Emelten en weeuwenteelt

De tomatenplanten in de kas hebben de moed laten zakken. De tomaten werden langzaam zwart en vorige week was ik het ineens beu. De koolplanten die bedoeld zijn voor de weeuwenteelt stonden al zolang te wachten waardoor het besluit snel was gevallen. Twee tomatenplanten mochten nog even blijven, de rest ging in een vuilniszak. Tijd voor een nieuw seizoen. Weeuwenteelt.

Weeuwenteelt

Weeuwenteelt

Weeuwenteelt is een groeimethode om kolen in het voorjaar te kunnen oogsten. Je zaait ze aan het einde van de zomer (augustus of september) en plant ze in het najaar in de kas. Daar overwinteren ze dan.

Na het uitplanten groeien de plantjes nog een beetje, maar naarmate het daglicht minder wordt staat de groei nagenoeg stil. Als de dagen weer langer worden en de temperaturen omhoog gaan komt de groei er weer in. In het voorjaar kunnen ze dan buiten uitgeplant worden.

Niet iedere groente is geschikt voor weeuwenteelt. Met name bloemkool is hiervoor geschikt maar het schijnt ook te kunnen met sluitkolen, sla en selderij. Voor weeuwenteelt kies je zaden die daarvoor geschikt zijn. Lees bij de aanschaf dus altijd de achterkant van het zakje zaad.

Omgevallen koolplantjes

Eigenlijk wilde ik het niet over de weeuwenteelt hebben, maar over wat na het uitplanten gebeurde. Als ik de volgende dag in de volkstuin kom is de kas mijn eerste zorg. Hoe staan de plantjes erbij, is de kas niet te vochtig en staat alles er nog? Je weet het maar nooit…

Als ik een blik in de kas werp zie ik gelijk dat er een koolplantje is omgevallen. Het ligt op de grond alsof het daar keurig is neergelegd door iemand. Inmiddels weet ik dat beestjes de oorzaak zijn. Emelten, om precies te zijn.

Emelten

Emelten zijn larven van de langpootmug die graag hun eitjes leggen in de warme omgeving van een tuinkas. Emelten hebben geen pootjes, zijn eerst wit en verkleuren naarmate ze ouder worden naar grijsblauw. Ze zijn 2,5 tot 5 cm groot en kunnen veel schade aanrichten. Ze leven onder de grond en eten graag wortels van plantjes. Ook komen ze ’s nachts boven de grond om aan de groenteblaadjes te eten.

Graven in de grond

Omgevallen plantjes zijn een reden om in de grond te graven, precies daar waar je het in de grond hebt gestopt. En als je op tijd bent vind je de dader. Emelten. Als je te laat bent is het beestje al weg, op zoek naar een volgende nachtelijke maaltijd.

Emelten bestijden

Emelten bestrijden kan eenvoudig met aaltjes, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nog nooit geprobeerd heb. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom kies ik voor een insektendoek voor ramen en de deur zodat de langpootmuggen niet naar binnen kunnen, en als de kas leeg is laat ik de kippen een dag in de kas rondlopen. Of, als ik meer tijd heb tussen het leeghalen en opnieuw aanplanten, laat ik ze een weekje de kas in en uit lopen. Daardoor heb ik in de achtertuinkas geen last meer van emelten.

De moestuinkas is een ander verhaal. Daar zijn geen kippen en geen insektendoek. De natuurlijke ventilatie van de kas (direct onder de golfplaten) maakt het onmogelijk om ieder gaatje dicht te maken. Toch ga ik aankomende winter een insektengordijn maken voor de ramen en deuren. Alle beetjes helpen toch?

4 gedachtes over “Emelten en weeuwenteelt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s