Bonen en uitstapjes

 

Als we de achterdeur openzetten is het net alsof we een voliére hebben. Het is ongelooflijk hoeveel vogels er in onze achtertuin zitten. Mussen vliegen af en aan. Vangen voor onze neus libelles in de vijver, gewoon als we op het terras zitten te praten  tijdens het eten. Ze hebben een geweldige techniek. Landen eerst op het moerasgedeelte van de vijver, en happen zo hun snackje van de planten. Zo bijzonder om te zien.

Boven ons hoofd horen we “roekoeroekoe” als een plaat die blijft hangen. We hebben een nestje. Nee, niet één, maar 2. Op één vierkante meter hebben een merel én een duif een nestje gebouwd. Al weken houden we het in de gaten, want dat kan toch niet goed gaan? Eén van beide zal wel weggejaagd worden. Maar niks hoor, ze dulden elkaar, en zo hebben we de spannendste achtertuin sinds jaren. Want de merels komen ieder jaar terug, maar duiven hebben we nog nooit gehad. Zou dit hun dankbaarheid zijn voor al die jaren wintervoer? Wie weet. Binnenkort hebben we misschien wel kleine roekoetjes 😉

Afgelopen weekend had ik hulp in de tuin. En dat is fijn, want ondanks dat ik redelijk handig ben is een sterke man in de tuin ook wel eens handig.  Een paar weken geleden hebben we gebruikte ramen op de kop getikt voor mijn paprikakasje.  Want mijn oude ramen waren tijdens harde wind allemaal gebroken.. De nieuwe zijn echt juweeltjes, met vakverdeling.  Het kasje heb ik samen met mijn vader gebouwd in 2 ochtenden. Binnenkort gaan de planten er in, en hopelijk hebben we net zo’n mooie oogst als vorig jaar.

Vorig jaar had ik veel moeite met het zaaien van de bonen. Dus dit jaar een nieuwe aanpak.  Een deel van de bonen is  binnenshuis voorgezaaid. Deze zijn nu uitgeplant. Het andere deel is  afgelopen zaterdag direct ter plaatse gezaaid. Nadat ik ze thuis had voorgeweekt in een glas water en daarna nog een paar dagen in een natte theedoek. Op advies van mijn tuinbuurman heb ik ze afgedekt met potgrond, zodat de grond niet dicht kan slaan als het regent. Hopelijk profiteren we nog even van het droge weer en komen ze snel op.

Het mooie weer is niet alleen fijn om in de tuin te werken, er zijn ook nog andere dingen in het leven die de moeite waard zijn. We houden erg van buitenactiviteiten. En aangezien Zeeland veel moois te bieden heeft gaan we er graag op uit.

Tijdens het Hemelvaartsweekend zijn de stoomtreindagen van de Stoomtrein Goes-Borselle ( SGB) vaste prik. A3 is daar jaren vrijwilliger geweest en wil dan graag gaan kijken. Ieder jaar komen er andere gastlocomotieven. En aangezien we graag op de fiets zitten is dat een leuke fietstocht langs het spoor.

Langs het spoor bij Kwadendamme is een mooi natuurgebied, de Zwaakse Weel. Heerlijk om te wandelen of vlinders te kijken in de Vlindertuin. Die er overigens nog niet waren.

Verder fietsten we op de Kop van Schouwen en wandelden we door het heggenlandschap van Nisse, waar de meidoorn bloeide. Ieder jaar gaan we terug en ieder jaar verwonderen we ons weer over hoe mooi het daar is, en hoe lekker de meidoorn ruikt. Ze bloeit maar heel kort, dus we plannen de wandeling altijd zorgvuldig. Als je nog eens een mooie wandeling zoekt,  moet je daar beslist eens gaan kijken. Starten bij de Schaapskooi en volg de paarse paaltjes ( 5 km)

Voor de komende week zijn er nog heel veel tuinplannen. Zoals gezegd, de paprika’s en de tomatenplanten worden uitgeplant. Ik ben druk bezig de kas leeg te maken. Planten worden uitgeplant en weggegeven. Op de tuin moet er nodig weer geschoffeld worden, en sla uitgeplant, rucola gezaaid, nog wat bloemen uitplanten, en de zonnebloemen niet te vergeten, voor de olijfkomkommer moet nog een rekje gebouwd worden, en o ja, ook voor de augurken…. ik ga met niet vervelen komende dagen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s