Over tomaten enzo

Tomatenrassen

Had ik al verteld dat ik dit jaar 60 tomatenrassen kweek? Vast wel 😉 In deze blog laat ik zien wat er van die planten is geworden en hoe het in de nieuwe kas is gegaan.

Je vraagt je vast af waar ik al die planten heb gelaten, want we hebben wel twee kassen maar 60 planten kunnen er niet in. Bij het uitplanten maakte ik onderscheid in de periode waarin de tomaten rijpen, namelijk vroeg, middenvroeg en laat.

Tomaten in de kas van de moestuin

Alle middenvroege en late tomatenrassen werden in de kassen uitgeplant. De late mochten bij het raam en de middenvroege aan het gangpad, zodat deze als eerste uit de grond kunnen als de tomaten geoogst zijn.

In de kas in de moestuin deden de planten het enorm goed. Ze groeiden voorspoedig, zonder zorgen of teeltproblemen. Van meerdere planten was het tweede trosje niet goed ontwikkeld maar de trosjes daarna groeiden wel goed.

Nu zijn sommigen planten zelfs aan hun zesde trosje bezig, ondanks dat ze getopt zijn in augustus. Daarna werden dieven gevormd die ik liet groeien en deze hebben nu ook tomaten gevormd. We zullen zien of het nog wat wordt. Toppen doe je omdat de tomaten die daarna nog groeien door gebrek aan daglicht en warmte waarschijnlijk niet meer zullen rijpen. Maar we krijgen nog een mooie nazomer dus perfect voor de tomaten.

Tomaten in de kas in de achtertuin

Waar de planten in de moestuinkas het heel goed doen, is het in de kas in de achtertuin nog steeds een drama. De planten groeiden niet goed, de stammen van de planten waren dun en de tomaten die er groeiden waren klein. Ik vraag me nog steeds af waar dit door komt, aangezien dit het derde jaar op rij is dat de planten het slecht doen. Beide kassen kregen dezelfde  hoeveelheid tomatenmest, hoewel ik in de moestuinkas meer brandnetelgier heb gegeven. Ook gingen ze daar eerder de grond in. Ik denk ook dat ik in de moestuinkas meer kalium heb gebruikt bij het uitplanten maar dat weet ik niet meer zeker. Kalium zorgt voor transport van water in de plant, niet onbelangrijk dus.

Dit najaar ga ik de hele kas nog een keer omspitten. Ik wil de grond inspecteren op wortelgroei van de coniferen die naast de kas staan. Mogelijk nemen zij alle water en voedingsstoffen op ten koste van de tomatenplanten. Het plan voor volgend jaar is om meer compost toe te voegen, nog meer dan dit jaar, en de planten eerder uit te planten. 

De tomaten in de volle grond

De tomaten die in de volle grond stonden deden het boven verwachting goed, dankzij de warme en droge zomer natuurlijk. Ik koos zoveel mogelijk voor vroege tomaten en kerstomaatjes voor de buitenteelt en liet het blad zo lang mogelijk aan de planten zitten, totdat er in juli regen werd voorspeld.

Daarna haalde ik zoveel mogelijk blad weg om de gevreesde phythopthora te voorkomen, zodat de planten goed konden drogen na regenbuien. Nauwlettend haalde ik ieder blad met bruine vlekjes direct van de planten. Door het blad te verwijderen zijn er wel een aantal tomaten verbrand tijdens de hittegolf. Blad heeft immers ook een functie, het zorgt voor groei van de plant (fotosynthese) en bescherming van de vruchten.

Tomaten in potten

Natuurlijk heb je altijd meer planten dan ruimte. Waar liet ik al die planten die overbleven? Die mooie Indigo Blue Berries, die zo traag groeide en bijna het leven liet, die kon ik toch niet weggooien omdat er geen plaats meer was? Ik zette ze in potten in de achtertuin en omdat de kippen graag in alle potten kruipen plaatste ik stokjes rond de planten. Daarmee was ik ze te slim af.

Maar de planten groeiden niet goed, ze bleven klein en de tomaten ook. Hier had ik geen tomatenmest gegeven dus volgend jaar ga ik ook de potten bemesten.

De tomatenrassen van 2020

Dit jaar veel favorieten maar ook nieuwe rassen in de tuin. Van de favorieten zette ik meer planten en spreidde het risico door ze buiten en binnen te zetten.

Moestuinkas:

 • Andine Cornue
 • Garden Peach
 • Rebel Yell
 • Tigerella
 • Aunt Ginney’s Purple
 • Ananas Blue
 • Pomodore Banana Marina
 • Liguria
 • Florentine Beauty
 • Red Stuffer
 • Howard German
 • Chocolate Stripes
 • Brad’s Atomic Grape
 • Lovely Lush
 • Zwarte Truffel
 • Cherokee Chocolate
 • Napoli Fianchetto
 • Amazon Chocolate
 • True Black Brandywine
 • Gary Ibson Gold
 • Aria

Achtertuinkas:

 • Gargamel
 • Gardeners Delight
 • Chocolate Stripes
 • Red Stuffer
 • Andine Cornue
 • Nero di Crimea
 • Malakithanovaya Shkatulka
 • Tschernomor
 • Yubileynui Tarensenko
 • Evan’s Purple Pear
 • Zigan Noir
 • Early Annie
 • Oud Holland
 • Jamahto Banana Pear
 • Branywine Cherry
 • White Fury Boar
 • Aunt Ruby’s Yellow
 • Whipper Snapper
 • Dancing With Smurfs
 • Tarachenko Hybrid#2

Buiten in de moestuin:

 • Zena’s Gift
 • Germans Red Strawberry
 • Black & Red Boar
 • Marmande
 • Blush
 • Oranje van Goeijenbier
 • Crushed Heart
 • Extravagante Rouffiage
 • Yellow Pear
 • Red Pear
 • Tigerella
 • Limmony
 • Yellow Striped Boar
 • Rose Quarts
 • Piccolo
 • Persuasion
 • Ficarazzi

In potten:

 • Indigo Blue Berries
 • Michael Pollan
 • Gardeners Delight
 • Besser
 • Solanum Spontanum
 • Carneros Pink

Vooruit kijken naar 2021

Volgend jaar zullen alle rassen die het dit jaar niet goed deden (uit de achtertuinkas en de planten in potten) in de moestuinkas en in de volle grond komen te staan, althans, de lekkerste. Natuurlijk zal ik het ook niet kunnen laten om weer nieuwe rassen uit te proberen.

Zadenlijst via de shop

Dit jaar verkocht ik voor het eerst moestuinzaden van 2019 en dat is goed bevallen. Daarom wil ik dit najaar opnieuw zaden gaan verkopen. Hoe dit precies wordt vormgegeven weet ik nog niet, maar als je een trouwe lezer bent zal je dit ter zijnder tijd wel horen. De shop wordt binnenkort voor een tijdje gesloten zodat alles kan worden voorbereid.

2 gedachtes over “Over tomaten enzo

 1. Wat een soorten zeg! Ik had van jou peperzaden en de tomaat Mount Vesuvius. De pepers doen het uitstekend.De tomaat is inmiddels geveld door phytophtera maar heeft het goed gedaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s