Regenwater opvangen en gebruiken

 

We krijgen steeds vaker te maken met weerextremen. Zo hadden we de afgelopen jaren te maken met droogte, hogere temperaturen en veel regenval in korte tijd. De voorspellingen geven aan dat deze veranderingen in de toekomst steeds vaker voorkomen. Voor ons een reden om na te denken over duurzame oplossingen om ook in deze nieuwe situatie goed voor de tuin te kunnen zorgen. Regenwater opvangen is daarbij een eerste stap.

Regenwater opvangen

Als er veel regen valt in korte tijd kunnen de riolen dit vaak niet aan. Om het onder lopen van straten te voorkomen kan je zelf ook wat doen, bijvoorbeeld regenwater opvangen. Dit kan met een eenvoudige regenton. Dit water kan je tijdens droge perioden weer aan de planten geven. Regenwater bevat minder kalk en is daarom beter voor je planten dan kraanwater, bovendien is het gratis en dus beter voor je portemonnee. Win win!

Regenwater opvangen en gebruiken

Regenton aanschaffen

Vind je een regenton te duur? Kijk voor de aanschaf dan eens op marktplaats, het Zeeuwse Zeelandnet prikbord of ruil- en weggeefgroepen op Facebook. Vaak worden regentonnen voor een klein bedrag weggedaan.

Kijk de regenton goed na voordat je hem gaat gebruiken en vooral of het kraantje goed doorloopt voordat je de ton aan de regenpijp vastkoppelt. Mocht de kraan lekken, draai dan een laagje teflontape rond de schroefdraad. Als het kraantje verstopt is kan je dit makkelijk doorprikken met een bamboestokje.

Communicerende vaten

Heeft de regenton een overloop? Perfect! Dit kan je namelijk gebruiken om het overtollige water af te voeren. Wij hebben er een slang aan gekoppeld die het overtollige water in de tuin af voert, maar je kan er ook een tweede regenton aan koppelen. Dit noemen ze de wet van de communicerende vaten. Als de eerste ton vol is gaat het water via de overloop naar het tweede vat en daarna eventueel naar een derde of vierde.

Regenton aansluiten

Een regenton sluit je aan op de regenpijp, die op het laagste punt van de regengoot is aangesloten. Regengoten lopen namelijk altijd een beetje af waardoor het water naar één punt stroomt.

Mocht je alles aan moeten schaffen voor een nieuwe schuur of overkapping, dan heb je niet alleen een dakgoot nodig maar ook twee eindstukken, regengoothouders en eventueel een verbindingsstuk. Eén van de eindstukken heeft een gat waar je de regenpijp op aan kan sluiten waaronder de regenton staat. Let ook op de maat, want alle materialen zijn te koop in verschillende maten die in elkaar moeten passen.

Plaats de regenton op een voet, anders kan de gieter niet onder het kraantje. Deze voet kan je erbij kopen maar ook zelf maken, van bijvoorbeeld hout of een stapel tegels. Deze voet moet altijd waterpas staan en heel stevig zijn. Een regenton kan behoorlijk zwaar worden als hij vol is. Als de ton scheef gaat staan of omvalt kan dit vervelende gevolgen hebben.

Water opvangen in emmers

Geen ruimte voor een regenton? Zet emmers neer als er regen wordt voorspelt of span een zeiltje dat naar enkele emmers word geleid. Door zelf regenwater op te vangen, op welke manier dan ook, ga je bewuster om met het watergebruik in de tuin.

 

IBC container

Wij hadden al vier regentonnen in de achtertuin, maar tijdens droge en warme zomers was dit altijd te weinig. Om meer regenwater op te kunnen vangen kochten we een IBC container die we achter het tuinhuis plaatsten, net uit het zicht. In deze container kan 1000 liter. Als hij vol is kan de regenpijp weer aangesloten worden op de regentonnen die we ook blijven gebruiken. Zo hebben we meer capaciteit en kunnen we hopelijk zelfvoorzienend worden om de tuin te sproeien.

Regenwater opvangen en gebruiken

Waterpomp

Om te sproeien hebben we een besproeiingspomp van Gardena op de IBC bevestigd die is gekoppeld aan een tuinslang. Het fijne van de pomp is dat we nu de tuin kunnen besproeien met regenwater of voor kleine gietbeurten de gieters kunnen vullen. Ook kunnen we deze besproeiingspomp gebruiken om water uit de vijver op te pompen als het waterpeil hoog genoeg is.

