Augustus moestuinupdate

Moestuin augustus

Wauw, augustus alweer! Wat gaat het hard hé, de tijd? Niet alleen in het “gewone leven”, ook in de moestuin gaat alles superhard. De regen van juli en de warmte van augustus laat de groente groeien. Dagelijks oogst ik een mand vol en daarmee verplaatst het werk van de tuin zich langzaam naar de keuken. Niet mijn favoriete klusjes, maar gelukkig is er in de tuin ook nog genoeg te doen.

Aardbeiplanten vermeerderen

Nieuwe aardbeiplanten

Inmiddels zijn de aardbeiplanten gerooid. Van de uitlopers maakte ik nieuwe plantjes die inmiddels goed aan de groei zijn. Ze kunnen in augustus/september geplant worden, maar omdat er nog geen plaats is in de moestuin staan ze zolang onder de appeltaartboom in de schaduw. De oude aardbeiplanten liggen op de composthoop. De restjes hooi van dit bed heb ik tussen de maïs en onder de courgettes gelegd als mulch, om de grond vochtiger te houden.

Uien oogsten

Uien oogsten

De uien deden het niet geweldig dit jaar. Weet je nog dat ik ze voorzaaide om de preimineervlieg te slim af te zijn? Wel nu, dat is gelukt, maar daarna groeiden ze slecht door de droogte. Een deel ging zelfs dood.

De uien die wel groeiden zijn nu klaar om te oogsten. Dit kan je zien aan het loof, de kleur verandert van groen naar geel/bruin en het loof valt om. Dat betekent dat je de uien kan optrekken. Doe dit niet als de grond keihard is want dan beschadig je mogelijk de ui. Wacht liever tot na een regenbui.

Leg de uien daarna op de grond of hang ze op zodat het loof verder kan afsterven. De buitenkant van de ui wordt langzaam bruin waardoor je ze langer kan bewaren. Na een paar weken drogen knip je het loof en de wortels van de ui. Bewaar ze in een open kistje. Je kan uien ongeveer 8 maanden bewaren op een koele, droge en donkere plaats.

Zaden verzamelen

Het wordt de hoogste tijd om zaden te verzamelen, als je dat nog niet gedaan hebt. De hitte zorgt er nu voor dat bloemen sneller afsterven, zaad aanmaken en niet wachten tot het najaar. In mijn tuin oogstte ik zaden van kruiden als dille, maggi, bieslook en bloemen als cosmea, zinnia, goudsbloem, lathyrus, stokrozen en zonnebloemen.

Ook van groente kan je zaden oogsten, denk bijvoorbeeld aan zaden van tomaten, sla, rucola, asperges (in het najaar), bonen, peulen, paprika’s, spinazie en radijs. Oogst de zaden op een droge dag en laat ze goed nadrogen op een droge plaats.

Kruiden drogen

Ik ben ook begonnen met het oogsten en drogen van kruiden. In mijn kruidentuin staan tijm, basilicum, lavas (maggiplant), dille, oregano, dragon en rozemarijn. Deze kruiden droog ik ieder jaar in de oven met restwarmte, na een ovengerecht. De oven staat dan uit. Soms moeten de kruiden er een paar keer in maar omdat wij de oven vaak gebruiken is dit geen probleem.

Dit jaar probeerde ik ook kruiden te drogen in de zon. De kruiden gingen op een bakblik bedekt met vitrage en daarna op het platte dak van de tuinschuur. Dit ging heel erg goed! Binnenkort schrijf ik hier een aparte blog over waarin je kan lezen hoe dit moet.

Beestjes in de tuin

Leven met de natuur levert niet alleen oogst op maar ook bijzondere momenten. Toen ik twee weken geleden in de regen naar de moestuin ging zag ik dat de tuin ook een schuilplaats biedt aan beestjes, zoals deze bijen. Zo bijzonder om dit te zien, in een opgerold blad van de frambozen zaten ze allemaal heel dicht bij elkaar.

Er zijn ook rupsen van de Sint-Jacobsvlinder in de moestuin. Nooit eerder gezien, omdat ik normaal gesproken een nogal opgeruimd tiepje ben staat er weinig onkruid. Maar als je wat minder naar de tuin gaat zie je ineens onkruid groeien, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. De rupsen van de Sint-Jacobsvlinder eten namelijk Sint-Jacobs(kruis)kruid… onkruid dus. Giftig plantje voor mens en dier overigens, dus oppassen als het in je tuin staat. Maar als je zo’n beestje ziet kan je toch niet anders dan kijken, en kijken.. en kijken.. zo mooi, die haartjes, die kleuren, prachtig! De verwondering van de natuur in mijn moestuin.

Meer lezen?

In de blogpost moestuintips augustus geef ik tips wat je deze maand allemaal kan doen in de tuin.

In de blogposts aardbeien stekken en aardbeienbed aanleggen laat ik meer zien over een nieuw aardbeienbed.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s