Tuinieren in huis

In de vensterbank van het kantoor dat ik deel met 3 collega’s stonden een paar vergeelde en verdroogde kamerplanten. ( lepelplant oftewel Spathiphyllum) Een paar keer geen water geven hebben ze ternauwernood overleefd maar dat leven hing inmiddels aan een zijden draadje.

Ik kon het niet langer aanzien en stopte ze begin december in een vuilniszak. Tot ik me besefte waar ik mee bezig was. Niet bepaald duurzaam om planten zomaar weg te gooien.  Die planten kunnen er niets aan doen dat er niet voor ze gezorgd is, en echt dood zijn ze nog niet. Ze waren nog geen 2 jaar oud. Ik besloot ze mee naar huis te nemen en te kijken of ze het zouden overleven.

Een tijdje geleden las ik in een tijdschrift over 2 meiden die zich het lot van kamerplanten aantrekken.  Ze hebben een plantenasiel opgericht in Utrecht. Je kan er een plant brengen of adopteren.  Een mooi initiatief van 2 meiden die streven naar een duurzame groenere wereld. Ze hebben al meer dan 2000 planten opgevangen! Sommigen zijn gebracht omdat de eigenaar er niet meer voor kon zorgen, ten gevolge van gezondheid of verhuizing, maar er zijn ook planten gevonden bij vuilnis of weggegeven omdat ze te groot werden.

Nu ben ik geen type dat in haar eentje de wereld wil redden, maar voor deze 2 planten wil ik mijn best wel doen. Kamerplanten verzorgen is niet alleen maar water geven. Door de wortelgroei is er op den duur geen ruimte meer om  te groeien en moet de plant verpot worden.

Het dode blad is eruit geknipt, en ze kregen nieuwe potgrond en voeding voor kamerplanten.  Om ze nieuwe grond te geven moeten ze overgezet worden in een nieuwe, grotere pot. Of, als het mogelijk is, splits je de plant in tweeën of drieën. Ik deed dat laatste. Met een broodmes de zijkanten en de onderkant van de wortels  verwijderd en daarna de plant in tweeën gesneden. Daarna ieder stukje in zijn eigen pot, met nieuwe potgrond en voeding.  Nu hebben ze asiel gekregen in mijn vensterbank, voorlopig. Ze houden niet van directe zon dus zullen na verloop van tijd moeten verhuizen naar een nieuw plekje.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s