Moestuin evaluatie 2020

Ieder jaar evalueer ik mijn moestuinjaar om te leren van mijn fouten en manier van tuinieren. Voor diegene die voor het eerst meelezen op Moestuinhippie, ik schreef al eerder moestuin evaluaties in 2018 en 2019. Zelf lees ik ze regelmatig terug om te voorkomen dat ik dezelfde fouten maak.

Sinds december 2019 is de moestuin uitgebreid met Het Landje van Dirk-Jan, vernoemd naar de tuinbuurman die vorig jaar met zijn tuin wilde stoppen. Omdat ik een stukje van zijn tuin adopteerde ging hij nog een jaartje door, maar dit jaar stopt hij definitief. Het Landje blijft wel van mij.

Moestuin

Het landje van Dirk-Jan

De grotere tuin was even wennen, ondanks dat ik een strakke planning had gemaakt. Op Het Landje kwamen aardappels en toen het loof er af was liet ik pompoenen over de grond groeien. De droogte zorgde er wel voor dat de pompoenen traag groeiden. Vooral in het begin hadden ze extra water nodig, maar toen in augustus de regen kwam groeiden de pompoenen goed.

Pompoenen na aardappels telen was voor mij een succes. Zo deed ik het: pompoenen zaaien in april, begin mei verpotten naar een grotere pot en begin juni aan de rand van het aardappelbed uitplanten. Als begin juli de phytopthora in het aardappelblad zit het loof er afhalen en de pompoenen die dan net lange tentakels gaan vormen naar het aardappelbed dirigeren. In het najaar eerst de pompoenen oogsten en daarna de aardappels.

Het voordeel was dat de aardappelen later werden geoogst dan andere jaren en daardoor langer bewaarbaar waren. Het tweede voordeel was dat teelten elkaar sneller opvolgen waardoor de tuin efficiënter gebruikt wordt.

Wat ging er mis in 2020?

Stevia

Stevia is voor mij “categorie moeilijk”, wat de uitdaging des te leuker maakt om ze toch te kweken. Van het hele zakje zaad kwamen maar een paar zaailingen op. Uiteindelijk is het me gelukt om één plantje in leven te houden dat uitgeplant kon worden in de kas. De plant had het tijdens de hittegolf zwaar te verduren in de hete kas en een paar bladeren verbrandden. Pas na de hittegolf kwam geleidelijk herstel en vormde ze in november nog een bloem.

Stevia kan tijdens een milde winter overleven dus ik heb goede hoop dat ik haar volgend jaar weer zal kweken. Voor de zekerheid ga ik in 2021 opnieuw zaaien en een paar zaailingen ook buiten uitplanten.

Luffa

Van zaden die ik ruilde met iemand op Instagram kwamen meerdere plantjes op maar één plantje was sterk genoeg om uit te planten. De rest bleef klein en groeide te langzaam waardoor ik besloot dat ik deze kneusjes niet zou uitplanten. Helaas heeft ook dat ene plantje het niet overleefd.

Volgend jaar ga ik haar opnieuw zaaien maar dan van gekocht zaad. Voor diegene die de Luffa niet kennen, het is een komkommerachtige plant die je als spons kan gebruiken.

Pioenrozen

Tomaten in de achtertuinkas

Voor het derde jaar op rij groeiden de tomatenplanten niet goed in de achtertuinkas, ondanks de tomatenmest en compost. Ik schreef eerder in over tomaten enzo over dit probleem. Volgend jaar weer een nieuw plan verzinnen: eerder beginnen (want dit jaar pas half mei de planten uitgeplant) en de grond goed omspitten, bemesten en een week voor het aanplanten flink wat water in de kas sproeien om de grond te verbeteren. Hopelijk kunnen de wortels zich zo beter ontwikkelen. Ook moet ik in de eerste weken na het aanplanten meer water geven, waarschijnlijk ben ik te snel begonnen met het afbouwen van de watergift.

Augurken

Door ruimtegebrek in de moestuin (hoe is het mogelijk in een tuin van 250 M2 🙂 ) kwamen de augurkenplanten uiteindelijk in een grote pot in de achtertuin terecht. Met als gevolg dat er te weinig augurken geoogst konden worden om een potje te kunnen vullen. Volgend jaar reserveer ik weer een plekje voor ze in de moestuin.

De oogst

Doordat de tuin groter was geworden vroeg het oogsten de nodige planning. Dit zou je als een voordeel kunnen zien maar soms was het wel erg veel om te verwerken. Voor volgend jaar zal de planning strakker moeten en ga ik één dag in de week inplannen voor de moestuin en het verwerken van de oogst.

