Terugblik op moestuinjaar 2019

We staan op de drempel naar het nieuwe jaar. Straks knallen de champagnekurken en begint 2020. Tijd om nog één keer terug te kijken op het oude jaar 2019.

Iedere blog wordt geschreven met een doel. Soms informatief, of om te laten zien wat ik allemaal in de tuin heb gedaan. Heel af en toe schrijf ik grappige blogs. Voor de meest gelezen blogs heb ik een verdeling gemaakt in informatief, verhalen en recepten.

Meest gelezen informatieve blog van 2019

  1. Binnen voorzaaien en stekken
  2. Duurzaam tuinieren
  3. Brandnetelgier maken

Meest gelezen verhaal van 2019

  1. Wat doe je met muizen in de moestuin (geschreven in 2018)
  2. Zelf maken
  3. World Naked Gardeningday

Recept bloemkoolpizza

Meest gelezen recept

Ik plaats niet veel recepten, er is gewoon te weinig tijd om naast het bloggen over de tuin ook nog recepten uit te proberen en te plaatsen. Maar voor de doorgeschoten bloemkolen maakte ik een uitzondering: bloemkoolpizza. En eerlijk, ze waren best goed gelukt 😉 Het gaf me veel voldoening iets te maken met de bloemkolen die ik bijna op de composthoop had gegooid.

Winter en voorjaar

In januari begon het moestuinjaar traditiegetrouw met het zaaien van de paprika’s en pepers. Maar dit jaar begon ik ook met het stekken van fruit en dat is goed bevallen. De stekken van de druiven hebben het hele jaar in potten gestaan en staan nu gedurende de winter in de kas. In het vroege voorjaar hoop ik ze uit te planten. Even voor de duidelijkheid, ze kunnen nu de grond al in maar door nieuwe plannen is er nog even geen ruimte voor.

De stekken van de rode bes en jostabessen worden ook in het voorjaar uitgeplant. Ik ben namelijk vergeten plantenlabels erbij te zetten dus het is wachten op de eerste blaadjes zodat ik de soort kan herkennen. Even voor de duidelijkheid, ze kunnen nu de grond al in maar door nieuwe plannen is er nog even geen ruimte voor.

In februari gingen we naar de tuinbeurs waar we onder andere een presentatie bijwoonden over duurzaam tuinieren.

Op 10 maart 2019 hadden we storm in Nederland die nogal wat schade veroorzaakte. Toen de storm een beetje geluwd was wist ik niet hoe snel ik op de volkstuin moest komen. Wat een opluchting om te zien dat de schuur nog overeind stond. Helaas hadden we wel schade aan de kas. Het verhaal kan je lezen in de blog zelf maken, nummer 3 van de meest gelezen blogs.

Moestuinhippie

Zomer

Aan het begin van de zomer kreeg ik bezoek van een journalist van het Nederlands Dagblad. Leuk om de tuin aan iemand te laten zien met een professionele blik. Die ochtend kwam de regen met bakken uit de lucht, maar tijdens het interview ’s middags was het gelukkig droog en zonnig.

En wat hadden we een mooie zomer! Soms een beetje te warm (zeg maar heet!) en de tuin had het zwaar. Omdat de kans op zulke warme zomers alleen maar groter lijkt te worden gaan we meer water opvangen. Dit is één van de plannen voor 2020.

Door die mooie zomer groeiden de tomaten bijna tot in de hemel en hadden we een prima pruimenoogst. Voor de tweede keer droogde ik pruimen op het dak en maakte ik vele potten appelmoes.

Najaar

Na de zomer volgde een nat najaar. Dat zijn vaak van die dagen waarin je minder zin hebt in tuinieren. Ik liet dan ook de nodige binnenklussen zien, vooral in de keuken.

Eind november kwam mijn tuinbuurman vertellen dat hij ging stoppen met zijn tuin en kreeg ik de kans mijn tuin te vergroten. Leuk om nieuwe plannen te maken waarin nog meer mogelijk is maar het vraagt wel om een nog strakkere planning voor volgend jaar.

Nieuwe plannen in 2020

Daarmee komen we bij de nieuwe plannen voor 2020. Komende winter gaan we een tuinkas bouwen en daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Natuurlijk laat ik dat hier allemaal weer zien, samen met alle nieuwe groenten die volgend jaar geteeld worden op het nieuwe stuk grond dat erbij komt.

Voor nu wil ik iedereen alvast een heel mooie jaarwisseling toewensen. Wees voorzichtig met vuurwerk zodat je komend voorjaar weer tien groene vingers in de zwarte aarde kan steken 😉

Vuurwerk

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s