Exit bonen

Gisteren heb ik de bonen opgeruimd.  Het was niks meer, en het wordt ook niks meer nu het steeds regent en er ook geen zicht meer is op warmer weer. Er vormen zich geen bonen meer en de planten worden langzaam ziek.
De wortels zitten nog in de grond, 10 cm boven de grond zijn de planten los geknipt en verwijderd. Bonenplanten hebben  het vermogen om stikstof uit de lucht  te halen. Ze doen dit niet zelf maar hebben het vermogen om een samenwerking aan te gaan met stikstof bindende bacteriën  die in de bodem leven. De plant gebruikt zelf deze stikstof om te groeien maar ook de bacteriën gebruiken deze,  die vervolgens de stikstof fixeren op de wortels in de vorm van knobbeltjes. Als je de wortels van de planten na de teelt nog een tijdje in de grond laat zitten  geven de wortels/ knobbeltjes  hun stikstof weer terug aan de aarde. En dat is weer gunstig voor eventuele nateelt. Het is dus handig een nateelt te kiezen die van stikstof houdt, zoals sla of andijvie.

Alle stokken zijn ( droog) opgeborgen voor volgend jaar, en daarna de grond onkruidvrij gemaakt. Daar had ik ook een foto van maar deze is gek genoeg niet gelukt. Nou ja maakt niet uit, is ook alleen maar grond met een paar bietjes die ik onder de stokbonen had geplant. Geen idee of dat nog iets wordt, er zit niet veel groei meer in op het moment.

Voor de zoveelste keer paprika’s geoogst…..de vriezer is nu echt vol dus dat wordt inmaken of weggeven😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s