Mini meloen

Mini meloen

Uit de mini meloen die ik vorig jaar kreeg van één van de tuinbuurvrouwen zijn dit jaar twee mini meloentjes gegroeid. Ze groeiden niet goed, mogelijk doordat ik er drie in een potje had gezet en deze ook met z’n drietjes had uitgeplant. Volgend jaar toch maar gewoon de twee kleinste wegknippen en vroeger uitplanten dan dit jaar. Wellicht ook eerder zaaien. Uitplanten in de kas tussen de tomaten zou een mooie bodembedekker zijn maar het zal moeilijk zijn een balans te vinden in de watergift, aangezien de tomaten nauwelijks water krijgen tijdens de oogstperiode.

Leiappels

De appelbomen moeten volgend jaar meer uitgebogen worden. Dit kan op warme dagen door ze uit te buigen met scheerlijnen of door er een zware steen aan te hangen. Eerder deed ik dit door een steen in een sok aan één van de uit te buigen takken te hangen. Door dit op warme dagen te doen breken de takken minder snel en kan je ze uiteindelijk aanbinden op de plaats waar je ze wil hebben.

De successen van 2020

Moestuin Moestuinhippie

Tomaten in de moestuinkas

Zo slecht als het ging in de achtertuinkas zo goed groeiden de tomaten in de moestuinkas. De planten werden ruim twee meter hoog, sommigen vormden zeven of acht trosjes en groeiden tot aan het dak. En zo kunnen we eigenlijk wel de conclusie trekken dat de bouw van de kas een succes is, op één dingetje na. Eén van de balken is gaan torderen waardoor deze nu naar buiten wordt gedrukt en druk geeft op de ramen. We hebben van de leverancier inmiddels een nieuwe paal gehad, maar twijfelen nog over het (gedeeltelijk) afbreken en opnieuw opbouwen van de kas.

Buitentomaten

De tomaten die in de buitenlucht stonden groeiden ook goed en de oogst was enorm. Volgend jaar komen ze zeker terug. De keuze voor vroege rassen zorgde er voor dat alle planten de eindstreep haalden. Pas eind september gingen ze uit de grond. En ik zeg het er maar even bij, ZONDER te spuiten met schimmelwerende middelen. De planten die in potten stonden deden het minder goed, maar het valt me op dat mijn focus meer ligt op de moestuin dan op de achtertuin, waardoor ik soms vergeet om daar water te geven. Bovendien droogden de planten minder goed tijdens de natte periode waardoor sommige planten werden aangetast door phytophthora.

Paprikakas

Ieder jaar bouw ik de paprikakas opnieuw op. Dit is een lage bak gemaakt van palen en ramen. De paprika’s staan hierdoor beschut en warm. Andere jaren had deze kas ook een dak, maar door de bouw van de tomatenkas hadden we hiervoor ramen tekort. Voor volgend jaar gaan we op zoek naar nieuwe ramen. Maar ondanks het ontbreken van een dak hadden we een goede oogst, alleen wat later dan anders. Ook stond de kas voor het tweede jaar op dezelfde plek, de planten hebben daar ondanks gebrek aan wisselteelt niet onder geleden.

Asperges

De asperges die ik dit voorjaar zaaide van eigen zaad kwamen goed op en zijn uitgeplant in de moestuin. Ze zijn inmiddels goed aan de groei en zullen volgend jaar worden uitgeplant op hun definitieve plaats. De volwassen planten hebben zichzelf ook uitgezaaid, ook deze plantjes ga ik elders uitplanten.

Mijn werkwijze is zeer experimenteel, normaal gesproken kan je niet zaaien van F1 groenten omdat je dan niet dezelfde eigenschappen krijgt in de nakomelingen. Maar het is een leuk experiment en als het lukt extra leuk. Over een paar jaar zullen we het weten 😉

Bladgroenten

Door slim te zaaien aten we van mei tot december sla uit eigen tuin. Ideaal als je snel even een maaltijd wil maken met verse groente uit eigen tuin. Het zaaien vergt wel planning maar volgend jaar gaan we dit zeker weer zo doen. Door bladgroente te kiezen die bestand is tegen lagere temperaturen en het kweken van sla in een platte bak kan je het seizoen rekken.

Zadenshop

Sinds vorig jaar verkoop ik mijn eigen moestuinzaden. Dit is voor mij een manier om ook in de winter met de moestuin bezig te zijn en gezien de leuke reacties van iedereen ga ik hier volgend jaar mee verder. Zaden zijn duur in winkels of online en zo kan iedereen op een laagdrempelige manier goedkoop nieuwe rassen kopen. Om het assortiment te blijven vernieuwen koop ik zelf nieuwe rassen die ik hopelijk volgend jaar weer met iedereen kan delen.

Moestuindagboek

Met deze blog gaf ik je een kijkje in mijn moestuinjaar. Ik gebruik dit als geheugensteuntje bij mijn planning voor 2021 maar toch vind ik het leuk om deze blog met je te delen, omdat je hiermee kan leren van mijn fouten of om je te inspireren om nieuwe groenten uit te proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s