Moestuin update augustus

Augustus oogstmaand. Wat is het heerlijk om op de moestuin te komen en een paar uur later weer met een volle oogstmand te vertrekken. Nou ja, vol… dit jaar is alles anders. Natuurlijk zijn er veel bloemen, bieten, courgettes, augurken en inmiddels ook bonen, maar het is geen oogst in overvloed. Nu wil ik niet gaan klagen over dit slechte moestuinjaar maar het is wel de realiteit dat er geen liters tomatensoep worden geoogst en de sla de afgelopen weken uit de supermarkt kwam.

Moestuinjaar 2021

Eigenlijk heb ik in deze update niet zoveel te melden. Alles in de tuin lijkt op een maand geleden dus kan je het beste mijn moestuin update juli nog een keer lezen, dan weet je ongeveer hoe het hier gaat 😉 Ik ben nog altijd bezig met het verzamelen van kruiden en zaden en de groenten doen hun best maar ze groeien slecht. De paprika’s zijn superklein en de planten allesbehalve groot, in de pruimenboom hangen beschimmelde pruimen en ik weet nu al dat de appels allemaal rupsen bevatten, te zien aan de hoopjes ontlasting onderaan de appels. De kou, de regen en de wind hebben hun schade achtergelaten. Er staat nog één buitentomaat fier overeind, alle andere planten zijn gerooid. Moet jij eens raden welke tomaat het heeft gered in deze horrorzomer..? Nou? Precies, het monster.

Litchitomaat

De litchitomaat, of het monster zoals ik hem noem, blijkt resistent tegen Phythophthora. Maar tomaten zie ik nog niet en eerlijk gezegd ben ik er ook klaar mee dus ik laat hem groeien zoals hij zelf wil. Niet meer dieven of opbinden, niks van dat alles. En het monster geniet van zijn vrije leventje, is ruim twee meter hoog en maakt zijtakken dat het een lieve lust is. Doordat alle andere tomaten gerooid zijn staat hij ook niet in de weg en kan ik me in die hoek van de tuin niet prikken aan zijn grote stekels.

Tomaten en lavameel

De tomaten in de kas groeien nog steeds goed. Ik blijf het blad uitdunnen en houd ze nauwlettend in de gaten, ieder blad met verdachte bruine vlekjes wordt direct verwijderd. In een emmer gaat het blad mee naar huis en wordt het afgevoerd in de kliko. De snijwonden behandel ik daarna met lavameel en als er veel gesnoeid is gaat het lavameel door de hele kas. Lavameel bevat mineralen die planten sterker maakt, door het met een poederverstuiver in de kas te gebruiken heeft de hele plant daar baat bij.

Mijn snoeischaar maak ik schoon met water en zeep en natuurlijk was ik mijn handen voor en na het werken in de kas met water en zeep om te voorkomen dat ik schimmels mee naar binnen neem. Zo hoop ik ze buiten de deur te houden.

Inmiddels worden er ook tomaten geoogst. Dit jaar geen Italiaanse sferen in de keuken, we eten de tomaten het liefst zo uit de hand, als salade of op de boterham. We genieten van elke tomaat en proberen maar niet te denken aan al die potten pastasaus die we vorig jaar konden maken. Ik ben heel blij dat we nog wat kunnen oogsten en dan geniet je dubbel van de smaken. Favoriet zijn zit jaar Cascade Village Blue, Malakitovaya Shkatulka en Bull’s Heart Orange, allemaal heerlijk zoet.

Mollen verjagen

Andere jaren heb ik alleen last van mollen als ze gaan paren in het voorjaar. Ze leggen dan grote afstanden af, op zoek naar een partner. Vanaf mei was de overlast eigenlijk wel klaar. Nu waren de afgelopen zomers droog waardoor de grond keihard was. Mollen zitten dan dieper in de grond om aan voedsel te komen. Wat een verschil met dit jaar. Nu de grond zo zacht en doorlaatbaar blijft is de overlast van mollen ook veel erger.

