Moestuinupdate deel 11: november

Zelf chilivlokken maken

De afgelopen weken ben ik weinig naar de tuin geweest. Natuurlijk kwam dat door de vele regen maar ook de opening van de zadenwinkel zorgde ervoor dat ik meer thuis was. Wat hebben jullie allemaal veel zaden besteld! Voor iedereen die een bestelling heeft geplaatst: heel erg bedankt! Inmiddels zijn de eerste rassen uitverkocht en gaat de winkel vanaf 2 december dicht vanwege de decemberstop. Er kan natuurlijk nog gewoon besteld worden maar zaden worden pas weer verzonden vanaf 2 januari 2023.

Dahlia’s winterklaar maken

Afgelopen zaterdag had ik eindelijk tijd om wat in de tuin te doen en benutte ik de droge dag met het winterklaar maken van de Dahlia’s. Natuurlijk kan je ze gewoon in de grond laten zitten maar ik bewaar ze liever op een droge, donkere plaats. Een paar jaar geleden liet ik mijn nieuwe Dahlia’s in de grond zitten… die heb ik nooit meer teruggevonden. Mijn oudere, witte Dahlia’s overwinteren wel in de grond. Ik vind ze eigenlijk niet zo mooi, erg hé. Dus als ze dood gaan is het minder erg en de knollen zijn inmiddels zo groot en dik waardoor er in de schuur geen plaats meer voor ze is. Ze worden afgedekt met de oude plantenresten en een laagje compost en zo overwinteren ze al jaren met succes.

Wil je meer weten over het winterklaar maken van Dahlia’s? Je kan er meer over lezen in mijn blog Dahlia’s bewaren.

Pepers drogen

Chilivlokken maken

In de bijkeuken hangen nog altijd de chilipepers te drogen. Dit kan met en zonder voedseldroger. De pepers hangen met een klein knijpertje aan een touwtje op een plaats waar geen direct zonlicht komt en aan het einde van de zomer is het daar nog lekker warm.

Afgelopen weekend vermaalde ik de pepers in een kleine koffiemolen tot chilivlokken. Mocht je ook eens chilivlokken willen maken, het is een pittig werkje waarvoor ik een mondkapje en handschoenen gebruik. Ooit maakte ik de fout om na het vermalen aan de pepers te ruiken waardoor de tranen in mijn ogen schoten. Kleine tip: probeer contact met alle huid en slijmvliezen zoveel mogelijk te voorkomen. Dus wrijf niet in je ogen, ruik er niet aan en was na dit klusje goed je handen.

Oogst in november

We eten nog altijd van de moestuin. In de tuin staan nog bloemkool, wortels (op de middelste foto zie je Cosmic Purple, een heel lekkere paarse wortel), zoete aardappel, broccoli, mizuna, rucola, palmkool, veldsla, bieten, spruiten, prei en pastinaak. Nu er vorst voorspelt wordt voor de komende dagen zal het spannend worden welke gewassen het gaan overleven. Nu valt het met de vorst hier in Zeeland meestal wel mee maar ik heb voor de zekerheid de (oude recycle) folie al klaargelegd om één en ander af te dekken.

Natuurlijk eten we inmiddels ook uit andere voorraad, in de schuur liggen de aardappels, appels en uien opgeslagen en in de vriezer nog paprika, boontjes, courgette, aardbeien, pruimen en bessen. Alsof dat nog niet genoeg is hebben we nog jam, fruitsauzen, piccalilly, stoofperen, appelmoes, soep en pastasaus… en natuurlijk nog een flinke voorraad pompoenen en de laatste tomaten die liggen te rijpen op verschillende plekken in huis. Een fijne wintervoorraad dus.

Oogst controleren

Nu het winter wordt is het vooral belangrijk om de oogst regelmatig te controleren. Kijk buiten wat je nog kan oogsten, alles wat in de grond groeit als wortels en pastinaak kan best wat vorst verdragen en ook slasoorten als veldsla en snijbiet kunnen wel wat vorst hebben. Zoete aardappel kan je beter uit de grond halen en ook bloemkool en broccoli kunnen beter geoogst worden. Controleer de aardappels in de schuur regelmatig op nieuwe scheuten, verwijder deze en dek bij de vorst de kisten af met een deken. Bij strenge vorst kan je ze beter binnen halen.

Moestuin november

Plannen maken voor de winter

Langzaamaan groeien de plannen voor de winter. Ik wil meer wintergroenten als spruiten en sluitkolen en dat wordt nog lastig want als er keuzes gemaakt moeten worden zijn dit de eerste groenten die door plaatsgebrek te laat worden uitgeplant of, erger, worden geschrapt uit het teeltplan. Ik wil ook meer bloemen en meer aardappelen en uitbreiding van de rijtjes frambozen door middel van stekken. De Luffa (sponskomkommer) is dit jaar opnieuw mislukt dus volgend jaar volgt poging drie. Het zal toch ooit wel lukken?

Natuurlijk komt er ook volgend jaar weer een zadenruildoos, zoals nu de planning is zal deze vanaf januari verzonden worden. Houd het blog dus in de gaten want er kunnen maar een beperkt aantal deelnemers meedoen.

De komende weken ga ik verder met het winterklaar maken van de moestuin en uiteraard met de bestellingen van de zaden uit de zadenwinkel. Omdat er al veel zaden zijn uitverkocht haal ik die zaden komende weken uit de winkel zodat het er minder rommelig uit ziet en ga ik verder met de voorbereidingen voor het verzenden vanaf januari. De gratis zadenzakjes zijn al bijna op dus deze moeten bijgemaakt worden en ik ben ook al door de voorraad kaartjes en touwtjes heen. Verder moeten de palen in de tuin nodig opgeruimd worden voor het stormseizoen (dat al begonnen is..) en het gereedschap moet nog schoongemaakt en staan er een paar opgroeiende bomen midden in mijn omheining die nodig een kopje kleiner gemaakt moeten worden… nog heel veel klussen dus.

Wil je weten wat jij in december in de moestuin kan doen? Ik schreef er meer over in moestuintips voor december.

Een gedachte over “Moestuinupdate deel 11: november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s