Duurzame kerstboom

Kerst. Tijd voor familie, warmte en gezelligheid. Maar hoe vier je duurzaam kerst? In je oude kloffie onder een kamerden? Want vind jij het ook niet zonde om een boom in huis te halen om hem vervolgens dood te laten gaan? In deze blog geef ik je tips voor een duurzame kerstboom.

Tweedehands kunstkerstboom

In plaats van een echte kerstboom kan je kiezen voor een kunstkerstboom. Deze moet je dan wel minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken om milieuvriendelijker te zijn dan een echte kerstboom met kluit. Koop de tweedehands kerstboom bij een kringloopwinkel of op marktplaats, of vraag gewoon eens rond bij familie en bekenden. Misschien heeft iemand wel een kunstboom op zolder liggen die nooit wordt gebruikt. Door een tweedehands boom te kiezen spaar je het milieu, de boom is immers al geproduceerd.

Kies een kerstboom met kluit

Als dennengeur heel belangrijk voor je is kan je kiezen voor een echte boom. Kies dan bij voorkeur voor een boom met kluit in een pot en geef hem veel water in de periode dat hij binnen staat. Zet hem niet bij de verwarming. Na de feestdagen kan de boom in de tuin geplant worden en volgend jaar graaf je hem gewoon weer op. Ben je klein behuisd, maak dan eventueel een keuze voor een tafelmodel boompje. Deze keuze is ook weer minder belastend voor het milieu.

Verzorgingstips voor boom met kluit

Kies een klein boompje met de grootste kluit, deze heeft de meeste overlevingskansen. Geef niet alleen de kluit water maar ook de naalden, met de plantenspuit. Zet de boom na de kerstdagen niet gelijk buiten maar laat hem eerst een paar dagen wennen in een koelere omgeving, bijvoorbeeld in de schuur. Als het niet vriest kan hij daarna in de grond. Blijf ook na het planten water geven als het niet regent.

Maak je eigen kerstboom

Een kerstboom kan je ook makkelijk zelf maken van je favoriete materiaal. Van resthout, kerstballen, stof, er zijn zoveel manieren om een kerstboom te maken. Kijk eens op Pinterest onder diy kerstboom of christmastree voor ideeën. Allemaal net wat te moeilijk? Teken een kerstboom op het raam met een krijtstift of milieuvriendelijke stiften, washi-tape of vorm een boompje van lampjes.

Adopteer een kerstboom

Bij adopteereenkerstboom.nl kan je een biologische kerstboom huren die je na gebruik gewoon weer terug brengt. De boom wordt daarna herplant en vertroetelt en met een beetje geluk redt de boom het en kan je hem volgend jaar weer ophalen. Je krijgt alle verzorgingstips mee om jouw boom in topconditie te houden. Je kan de boom tot vijf jaar gebruiken. Je hebt dan wel vijf andere bomen het leven gered!  Een beetje jammer dat er in Zeeland nog geen uitgiftepunt is, maar mocht je in één van de grote steden wonen dan is dit zeker een goede optie.

Belangrijk: dit is alleen een duurzame optie als het uitgiftepunt niet te ver rijden van je vandaan is, anders is de milieubelasting hoger dan het voordeel dat het oplevert.

Geen kerstboom

Het is een open deur, maar geen kerstboom is nog altijd het meest duurzaam. Overweeg een andere manier om kerstsfeer in huis te brengen door zelf een kerststukje te maken met groen uit de achtertuin, zet een schaal met kringloopkerstballen op tafel of hang een paar kerstballen aan een tak uit het bos.

Meer lezen? Vorig jaar schreef ik een blog over duurzame kerst, met nog veel meer tips over duurzaamheid.

 

Bronvermelding:www.milieudefensie.nl

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s