Kruiden drogen

Eén van de voordelen van een moestuin is dat je veel minder kruiden hoeft te kopen. Ze staan immers vers in de moestuin en lekkerder en beter kan je ze niet eten. Natuurlijk eet je ze het liefst vers maar om in de winter ook kruiden tot je beschikking te hebben kan je ze ook drogen en bewaren. Dit kan in een voedseldroger maar ik doe dit altijd in de oven. Met restwarmte!

Na gebruik van de oven blijft er altijd restwarmte over. In de winter zet ik na gebruik de ovendeur open zodat de warmte de keuken in komt. Maar je kan deze restwarmte ook gebruiken om je kruiden te drogen.

Welke kruiden kan je het beste drogen?

  • Basilicum
  • Dille
  • Dragon
  • Lavas
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Citroenmelisse

Kruiden drogen

Planning

Kruiden drogen op deze wijze vergt planning. Oogst de kruiden op de dag dat je een ovengerecht hebt gepland. Bij voorkeur zo kort mogelijk van te voren.

Zet de bakblikken met kruiden van te voren klaar zodat het gelijk de oven in kan als je gerecht eruit komt.

Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de restwarmte door zoveel mogelijk tegelijk te drogen, dat wil zeggen op meerdere bakblikken en roosters.

Werkwijze

  1. Was de kruiden of schudt ze schoon zodat er geen zand of beestjes meer in zitten.
  2. Leg een vel bakpapier op een bakblik of rooster met daarop de kruiden. Gebruik één bakblik per kruid. Bakpapier kan je overigens vele keren gebruiken en hoef je echt niet na één keer weg te gooien.
  3. Verdeel de kruiden zodat ze niet op elkaar liggen, dit versnelt het droogproces.
  4. Houd een ovenwarmte aan van 200 graden. Laat de oven eerst afkoelen als de temperatuur voor je gerecht hoger was.
  5. Laat de kruiden in de oven staan tot deze is afgekoeld. Ik laat ze altijd staan tot de volgende dag.
  6. Rits de kruiden van de takjes af en gooi deze op de composthoop. Door het een scherpe vouw in het bakpapier te maken giet je ze zo in een potje of zakje. Gebruik eventueel een trechter.

Kruiden drogen zonder oven of voedseldroger: in de openlucht

Als de buitentemperatuur boven de 30 graden is kan je kruiden ook prima buiten drogen. Hiervoor heb je dicht geweven doorzichtige vitrage nodig dat drie keer zo groot is als je bakblik en een bolletje touw. Stap 1 t/m 3 van de werkwijze met de oven is hetzelfde.

Daarna leg je de vitrage over de kruiden heen en bindt het dicht met de touwtjes. Als het heel heet is kan je het beste twee laagjes vitrage over de bovenkant leggen, anders verbranden de takjes. Daarna leg je het buiten, net zo lang totdat de kruiden droog zijn. Bij mij is dat meestal na twee dagen. Kies een warme plek om de kruiden te drogen, bijvoorbeeld op het platte dak van de schuur, tuinhuis of aanbouw. Niet vergeten dat je ze daar gelegd hebt 😉 en bij regen binnenhalen natuurlijk.

Wat als de kruiden niet droog zijn?

Meestal zijn grove kruiden zoals rozemarijn of met wat vettige blaadjes zoals basilicum nog niet droog genoeg. Daarom plan ik bij voorkeur twee dagen achter elkaar een gerecht uit de oven zodat de kruiden meerdere dagen achter elkaar kunnen drogen. Je kan natuurlijk ook de oven even aan zetten om op te warmen en dan gelijk weer uit.

Kruiden drogen

Bewaren

Bewaren kan het beste in een glazen potje op een donkere plaats.

 

Plaats een reactie