg uit de grond….Maar het was toch leuk en het blad van de plant vind ik ook leuk tussen al bloemen in mijn tuin.

  Like

 2. Ooh wat leuk! Een mede zeeuwse! Wij krijgen binnenkort in Middelburg een moestuintje. Ik ben ook źo graag buiten. Zomer, winter, maakt mij niet uit. het liefst lekker bezig. Helaas is onze eigen tuin niet geschikt als moestuin.. En ik wil onze zoons meegeven hoe groentes en het hele groeiproces werkt en een eigen stukje tuin met makkelijke groentes en bloemen geven. Ik heb er onwijs veel zin in en ik ga je blog zeker volgen! 🙂 Misschien heb je ooit wat tips (en zaden in de shop) voor een moestuin met kinderen? (we beginnen met een tuintje van 75m2 trouwens, wel zo veilig haha)

  Like

  1. Hoi Michelle, wat leuk dat je een moestuin gaat beginnen, spannend! Als je gaat tuinieren met kinderen is het handig om
   groente te kiezen die snel “klaar” is, zoals radijsjes en kerstomaatjes bijvoorbeeld de Oranje van Goeienbier in mijn shop. Als je tomaten buiten kweekt kan je het beste kiezen voor vroege rassen, dan is er minder kans op schimmels. Bijna alle kerstomaten zijn vroege rassen maar er zijn ook vlees en gewone ronde tomaten die geschikt zijn voor de buitenteelt. Als je de kinderen ook zelf wil laten zaaien kan je kijken naar de grootte van de zaden, bijvoorbeeld bieten hebben grote zaden en kan je makkelijk per stuk in de grond stoppen. Makkelijke groenten zijn bijvoorbeeld courgette, slasoorten, radijs, bieten en sperziebonen. Rucola is ook heel makkelijk maar de meeste kinderen houden er niet van. Groenten die doorgroeien na het oogsten is ook leuk, bijvoorbeeld van pluksla kan je meerdere keren oogsten. Er bestaat ook mini kropsla, bv Litte Gem. En je kan natuurlijk ook fruit kiezen, bv aardbeien en frambozen. Beiden groeien makkelijk. Laatste tip: kies vooral wat ze lekker vinden. Tenzij je wil dat ze kennis maken met nieuwe groenten natuurlijk. Kan je hier wat mee? Heel veel tuinplezier in je moestuin!

   Like

 3. Ik heb vorige maand al Dahlia’s besteld bij Dahliashop. Mooie knollen, veel keuze en goed betaalbaar. Ik heb ze samen met mijn schoonzusje besteld want ze gaan per 4 en het is natuurlijk leuker om verschillende soorten te hebben. We verheugen ons nu al op de prachtige bloemen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s