Brandnetels

“Je brandnetels doen het goed” klinkt het achter me. Als ik om kijk zie ik de lachende ogen van één van de tuinbuurmannen. Brandnetels in de tuin, het hoort niet volgens de oudere garde. Brandnetels vallen onder het onkruid en dat wil je niet in je tuin. “Ze staan daar voor de vlinders”, geef ik hem als antwoord. “Vlinders gebruiken de planten als waardplant om eitjes in te leggen, het zijn dus belangrijke planten”. “Huh”, zegt hij, “er zijn vlinders genoeg, hun larven vreten al mijn kolen op”.

Als je een volkstuin hebt moet je allerlei manieren verzinnen om beestjes te slim af te zijn, of er mee leren leven. De buurman heeft dat ondanks zijn opmerking geaccepteerd, hij zet gewoon meer dan hij nodig heeft. Een deel is dan voor de beestjes, de rest is voor hem. Zelf doe ik dat ook, maar daarnaast ook iets iets anders. Ik laat brandnetels staan om ze te lokken en bescherm gevoelige plantjes met een klamboe of een net. Een klamboe koop ik graag bij de kringloopwinkel. Ze worden voor weinig geld van de hand gedaan en gaan twee jaar mee, daarna zijn ze versleten doordat ze in weer en wind buiten staan.

Ik overzie de tuin. Je kan zien dat het najaar wordt, het licht wordt zachter en door de droogte worden  de blaadjes al geel. De pruimenboom heeft  een deel van zijn blad laten vallen. Hier en daar hangen nog wat pruimen te rijpen, wachtend op mijn plukkende hand. Nog even wachten jongens, jullie hebben nog een paar dagen nodig om plukrijp te worden.

Onder een witte klamboe staan de kolen, om de koolwitjes te weren die graag hun eitjes leggen aan de basis van de plant. De kolen zijn laat uitgeplant maar toch heb ik hoop dat ze nog zullen groeien. De winter is nog ver weg.  Onder een andere klamboe staat de prei, om de preimineervlieg te slim af te zijn.. hoop ik. Vorig jaar deed ik dit ook zo en het is goed bevallen. Begin november mag de klamboe er af, als het gevaar voor de preimineervlieg is geweken.

In een kleine tunnel staan de laatste broccoliplanten, ook laat uitgeplant maar ze doen het prima. Ik zag gisteren zelfs al een vruchtbeginsel, nu kan het hard gaan. Over de tunnel hangt een groen dubbelgevouwen net. Meerdere malen zag ik vlinders er omheen vliegen… hoe komen we hier binnen? Dit keer ben ik  ze te slim af. “Ga maar naar de brandnetels” zeg ik zachtjes, “ze staan daar voor jullie”.

Als ik weg wil gaan kijk ik nog één keer om, naar de brandnetels. Ze lijken het bed van de paprika’s over te nemen, hier en daar staat er al één tussen. Binnenkort toch eens wat netels weghalen, het moet tenslotte niet te gek worden. Voordat je het weet nemen ze je hele tuin over.. en vreten de rupsen je kolen op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s