Evaluatie moestuinjaar 2019

Moestuin

Het moestuinjaar loopt op zijn eind en het wordt tijd om 2019 te evalueren. Natuurlijk gaan we gewoon door tot eind december maar er is inmiddels genoeg te melden over de flaters en successen van dit jaar. Omdat iedereen er van kan leren deel ik ze graag op Moestuinhippie.

Moestuin evalueren

Je kan je afvragen of een evaluatie echt nodig is, maar voor mij heeft het zeker een meerwaarde. Door mijn blog kan ik het altijd opzoeken maar ook als je geen blog hebt maar alleen een tuindagboek is het zeker nuttig alles met jezelf te evalueren. Voor mij is er altijd ruimte voor verbetering en ik wil ook altijd weten waarom iets niet is gelukt, om het volgend jaar beter te kunnen doen.

Mocht je de evaluatie van voorgaande jaren willen lezen, dat kan. Evaluatie 2017 en evaluatie 2018.

De flaters van moestuinjaar 2019

Waren er flaters dan? We kunnen het ook leermomenten noemen. Er zijn ieder jaar groenten die niet goed lukken. Het weer speelt hierbij een cruciale rol, maar soms maak ik zelf ook een inschattingsfout.

Wortels

De worteltjes waren opnieuw een probleem. Ze zijn vier (of vijf?) keer gezaaid voordat ze goed ontkiemden en toen was de zomer al in volle gang. Een deel van het probleem kwam doordat ik te vroeg zaaide. Volgens alle zakjes kan je wortels zaaien vanaf maart-april. Maar worteltjes kiemen pas bij een temperatuur van 10-20 graden. De droogte speelde ook een grote rol. Zaaien onder folie (oude potgrondzak) blijkt succesvoller dan zonder folie. Ook de plaats waar de wortels stonden was niet handig. Er stond een halve meter verder een appelboom die veel vocht weg nam.

Naambordjes en planning

Ik ging opnieuw de mist in met de komkommers en augurken met als gevolg dat ik niet meer wist wat waar stond en op welk tijdstip geoogst moest worden. Een ezel stoot zich in het algemeen dus wel twee keer tegen dezelfde steen 😉 😉 Volgend jaar echt een bordje “augurken” en “komkommers” maken. Mezelf aan de planning houden is ook een goed plan 😉

Kastomaten

De buitentomaten waren een groot succes, de kastomaten niet. Ze bleven heel klein en er waren ook weinig tomaten. Ieder jaar voeg ik compost toe in september vanwege de teelt van wintersla in de kas. Begin mei gaan dan de tomaten erin. Vermoedelijk heeft de kas dan weer een compostgift nodig omdat door het spoelen in de winter alle voedingsstoffen verloren gaan. Het plan is nu om in april/mei compost toe te voegen en kaliumrijke meststoffen.

Fruitbomen

De stoofperen hebben een beurtjaar. Ze hebben ook heel veel takken gevormd. Mogelijk toch wat te veel gesnoeid, hoewel er op dezelfde manier gesnoeid is al voorgaande jaren. Om de oorzaak te achterhalen ga ik bij de volkstuinvereniging advies inwinnen van iemand met meer ervaring.

Ondanks de feromonen (een stof die motten misleid) voor de fruitbomen waren er veel appelbomen aangetast. Nu hingen de feromonen in de pruimenbomen, misschien moet ik er toch in elke boom één hangen. Het is moeilijk om in te schatten of de feromomen wel of niet geholpen hebben.

Bloemen

Volgens de planning hadden er dikke rijen Zinnia’s langs het hek moeten staan maar de Oost-Indische kers heeft de planten overwoekerd. Onder het mom van “ach zo zielig” liet ik alle plantjes die spontaan ontkiemden staan. Volgend jaar dus echt alleen maar Zinnia’s en de rest wordt verwijderd of verplaatst.

Bonen

De bonenplanten groeiden niet goed, mogelijk doordat ze op een minder zonnige plaats stonden. De droogte hielp ook niet mee, om te groeien hebben ze meer water nodig dan ze kregen.

Bieten

De bieten waren allemaal tegelijk klaar om te oogsten. Ze waren voorgezaaid in trays maar ze groeiden pas echt door toen ze in de volle grond stonden. Het was de bedoeling om ze op te slaan in nat zand voor de winter, maar doordat ze al zo vroeg oogstklaar waren is dat niet gelukt. Volgend jaar ga ik proberen de oogst te spreiden door in etappes te zaaien of te planten.

Moestuin

De successen van moestuinjaar 2019

Tomatenoogst

De tomatenoogst was opnieuw overweldigend. Ik kweekte 27 rassen en ze gaven me een groot gevoel van voldoening. Ook door steeds nieuwe rassen en smaken uit te proberen wordt ik iedere keer weer opnieuw verrast. Door zelf zaden te oogsten ben ik voor een deel zelfvoorzienend, maar het is ook leuk om steeds wat nieuwe soorten uit te proberen.

Zaden ruilen

Dit jaar ruilde ik voor het eerst zaden met volgers op Instagram en medetuiniers in de volkstuin. Erg leuk en kostenbesparend.

Aardbeien

De aardbeien waren een groot succes, ondanks dat de planten slecht groeiden en laat op gang kwamen door de droogte in september vorig jaar. Dit jaar gaf ik de pas aangeplantte aardbeienbedden meer water, gelukkig viel er daarna ook meer regen waardoor ze er nu beter bij staan dan de planten die ik vorig jaar plantte.

Pruimen

We hadden een geweldig pruimenjaar. Alleen was het een beetje jammer dat een deel van de oogst tijdens de vakantie viel. Volgend jaar anders proberen te plannen. Verder hadden we weer last van de pruimenmot maar veel minder dan vorig jaar. Of dit komt door de feromonen weet ik niet, maar volgend jaar ga ik ze in ieder geval weer gebruiken.

Bonen

We hadden niet veel bonen maar het ras Vesperal was heerlijk! Ze komen volgend jaar zeker terug in de moestuin. Wachten op een week met iets meer regen was een succes, ook het zaaien in compost werkte prima doordat de grond niet dicht sloeg na de regen.

Bieten

Het afgelopen jaar was een geweldig bietenjaar. Kilo’s verdwenen in de vriezer en we genieten er nog van. Het voorzaaien in trays bleek een groot succes. De regen kwam na het aanplanten precies op tijd. Bieten houden niet van wisselende watergiften, door ze met regelmaat water te geven deden ze het supergoed.

Aardappels

Voor het eerst liet ik een paar aardappelplanten staan nadat een paar achtergebleven piepers van vorig jaar spontaan ontkiemden. We waren dan ook blij met een emmer gratis oogst. Ook voor het eerst pootte ik aardappelen van eigen pootgoed die ik had achtergehouden van de oogst van vorig jaar. Voor diegene die dit ook eens wil proberen, bewaar de kleine pootaardappels vanaf het moment van oogten in bakpapier of een papieren zak in de koelkast.

Natuurlijk waren er nog veel meer gewassen die succesvol waren maar deze sprongen eruit. Wat als een paal boven water staat is dat ik weer enorm heb genoten van dit moestuinjaar en ik kijk erg uit naar het nieuwe moestuinjaar 2020. Over een paar weken gaan we nieuwe plannen maken!

Moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s