September moestuinupdate

Met samengeknepen billen keek ik afgelopen weekend naar de regen. Zoveel water, 90 mm in 24 uur, dat is niet goed voor de tuin. Natuurlijk was het veel te droog en kon de tuin het water goed gebruiken, maar de aardappelen zaten nog in de grond en als ze zo lang in het water liggen.. de kans is dan groot dat ze gaan rotten.

Aardappels oogsten

Daarom togen we zaterdagmiddag met z’n tweeën naar de volkstuin om de oogst binnen te halen. Niet alleen de aardappelen, op datzelfde landje stonden ook pompoenen. Deze waren begin juni uitgeplant naast het landje zodat ze over de aardappelen heen konden groeien. Het liefst had ik de pompoenen langer aan de plant gelaten zodat ze beter konden rijpen, maar soms moet je keuzes maken. De steeltjes waren al ingedroogd dus goed genoeg om te oogsten. Nu kunnen ze thuis verder narijpen.

Na de pompoenen was de friet aan de beurt en met z’n tweeën was de klus snel geklaard. Weinig maar grote aardappelen, zoals je mag verwachten van een teelt tijdens droogte. Maar omdat we al eerder aardappelen hadden geoogst van een ander vak zijn we heel tevreden. Na de oogst drogen we de aardappelen en worden ze opgeslagen op een koele, donkere en droge plaats.

De aardappelen zijn een extraatje omdat ze groeiden op het landje van Dirk-Jan, het stukje grond dat ik dit jaar voor het eerst gebruik. Met opzet teelde ik daar aardappelen om de grond losser te maken. Nu het landje leeg is moest ik beslissen wat er met de grond ging gebeuren: opnieuw inzaaien, leeg laten, bedekken met compost of niet.

Pompoenenoogst

Moestuin opruimen in het najaar

Nu het herfst is wordt het tijd om op te ruimen. Andere jaren haalde ik in oktober en november de tuin leeg. Alle plantenresten gingen op de composthoop en de tuin verdween onder een deken van compost van de gemeente.

Dit jaar heb ik twijfels. Bij de milieustraat staan dagelijks lange wachtrijen. Vanwege COVID wordt een minimaal aantal bezoekers per keer toegelaten. Het zal waarschijnlijk geen optie zijn om compost te halen. Daarom overweeg ik compost te laten bezorgen of groenbemester in te zaaien. Op het aardappellandje zaaide ik direct na de oogst winterkoolzaad die bloeit van eind maart tot half mei.

Voor de rest van de tuin neem ik in de loop van het najaar een beslissing, compost halen of laten bezorgen. Omdat er aardig wat plantresten in de composthoop verdwijnen zal ik dit jaar in ieder geval een deel gebruiken om de grond mee te bedekken. Er zijn tenslotte meerdere manieren om de tuin te bedekken en soms moet je gewoon gebruiken wat voor handen is. De tuin zal er dan wat minder mooi uitzien maar het gaat om het uiteindelijke doel.

Oogsten in september

We eten nog altijd vers uit de tuin. De sperziebonen zijn aan hun tweede jeugd begonnen en geven nog dagelijks verse boontjes. Na de hittegolf zijn ze weer begonnen met de vorming van bloemen. Zo zie je maar weer, nooit te snel opgeven en denken dat iets het niet meer doet, afwachten kan ook een manier van tuinieren zijn.

Verder oogsten we nog maïs, frambozen, appels, stoofperen, courgettes, tomaten, sla, rucola, paprika’s, aardbeien en meloenen.

Kippen

Saté is in de rui. Niet zo erg als vorig jaar maar ze is wel van slag, eet bijna niet en zat de laatste dagen veel in elkaar gedoken in het hok. Vandaag ging het weer iets beter en kon ze met de andere kippen naar buiten, maar dat was voorlopig de laatste keer.

Inmiddels hebben de dames ons grasveld aardig geveld. Door de droogte waren er kale stukken ontstaan waar acht kippenpootjes wel raad mee weten. We hebben nu prachtige gaten in ons gazon. Daarom heb ik graszaad ingezaaid, in de hoop dat het nog ontkiemt en groeit voordat het kouder wordt. Voorlopig mogen de dames niet meer uit hun hok.

Achtertuinkas

De kas in de achtertuin is inmiddels leeg. Ik schreef er eerder over in de blog tomaten enzo. Er kwam weinig oogst uit de kas en daarom heb ik begin september de planten eruit gehaald en bladgroente ingezaaid. Ik koos voor rucola en veldsla. De rucola groeit iets sneller dan de veldsla en zo hebben we nog twee opeenvolgende teelten. Lekker nog, zo kort voor de winter.

Ook had ik half augustus nieuwe kropsla gezaaid die nu een plekje in de kas kregen. Ze zullen heel traag groeien doordat het daglicht steeds minder wordt in het najaar, maar van een krop sla kan je ook steeds de buitenste blaadjes oogsten. De rest van de krop groeit dan gewoon door.

De helft van de moestuinkas in de volkstuin staat nog vol met tomatenplanten. Daar haalde ik opnieuw alle blad weg zodat de resterende tomaten nog kunnen rijpen. Als de voorraad groene tomaten in de vensterbank is geslonken gaan ook deze tomaten naar binnen.

Zaden oogsten

Nog dagelijks oogst ik zaden van bloemen en groente. In mijn augustus moestuinupdate schreef ik er al een stukje over maar zaden verzamelen gaat nog altijd door. Omdat de bonen tijdens de hittegolf geen bonen meer produceerden en de bonen die er nog hingen snel dik werden liet ik ze hangen. Nu zijn de peulen verhard en kunnen ze geoogst worden. Dit zijn de boontjes voor volgend jaar.

De zaden van mijn Vesperal bonen zijn redelijk duur, 8,75 Euro per doosje. Ik laat ze door een tuinbuurman meenemen uit België. Doordat ik nu zelf zaden heb gewonnen is dat mijn eerste besparing voor zaaigoed voor volgend jaar. Natuurlijk bestaat de kans op kruisbestuiving met andere bonen maar dat weten we pas volgend jaar.

Na het oogsten en doppen van de peulen liet ik de zaden eerst een paar dagen drogen. Daarna gingen ze voor 48 uur de vriezer in om eventuele larven van de bonenkever te doden. Dit heb ik overigens nooit eerder gedaan, eerder zaaide ik met succes bonen van eigen zaad dus het is niet noodzakelijk.

Plannen voor komende week

Voor de aankomende week wordt er nog veel regen en wind voorspeld. Behalve woensdag. Laat dat nou net mijn vrije dag zijn deze week. Er is nog veel te doen. De regentonnen zijn vol en lopen al over, tijd om de deltawerken in te stellen. Dat betekent, regenpijpen koppelen om er voor te zorgen dat het water de tuin in loopt in plaats van de regenton. De omvergewaaide maïs kan worden geoogst, er ligt nog een berg pompoen stengels waar ik iets mee moet, tomatenstokken en spiralen kunnen opgeborgen worden, in de schuur liggen nog droge zaden die opgeruimd kunnen worden, de pruimenbomen moeten nog gesnoeid worden… Je weet me te vinden morgen. Ik ben in de tuin 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s