Moestuinupdate december

De natuur bepaalt mijn ritme. Buiten werken op mooie droge dagen, binnen werken als het slecht weer is. Of koud. Maar ook op dagen dat het frisser is ben ik een uurtje buiten bezig in de moestuin.

Moestuin

In mijn vorige tuinblog liet ik zien dat de tuin groter is geworden, daardoor is het werk nog niet klaar voor de winter. Het had gekund hoor, als de compostvoorraad van de gemeente op orde was. Helaas was de compost op dus het is wachten op nieuwe voorraad. En dan moet het ook nog droog zijn op mijn vrije dagen, want sjouwen met natte compost is superzwaar. Dus we wachten geduldig af en doen binnenklussen.

Zaden

Zaden bestellen

Een leuke binnenklus is zaden bestellen. Om zaden te kúnnen bestellen moet je eerst weten wat je hebt. Op een regenachtige dag nam ik de tijd om de voorraden te checken. Nu is mijn voorraad een grote bende, zie mijn filmpje op Instagram. Iedere winter worden de zaden netjes geordend op maand en soort, maar in de loop van het moestuinjaar raak ik de weg kwijt.

Op maand en soort bewaren is handig maar als bijvoorbeeld sla gezaaid kan worden van maart tot augustus verhuisd dat zakje zaad iedere maand naar een andere bak. Om vervolgens niet meer terug te keren in de bak waar het hoort.

Sommige zaden gaan ook mee naar de tuin om te zaaien in de volle grond en blijven dan vervolgens een maand lang in een tasje of bakje zitten, voordat ze met tasje en al in de kast belanden.

Zadenvoorraad

De zaden zijn nu opnieuw nagekeken en op maand gesorteerd. De bakjes zijn vervangen door wijnkistjes. De zelfgeoogste zaden bewaar ik in recycle enveloppen in een paar oude schoenendozen. Deze puilen ook uit, ze zijn net te klein. Dat wordt nieuwe wijn kopen, of nieuwe schoenen 😉

Geloof het of niet, ik kom ook nog zaden tekort! Omdat ik het leuk vind om ieder moestuinjaar wat nieuws uit te proberen bestel ik ieder jaar nieuwe groenten of andere variëteiten waardoor ik de oogst kan spreiden.

Zo hebben sommige gewassen voor ieder jaargetijde een andere variëteit, waardoor je  bijvoorbeeld van mei tot december sla uit eigen tuin kan eten. Ze hebben andere eigenschappen waardoor ze goed groeien in een bepaalde periode. De sla die voor de zomerteelt bedoeld is schiet minder snel door en de herfstteelt is beter bestand tegen lagere temperaturen. Het is leuk om dat allemaal uit te zoeken op een regenachtige dag.

Kippen slachten

Kippen slachten

Neeeeeh, we hebben onze eigen kippen niet geslacht. Maar aangezien we al een paar keer een zieke kip lieten inslapen bij de dierenarts vonden we het tijd voor een andere aanpak. Acute problemen komen altijd onverwacht, bijvoorbeeld in het weekend.  Daarom leek het ons handig als we zelf zo’n beestje uit zijn lijden kunnen verlossen. Theoretisch zou dat kunnen. Maar ja, de praktijk is vaak anders. Want hoe doe je dat, een kip dood maken? Je eigen kippen, die je jarenlang vertroeteld hebt.

We hebben de afgelopen jaren al heel wat scenario’s de revue laten passeren, hier en daar geholpen door soms hilarische tips van de familie. Iemand van mijn fysiogroep bood uitkomst. We mochten meekijken als één van hun hanen slachtrijp was. En dat was nu. Even voor de duidelijkheid, van de uitgekomen eieren hadden ze twee hanen, wat nogal problemen opleverde omdat ze nu drie hanen hadden die allemaal de baas wilden zijn. Met als gevolg dat de kipjes in de war waren en de hanen gingen vechten.

Dus wij naar Nisse, om toe te kijken hoe de haan werd doodgemaakt. Heel eerlijk, ik moest wel even slikken. Even daarvoor zagen we hem nog rondlopen. Zo’n mooi beestje. Maar het was snel achter de rug, een tik tegen de achterkant van de kop en met een vleesmes de kop eraf….slik.

Nu maar hopen dat onze kipjes vanaf nu uit zichzelf dood gaan. En dat het nog heel lang duurt natuurlijk.

Saté

Met Saté gaat het goed. Eerder liet ik zien dat ze een versnelde rui doormaakte, maar ze is weer helemaal kiplekker, haha. Ze lopen weer met z’n vijven in de tuin alsof Saté nooit ziek is geweest. Ze is ook al flink aangekomen. Helaas is nu Leentje in de rui. We houden het goed in de gaten, zij heeft ook al behoorlijke kale plekken maar ziek is ze gelukkig niet.

De kas

Op een winderige, regenachtige ochtend dook ik de kas nog even in. De witlof groeit langzaam, het zal nog lang duren voordat ze op ons bord ligt. Dit komt door de buitentemperatuur. Witlof groeit beter bij een temperatuur van 14 tot 16 graden. Maar ik wil de emmers niet meer binnen hebben, teveel gedoe.

De laatste witlofwortels die nog in de schuur lagen zijn ingetafeld. Een fijn klusje voor slecht weer. De regen tikte op de ramen en buiten maakten de kauwen ruzie om een plekje in de berk van de buren. Ze balanceerden op de dunste takken bovenin de boom, de wind trotserend. Toen brak ineens de zon door en zag ik stukjes blauw in de lucht. Wat een mooie ochtend weer. Zo zittend tussen de stampot kan ik daar echt van genieten.

Muizen

De muizen hebben hun nest naast de tuinschuur. Gelukkig zitten ze niet meer binnen.  Ze wonen onder de stokkenkast. Daar zit een gat in de grond, met daarbovenop de stenen die ik ’s zomers in de tuin gebruik om netten te verzwaren. Hoe ik weet dat ze daar zitten? Toen ik het gat ontdekte heb ik water naar binnen gegoten 😉 Er kwam niet één muis naar buiten, maar vier! Vier grote muizen in mijn tuin. En wie weet hoeveel nog meer.

Soms komt er een verschrokken muis naar buiten als ik iets teveel lawaai maak. Maar meestal betrap ik me erop dat ik op mijn tenen ga lopen om te voorkomen dat ze wakker worden. Je zal me wel voor gek verklaren, niemand wil muizen als buren, ik ook niet, maar ik kan me er nog niet toe zetten om ze te verjagen. Daar krijg ik natuurlijk weer spijt van, later.

Muizenhol

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s