Het glazen huis

Met een kas kan je het tuinseizoen verlengen. Voor mij was dat destijds een goede reden er één aan te schaffen. Geen nieuwe,  maar een gebruikte kas, gevonden op prikbord van Zeelandnet.  We leenden een kar van vrienden en samen met A3 en mijn vader hebben we hem  in één avond uit elkaar gehaald en naar Wilhelminadorp vervoerd.

Een paar weken later is hij weer in elkaar gezet in de achtertuin.
Hij heeft niet echt een goede plek, met coniferen aan de zuidkant, maar ik kweek er ieder jaar succesvol tomaten in dus we zijn best tevreden. Hij is nu 5 jaar oud maar werkt nog prima. De deur sluit niet meer goed maar dat is opgelost met een boomstammetje als deurstopper😊

De kas in april 2017.

Vanaf maart/april gaan de kleine plantjes naar buiten, en als ze voldoende gewend zijn aan de kou blijven ze ’s nachts in de kas. Scheelt ook een hoop troep in huis. Meestal gaat het dan over bloemen, tomaten en paprika’s. Als er nachtvorst voorspelt wordt moet het hele circus naar binnen, ik schreef daar eerder over in deze blog> grote evacuatie

 

 

Als er warm weer wordt voorspelt hang ik altijd oude lakens op in de kas. Anders zouden de planten verbranden. Dit is vooral in het voorjaar belangrijk omdat de plantjes dan nog niet gewend zijn aan felle zon. Je kan ook bv temperzon gebruiken dat je op de ramen aanbrengt, maar dit is voor ons een prima ( en goedkope) oplossing. Het verwijderen van temperzon of witkalk is bovendien arbeidsintensief.
Je kan de plantjes zolang mogelijk in hun potje laten staan, want dan zijn ze mobieler. Je kan ze dan beter beschermen tegen weersinvloeden. Als ze eenmaal in de grond staan kan je er niet veel meer aan doen.

Als het heel warm wordt in de kas heeft dit invloed op de vruchtzetting van de tomaten. De meeldraden van de stampers kleven dan snel aan elkaar waardoor er minder of geen stuifmeel op de stamper valt. Je moet daarom regelmatig( dagelijks!)  tegen de stokken tikken als je tomaten kweekt in een kas. Dit moet overigens ook als het niet warm is, want in de kas is er nauwelijks bestuiving. (weinig wind en geen insecten)

Zo zag de kas er een paar dagen geleden uit. Nog veel tomaten en een oerwoud van planten. Volgend jaar moet ik de planten echt meer uit elkaar zetten….. mijn valkuil, ik wil teveel. Nu hadden we zoveel planten dat er nauwelijks geoogst kon worden… niet handig dus.

 

 

De bladeren worden geel en krijgen rare vlekken… is dit phythopthora? Ik vermoed van wel…. alle alarmbellen gaan af…. eruit met die handel. De hele kas moet leeg, en wel zo snel mogelijk!

En een uutje later heb je dan dit…..

 

En dit 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s