Ik heb al jaren een mollenverjager op oplaadbare batterijen. Dit is een apparaatje dat je in de grond stopt en trillingen veroorzaakt. Mollen houden er niet van. Eerst geloofde ik dat niet, tot ik de tuinbuurmannen er over hoorde. Alle tuinders met een verjager hadden geen mollen meer! Ik gebruikte hem nooit, tot afgelopen winter. Hij of zij groef mijn hele kas door.

Na het plaatsen van de mollenverjager verhuisde de mol van de kas naar de aardbeien en de verjager verhuisde mee. Daarna ging hij naar het aardappelveldje. En zo gaat het eigenlijk al de hele zomer. De mol verhuisd en ik er achteraan met mijn mollenverjager.

Pompoenen beschermen tegen vocht

De pompoenen die ik plantte na de aardappeloogst zijn goed aan de groei. Eerlijk gezegd had ik er dit jaar een hard hoofd in, het was al laat om pompoenen te planten. Maar door de regen van de afgelopen weken groeien ze prima en de eerste vruchten worden inmiddels gevormd.

Om te voorkomen dat ze gaan rotten op de vochtige ondergrond leg ik alle vruchten op een tegel. Ik liet het al eens zien, hiervoor gebruik ik oude badkamertegels. Mocht je ook eens gaan verbouwen en tegels overhouden die bijvoorbeeld verkeerd gesneden zijn, altijd bewaren. Ze zijn ideaal in de moestuin. Natuurlijk helpt een heuveltje stro of hooi ook en eerlijk is eerlijk, dat ziet er mooier uit dan die bouwmaterialen van mij.

Netten opruimen

Nu alle bessen en aardbeien zijn geoogst wordt het tijd om alle netten op te ruimen. Ik doe dit altijd zo snel mogelijk. Het ziet er niet mooi uit, al die netten in de moestuin, en je kan er langer mee doen als ze het grootste gedeelte van het jaar binnen bewaard worden. Opruimen doe ik het liefst op een droge, windstille dag. Dit jaar was het een finke klus want door de vele regen was het onkruid (winde) zo hard gegroeid dat het vogelnet niet zou misstaan als camouflagenet in het leger. Alle plantenresten zijn inmiddels verwijderd en het net ligt nu opgeslagen in de schuur. Aan het einde van de zomer neem ik de netten mee naar huis. In de moestuin bewaren durf ik niet, de kans dat muizen het net beschadigen is daar een stuk groter.

Blogs augustus

Ik schrijf al jaren maandelijkse moestuinupdates. Soms is het leuk om die zomaar eens terug te lezen, dan kom je er achter dat je iedere jaar ongeveer dezelfde dingen doet. Maar toen ik de oogst van 2019 zag moest ik toch wel even slikken.. die pruimen!

Hier kan je lezen wat ik de voorgaande jaren deed in augustus 2019 en augustus 2020.

Natuurlijk kan je iedere maand mijn moestuintips per maand terugvinden in de sidebar aan de linkerkant van dit blog, maar ik zal de link hier ook nog een keer plaatsen voor diegene die ze nog nooit gelezen hebben: moestuintips augustus.

Tot slot deze foto van de prachtige kaardebol. Ze bloeien pas in het tweede jaar en je moet er dus even op wachten maar kijk nou toch wat een bijenmagneet het is. Kaardebol en de bijen, niet meer weg te denken uit mijn tuin. Genietmomentje;-)

Kaardebol

2 gedachtes over “Moestuin update augustus

  1. Phythophthora resistentie maakt de litchi tomaat natuurlijk interessant. Maar als er geen vruchten aan komen, is dat helaas geen groot voordeel. De buitentomaatjes groeien bij mij dit jaar matig. Er komen wel vruchtjes aan. Weinig en klein. Slakken doen het dit jaar goed, maar dat is ook al geen vreugdevolle vaststelling. Paprika heeft moeite zelfs maar een paar blaadjes te behouden. Gelukkig zie ik ook veel padden en salamanders.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s