Kiemgroenten kweken

Tijdens de wintermaanden mis ik het kweken van groenten, daarom ga ik graag aan de slag met het kweken van kiemgroenten. Ze zijn gezond, bevatten veel vitaminen en je kan ze in veel gerechten gebruiken. Wat dacht je van kiemgroenten door de salade, op de pizza of op een boterham met kaas? Kiemgroenten kweken is makkelijk, in deze blog vertel ik hoe je dit doet.

zaden kiemgroenten kiemen

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn gekiemde zaadjes van groenten die je niet uit laat groeien tot een volwassen plant maar waarvan je de kiem eet. Je kan deze kiemgroenten kopen als kiemzaden maar je kan ook eigen zaden hiervoor gebruiken.

Welke zaden zijn geschikt?

Denk aan zaden van boekweit, bladmosterd, radijs, rode bieten, snijbiet, melde, broccoli, tuinkers, erwten, maïs, zonnebloempitten, taugé, alfalfa, mizuna, linzen, luzerne, kikkererwten, rucola kers of (rode) kool. Met name de zaden van radijs zijn lekker pittig van smaak en geven meer pit aan je maaltijd.

Hoe kweek je kiemgroenten?

Neem een pot of bakje en leg de zaden erin. Spoel ze af en laat het water weer weglopen. Gebruik niet teveel zaden, zo is er minder kans op het ontstaan van schimmels. De zaden hebben dan de ruimte om te groeien en het water kan weglopen. Neem voor kleine zaden één eetlepel, voor grote zaden twee eetlepels. Spoel de zaden dagelijks, als de kiemgroente gaat groeien twee keer per dag om schimmels te voorkomen.

Je kan de zaden ook laten kiemen op vochtige watten of keukenpapier maar ik kies hier niet voor vanwege het risico op rotten.

Op welke plek kweek je kiemgroenten?

Zet de pot of het schaaltje op een lichte plek maar niet in direct zonlicht. Zet het potje op een plaats waar je vaak langs loopt zodat je ze niet vergeet. Na een paar dagen zullen ze ontkiemen, afhankelijk van de soort groente zijn ze tussen zeven en veertien dagen eetbaar.

Hoe zaai je kiemgroenten

Kiemtoren of pot, met of zonder rooster?

Je kan kiezen voor een professionele kiemtoren of bakje. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten te koop. Ik kocht bij de kringloop eens een potje met een zeefje, wat natuurlijk ideaal is om het water weg te laten lopen. Maar je kan ook een schotel of bakje gebruiken dat je toch in de kast hebt staan, met bijvoorbeeld een keukenzeefje of gebruik een koffiefilter als zeef. Je moet dan wel rekening houden met wat verlies van zaden omdat natte zaden aan het zeefje plakken of weglopen bij het uitspoelen.

Van bovenstaande potjes verschilt de werkwijze. Bij het linker potje spoel je de zaden die in het potje liggen en laat het water weglopen, bij het rechter schaaltje vul je het schaaltje tot de zeef waar de zaden op liggen. Het water moet dan dagelijks ververst worden. Dit schaaltje is te koop bij Dille en Kamille (nospon).

Kiemgroente kweken

Zaden voorweken

Grote zaden als erwten of maïs kan je beter eerst een nachtje voorweken. Vang het water op bij het afgieten, dit water kan je gebruiken als voeding voor je kamerplanten.

Kiemen laten groeien in potgrond

Je kan kiemzaden in water laten groeien maar je kan ze ook zaaien in potgrond. Zaai ze dan dicht op elkaar in een bakje in de vensterbank, dit staat nog mooi ook. Bij het oogsten knip je de kiemgroenten net boven de grond af. Het is overigens handig om gekiemde zaden die klaar zijn voor een maaltijd in de keuken te zetten. Het gebeurt me regelmatig dat ik ze vergeet, doordat ze op het aanrecht staan voorkom je dat.

Kiemgroente bleken in het donker

Je kan zaden ook bleken. Door maïs tijdens het kiemproces op een donkere plek te zetten krijg je lichte, bleke kiemen door gebrek aan fotosynthese. Ditzelfde geldt voor taugé, die wit blijft door ze in het donker te kweken. Zet het potje dan op een plek waar je ze niet vergeet, bijvoorbeeld in het keukenkastje naast de koffie.

Kiemen bewaren

Gebruik wat je nodig hebt en laat de rest verder groeien. Zijn de kiemen al goed, zet de pot dan in de koelkast bij vier graden. Spoel kiemgroenten altijd voordat je ze gaat eten, zo voorkom je dat je ziek wordt van ziekteverwekkers als salmonella en E. coli. Het voedingscentrum geeft meer tips over het veilig gebruiken van kiemgroenten. Dit zijn vooral tips voor gekochte kiemgroenten, ik ga ervanuit dat je thuis hygiënisch omgaat met je zelfgekweekte kiemgroenten.

2 gedachtes over “Kiemgroenten kweken

  1. Dankjewel voor deze informatieve en inspirerende blog. Dit ga ik onthouden en ik ben van plan om ook kiemgroenten te gaan kweken. In de wintermaanden is het voor mij ook wel een gemis om nauwelijks tot niks te kunnen oogsten uit de tuin.

    Groetjes Janie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s