Het gebruik van de besproeiingspomp is eenvoudig. De pomp moet eerst worden gevuld met water nadat de aanzuigslang en tuinslang zijn bevestigd op de pomp. Daarna kan hij worden aangesloten op elektra en is hij klaar voor gebruik. Er zit behoorlijk wat power in de motor wat resulteert in een krachtige sproeistraal. We zijn nu zo klaar met het besproeien van de tuin 😉

Regenwater opvangen en gebruiken

Vijver aanvullen tijdens droogte

Met de pomp kunnen we ook de vijver aanvullen tijdens een langdurig droge periode. Het vijverwater kan dan met 5 mm per dag verdampen, wat niet goed is voor planten en dieren in de vijver. Normaal gesproken deden we dit met leidingwater maar dit is natuurlijk niet zo duurzaam, daarom willen we dit in de toekomst ook met regenwater gaan doen.

Hiervoor zoeken we nog een creatieve oplossing, want de capaciteit van de IBC zal natuurlijk niet voldoende zijn. Hierbij denken we dan aan de vijver te gebruiken als opslagplaats voor regenwater. Eén van de regenpijpen van het dak van ons huis willen we los koppelen van de riolering en in de vijver laten lopen. We gaan de komende tijd bekijken hoe we dit kunnen realiseren.

Andere tips voor weerextremen in de tuin

 • Leg de achtertuin niet vol met tegels, hierdoor zal het sneller onder water staan omdat het regenwater niet weg kan.
 • Haal hier en daar een tegel weg en zet er een plantje voor terug, of vul het gat op met kiezels zodat het regenwater daar in de bodem kan zakken. Op die manier raakt het riool niet overbelast en komt je tuin niet onder water te staan.
 • Een tuin met (gedeeltelijk) gras neemt veel water op en houdt het ook vast.
 • Maak gebruik van mulch als bijvoorbeeld houtsnippers, compost of gemaaid gras. Door dit tussen je planten te leggen wordt het water beter vastgehouden en hoef je minder snel te sproeien tijdens droogte.
 • Geef tijdens droogte alleen ’s avonds water zodat er minder water verdampt
 • Geef liever één keer veel water dan een paar keer een beetje.
 • Hergebruik van water: giet water dat je heb gebruikt om sla te wassen bij de planten in de tuin.
 • Was groente die erg vies is eerst met regenwater. Spoel ze daarna nog af met kraanwater.

 

Deze blog bevat reclame.

 

4 gedachtes over “Regenwater opvangen en gebruiken

 1. een vraagje
  kan je afwaswater en dan bedoel ik niet uit de afwasmachine ook op de moestuin gebruiken of water waarmee je je handen was dus ook zeepresten bevat

  Like

  1. Hoi Catrien, leuk dat je dat vraagt, als ik mijn handen was op de moestuin zet ik altijd een emmer onder het kraantje van de waterton zodat het water wordt opgevangen. Daar zitten dus zeep resten in maar ik vind het altijd zonde om dat weg te gooien. Dit gooi ik altijd achter de schuur waar een stokroos staat. Die stokroos leeft nog steeds dus het is geen probleem. Ik gebruik wel heel weinig zeep. Afwaswater.. heb ik nooit geprobeerd. Als je het al zou proberen moet je het uiteraard eerst laten afkoelen.

   Like

 2. Het hemelwaterafvoer van het dak komen ook via de balkons terecht. Nu maken de buren de balkons schoon met water en zeep en komt in mijn regenton terecht.
  Kan ik dit water in mijn tuin gebruiken, anders moet ik 100ltr weggooien en dat is zonde. Want ik wil helpen door minder drinkwater te gebruiken.

  Like

  1. Hallo Michel, dat hangt er vanaf wat voor soort zeep het is, als het groene zeep is zou ik dat wel aandurven. Je zou het eens kunnen uitproberen op één plant, of een stukje van je grasveld. Wellicht kan een gesprekje met de buren nog helpen? Je zou er ook voor kunnen kiezen om het water uit die regenton ook alleen voor schoonmaakwerkjes te gebruiken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s