
Een tijdje geleden las ik over de Ecostoof, een product waarmee je duurzaam kan koken en eten warm kan houden zonder verspilling van energie. Het ziet er uit als een soort moderne grote theemuts en zo werkt het ook ongeveer. Dat wilde ik natuurlijk graag uitproberen want ik zag zoveel voordelen, hier kon ik alleen maar heel blij van worden. In deze blog lees je mijn ervaringen.
Hooikist
De Ecostoof is een verbeterde versie van de hooikist van vroeger. Het voedsel werd panklaar gemaakt en aan de kook gebracht, waarna de pan voor een paar uur in de hooikist werd gezet om verder te garen. Toen ik het mijn moeder vertelde zei ze “Goh, oma zette vroeger de pan in bed”. Zo kon het dus ook.
Ecostoof
De Ecostoof is gemaakt van linnen, wol en gerecycled textiel. Linnen wordt duurzamer geproduceerd dan katoen en is ook milieuvriendelijker. In de bodem is kurk verwerkt, wat één van de meest duurzame organische materialen is en bovendien warmte isolerend. In het deksel zit een reflecterende textiellaag die er samen met de andere materialen voor zorgt dat de Ecostoof voedsel gaart en warm houd.
Koken met een beperking
Mijn belangstelling voor de Ecostoof was vooral gewekt door mijn beperking. Niet urenlang kunnen staan is een nadeel als je oogst wil verwerken in de keuken. Natuurlijk zocht ik zelf naar oplossingen. Minder groente kweken die ingemaakt moet worden, het verwerken van de oogst doseren en aardbeien invriezen in plaats van jam maken. Maar door te koken met de Ecostoof kan ik nu meer inmaken zonder lang in de keuken te staan.
Hoe werkt het?
Maak het product panklaar en breng het voedsel aan de kook. Laat het even doorkoken, afhankelijk van de ingrediënten. Zet de pan daarna in de Ecostoof en trek het koord aan. Door de isolatie blijft de pan heet en gaart het gerecht. Zo simpel is het.
Hoe lang moet het dan stoven?
Voorbeeld:
Groente: 1 minuut koken, daarna 30-60 minuten in de Ecostoof.
Witte rijst: 3 minuten koken, daarna 30-45 minuten in de Ecostoof.
Hoe lang het in de Ecostoof moet is voor mij nog een beetje uitproberen. Ik hou nu in een schrift bij hoe lang bepaalde groente moet garen om de marge tussen 30, 45 of 60 minuten helder te krijgen. Dit hangt ook af van de grootte van de pan en hoe vol de pan is en zal dus niet iedere keer hetzelfde zijn.
Belangrijk: voor het koken van groente, rijst en aardappelen koken wij water in de waterkoker om gas te besparen. Bij het opwarmen van koud water duurt het langer voordat de inhoud van de pan kookt, waardoor het voedsel geleidelijk opwarmt. Door gebruik van gekookt water kookt het water sneller maar heeft de groente niet direct de temperatuur van 100 graden. Ik reken daarom 2 kookminuten extra dan wordt aangegeven.
Als een gerecht ingemaakt moet worden breng ik het nog een keer aan de kook als het uit de Ecostoof komt. Het moet immers heel heet in de potten. Het kookt dan al binnen een minuut, voor mij het bewijs dat het zeer warm blijft in de Ecostoof.
Voordelen
Voor mij is tijdwinst het grootste voordeel van de Ecostoof. Als het gerecht er in staat heb je je handen vrij voor andere klusjes, het kan immers niet aanbranden of overkoken.
Het tweede voordeel is het duurzaamheidsaspect: minder gebruik van gas of elektriciteit. Ik weet zeker dat ze daar in Groningen ook heel blij van worden ;-). Aangezien wij altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om duurzamer te leven is het een mooie gedachte dat we energiezuinig koken. Verder kookt het voedsel niet kapot en worden alle smaken zoveel mogelijk behouden.
De mogelijkheden voor het buitenleven zijn legio. Denk eens aan gebruik tijdens een kampeerweekend, in de volkstuin of gewoon thuis, als er iemand net iets later komt eten.
Ik kookte er al tomatensoep in, maakte stoofperen voor de inmaak, bieten en appelmoes. Deze laatste vond ik helemaal super, ik kookte de appels 3 minuten, daarna ging de pan in de Ecostoof. Na een half uur nog even met de staafmixer er door, aan de kook brengen en daarna gelijk in potten. Niks geen gespetter meer van een volle appelmoespan op het fornuis.
Conclusie
Tijdbesparend, duurzaam en makkelijk in gebruik. Voor mij een aanwinst in de keuken.
Deze blog is gesponsord door Ecostoof.
Wat een goed idee.Ik weet dat mijn oma weleens vertelde dat ze rijstepap in de bedstee liet garen………Ik ben snel jarig, dus ………….
LikeLike
Zeker doen, het is zo praktisch als je een volkstuin hebt!
LikeLike
Heb je al bietjes uitgeprobeerd in de Ecostoof? Ik heb geen idee hoe lang ik de bietjes er in moet laten staan. Misschien zelfde tijd als stoofpeertjes?
LikeLike
Hoi Marjolijn, nee nog niet, ik doe bieten altijd in de over in aluminiumfolie. De bieten zijn grover van structuur dan peren dus die zullen waarschijnlijk langer moeten in de ecostoof. Ik ga dat komende zomer eens proberen maar ik schat in dat ze wel 2 uur nodig zullen hebben, met tussendoor een keer aan de kook brengen.
LikeLike