Met vakantie? 6 Tips voor de moestuin

Heb je voor het eerst een (moes)tuin en wil je weten hoe je tijdens de vakantie het beste voor je tuin kan zorgen? In deze blog geef ik mijn moestuintips tijdens de vakantie, zoals het regelen van een tuinoppas en het geven van water. Want het zou toch zonde zijn als je tuin verdroogd of alle planten klaar zijn met vruchten geven als je terug komt van vakantie.

Regel een tuinoppas

De beste manier om voor je tuin te zorgen tijdens je vakantie is het regelen van een tuinoppas. Op die manier is er toch meer controle en zal de tuin bijgestuurd worden waar nodig, denk bijvoorbeeld aan water geven en oogsten.

Maak samen een rondje door de tuin en geef uitleg over hoe bijvoorbeeld een vogelnet het makkelijkst verwijderd en teruggehangen kan worden. Geef vooral aan wat er geoogst kan worden. Zo blijven de planten productief en heb je daar zelf ook nog plezier van als je terug komt. Zorg dat er voldoende zakjes en bakjes aanwezig zijn voor de tuinoppas om de oogst mee naar huis te nemen en zet oogstmanden en emmertjes klaar. De oogst mag de oppas uiteraard zelf houden, daar wordt immers iedereen gelukkig van 😉

Checklist

Maak eventueel een lijstje voor de oppas zodat hij of zij kan nalezen wat er allemaal gedaan kan worden. Laat zien waar alle benodigdheden als gieters, tuinslang en grasmaaier te vinden zijn en zorg dat ze gebruiksklaar zijn. Geef uitleg over het gebruik van water en welke regenton gebruikt kan worden.

De tuin onkruidvrij achterlaten

Schoffel de tuin nog een keer. Al het onkruid dat weg is kan geen zaad meer maken. Bovendien droogt de grond minder snel uit en kan regen makkelijker doordringen tot je planten. Mulch eventueel de grond om meer onkruid te voorkomen, met bijvoorbeeld gemaaid gras of met het principe “chop en drop”. Hiermee wordt bedoeld dat je alles wat gesnoeid wordt op de grond laat liggen en zo mulch je daarmee automatisch de grond. Door mulch blijft de grond langer vochtig en is water geven minder snel nodig.

Tuin tijdens vakantie

Water geven            

Zet (gevulde) gieters klaar voor de tuinoppas. Geef een dag voor vertrek alles nog water en eventueel voeding. Ook een druppelslang installeren is superhandig, de tuinoppas hoeft dan alleen de kraan open te zetten. Maak afspraken over de noodzaak van water geven, niet alle groenten hebben evenveel water nodig en misschien heb je de watergift in de kas inmiddels zover afgebouwd dat water geven tijdens je afwezigheid niet nodig is. Wijs de tuinoppas nog even op de jonge plantjes en pas gezaaide sla.

Planten voorbereiden

Verwijder de uitgebloeide bloemen. Ondertussen vormt de plant nieuwe bloemen die weer prachtig staan te bloeien als je thuiskomt. Oogst zoveel mogelijk groente. Geef het weg of maak het in, of neem een deel mee op vakantie en vries een gedeelte in. Zaai nog een rijtje sla, radijsjes of rucola. Zorg dat losse plantjes zoveel mogelijk in de volle grond staan. Als het af en toe regent kunnen ze zichzelf redden, in een potje niet. Zet planten in pot in de schaduw zodat ze net iets minder water nodig hebben tijdens droge dagen.

In de kas

Zet de ramen en deur van de kas open. Tomaten hoeven het niet persé warm te hebben, ze doen het buiten immers ook geweldig als ze niet nat worden. Mulch de grond nogmaals zodat de oppas minder water hoeft te geven. Ik schreef eerder een blog over mulchen met veel tips over hoe je de grond kan bedekken met natuurlijke materialen en de voor en nadelen.

Fijne vakantie!

De moestuin in de vakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s