Pruimenbomen hebben beperkte snoei nodig. Jonge bomen hebben wel enige vormsnoei nodig om het formaat in toom te houden maar als ze ouder worden heb je er weinig werk aan.
Mijn bomen zijn nog jong en zijn eind vorig jaar verplaatst. Ze zijn dit jaar minimaal gegroeid, je kan goed zien dat ze schade hebben opgelopen. Er zijn bijna geen nieuwe takken gevormd, in geen van alle fruitbomen ( ik heb appels, peren en pruimenbomen) Ik hoop dat ze de energie hebben gestoken in de wortelgroei. Om die reden heb ik de bloesems verwijderd in april.
Om te kunnen snoeien heb je wel enige kennis nodig. Nu ben ik niet al-wetend en haal mijn informatie vooral van internet of uit tuinboeken, maar dit is hoe ik het altijd doe en ik heb altijd prima oogst.
Pruimenbomen geven vruchten aan de onderkant van éénjarige scheuten en over de hele lengte van 2 jarig hout. Dat moet je dus altijd in gedachten houden als je met de snoeischaar aan de gang gaat. Ze geven vooral vruchten aan horizontaal hout, het is dus ook belangrijk om verticale takken enigszins uit de buigen. Dit stimuleert de vruchtzetting. Dit kan je doen met touwtjes die je vast bindt aan de tak richting de stam. Dit kan alleen als het dunne takken zijn. Als ze dikker zijn wordt het lastiger, ik heb wel eens een oude sok aan de tak gebonden met een grote baksteen erin😊 Werkte prima maar wel oppassen dat de tak niet breekt. Takken uitbuigen kan je het beste in de zomer doen bij warm weer, de takken buigen dan makkelijker.
Tips.
- Een pruimenboom snoei je het beste in het voorjaar of de zomer. Ik doe dit altijd na de oogst. ( september)
- Snoei alleen bij droog weer. Dit voorkomt ziekten en schimmels.
- Snoei te dicht op elkaar groeiende takken of elkaar kruisende takken weg, evenals dood, ziek of beschadigd hout ( bv na takbreuk door te zwaar beladen takken).
- Snoei eventuele opslag aan de stam of aan de voet van de boom weg. ( pas op voor beschadiging van de wortels, dit stimuleert meer opslag!)
- Als er veel rechtopstaande takken zijn gevormd haal ik deze(deels) weg of als het er niet veel zijn buig ik ze naar beneden.
- Als de boom te groot dreigt te worden kan je de takken met een derde inkorten. Onthoudt echter wel, snoeien doet groeien. Het stimuleert de groei van takken, en dus minder vruchten.
- Snoei altijd kort na een naar buitengericht “oog” op de tak.
- Zorg voor scherp gereedschap. Het lijkt een open deur maar een gladde wond geneest sneller en is minder gevoelig voor ziekten.
- Maak je snoeiwond altijd verticaal zodat de regen eraf kan glijden en op zo’n manier naar de regen niet op de bloem of bladknop kan glijden. Als er water op de wond blijft staan maakt hem ook weer gevoeliger voor ziekten.
- Als je het heel moeilijk vindt kan je ook eens een snoeicursus volgen, hier in Zeeland doen ze dit bij het fruitteeltmuseum in Kapelle
Op bovenstaande foto zie je goed de rechtopstaande takken die ingekort moeten worden.
Meestal snoei ik dan na het 4e oog, als dit een naar buitenstaand oog is.
Verder wordt er nog steeds geoogst… wortels, watermeloen ( jaja😊) pompoenen, frambozen, sla en courgettes
Of de watermeloen echt gelukt is weet ik nog niet, hou ik nog even spannend.