Moestuin update september

Inmiddels zijn we terug van zomervakantie en zit de eerste werkweek er alweer op. We genoten op de fiets van ons mooie Nederland vanuit drie verschillende adressen. Dit keer geen vakantieverhaal want druk druk druk maar ik wil jullie wel even attent maken op de B&B’s die we aandeden, mocht je zelf daar in de buurt een leuk logeeradresje zoeken. Als je geen interesse hebt, wat ik goed begrijp, dan sla je de volgende alinea lekker over en ga je verder met de moestuinverhalen in het vervolg van deze blog. Maar dan mis je wel mijn tips voor bezoektuinen 😉

B&B in Nederland

Uiterwaarden Waal bij Brakel

We verbleven vier dagen in Natuurhuisje Water en Brood in Brakel, aan de uiterwaarden van de Waal. Fijn huisje, compleet ingericht. Gorinchem en Slot Loevestein om de hoek en een fietstocht langs de Linge is zeker aan te bevelen.

Vanuit Brakel vertrokken we naar Laag-Soeren naar B&B Soeren Lounge waar we een weekend bleven. We hadden geluk want uitgerekend dat weekend was de heide op z’n mooist en daar waren we dan ook veel te vinden. Het weer werd ook ineens veel beter en we genoten van de mooiste dagen van onze vakantie. Er is in Laag-Soeren trouwens ook een theetuin Challa Gladiolen die toevallig dat weekend een open dag organiseerde. Je kon de plukvelden inlopen en bloemen kopen. Ze hadden niet alleen gladiolen maar ook Dahlia’s. We waren er maar heel even voordat een noodweer losbarstte maar zeker de moeite waard om volgend jaar eens langs te gaan.

Kruidentuin kasteel Schaloen

Sibbe in Zuid-Limburg was ons volgende adres, waar we verbleven in Natuurhuisje Stoer. Een heerlijk huisje op zo’n 3 km van Valkenburg. Voor het eerst fietsen in Zuid-Limburg bleek een uitdaging maar voor herhaling vatbaar. Als kers op de taart bezochten we de kasteeltuin van kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg en het was er prachtig! In de tuin onder andere een moestuin, kruidentuin, waterpoel en je kan zelfs een kijkje nemen in een bijenkast.

Zo reisden we tien dagen door Nederland. Ondertussen werd er thuis goed gezorgd voor de kippen en de moestuin.

De moestuin na de vakantie

De moestuin werd verzorgd door de tuinbuurman die zijn taak zeer serieus nam. Op ons vakantieadres kreeg ik regelmatig apjes met foto’s.. met daaronder ”moet dit al geoogst worden?” Mijn tuinbuurman had met zijn vijftig jaar moestuinervaring geen kennis van bolcourgettes en meloenen, er ging voor ons beiden een wereld open. Hij had al mijn pruimen bewaard en zelfs de bonen geblancheerd en ingevroren. Ongelooflijk wat een geweldige hulp!

Eenmaal thuis stonden de afgelopen weken vooral in het teken van achterstallige tuinklussen. De tuin stond en staat nog steeds heel erg vol dus veel schoffelen was niet nodig, ik maakte alleen de paden onkruidvrij. Hier en daar stond er wel veel onkruid dat al zaad ging vormen dus dat moest allemaal verwijderd worden. Verder laat ik de tuin nog even rommelig deze maand.

Blad uitdunnen paprika's

Tomaten en paprika’s toppen

Nu de zomer op zijn eind loopt word het tijd om de tomaten en paprika’s te toppen. Alle tomaten die nu nog gevormd moeten worden zullen slecht rijpen door gebrek aan daglicht. Door de planten nu te toppen en alle blad weg te halen steken de planten hun energie in het rijpingsproces van de tomaten. Datzelfde geldt voor paprika’s en aubergines. Vorig jaar hadden we in november nog tomaten in de kas maar omdat de planten dit jaar niet zo sterk zijn door de slechte zomer heb ik besloten om deze maand de hele kas leeg te halen.

Meeldauw in vruchtgewassen

Blad verwijderen doe ik ook bij pompoenen en courgettes. Vooral het oudere blad is aangetast door meeldauw, een schimmel die ontstaat tijdens warm en vochtig weer. Door het blad weg te halen verspreid de schimmel zich minder snel en krijgen de pompoenen meer zon om te rijpen. Bijkomend voordeel is dat je de courgettes beter ziet hangen.

Oogsten en oogst verwerken

De afgelopen weken werkte ik niet alleen in de tuin maar ook in de keuken. Liters tomatensaus verdween in potten en deelde ik courgettes uit aan iedereen die ze wilde hebben. De vriezers zijn inmiddels vol dus ik zocht vooral naar andere manieren om groente te bewaren. Ik maakte nog een batch piccalilly en maakte voor het eerst pruimenjam zonder suiker die natuurlijk niet zo dik is al echte jam, maar wel lekker in de sojayoghurt en op de pannekoek.

Zaden oogsten

September is dé maand om zaden te oogsten voor het nieuwe tuinjaar en ook daar was ik druk mee. Ondanks dat het een matig tuinjaar was kon ik toch van ruim veertig tomatenrassen tomaten oogsten en eigenlijk ben ik daar heel tevreden mee. In het voorjaar koos ik ervoor om meer bloemen te zaaien en dat betekent ook meer zaden oogsten. De papavers deden het goed en ook duifkruid en de klimmende Oost-Indische kers waren toppers in de moestuin. Om de paar dagen ga ik met mijn potjes en bakjes langs de bloemen om nieuwe zaden de oogsten en eigenlijk vind ik dat een heerlijk rustgevend klusje.

Zadenlijst van 2021

Door de grote zadenoogst heb ik besloten om ook dit jaar een zadenlijst voor mijn moestuinwinkel te maken. Natuurlijk is het verzamelen en fermenteren van de zaden nog niet klaar maar het begin is er en ik hoop daar de komende weken mee verder te gaan. Ik hou jullie op de hoogte van het proces en tot die tijd.. veel tuinplezier!

Ps… er was ook nog iets met een doos….. dat laat ik volgende keer zien 😉

Nieuwe kippen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s