Wat doe je tegen slakken? 10 Tips.

 

 

 

Als je een (moes)tuin hebt krijg je slakken cadeau, daar doe je niets tegen. Of toch wel?

Ik heb dit jaar heel veel last van slakken. In de moestuin nog niet, dankzij het droge weer, maar in de kas is het een drukte van belang met vraatzuchtige monsters. Ze vinden vooral mijn paprika’s en zinnia’s lekker.  Eigenlijk is het ook een beetje mijn eigen schuld, want je kan wel degelijk maatregelen nemen om slakken tot het minimum te beperken.

Voor mijn kas is het nog niet te laat, de zaailingen worden allemaal uitgeplant en voordat de tomaten erin gaan kijk ik hem nog van top tot teen na. Of ik laat de kippen er eerst een poosje rond lopen.

Slakken in de kas en moestuin

Tips om slakken te verminderen.

  1. Zorg dat je tuin opgeruimd is. Slakken houden van koele plekken om zich te verstoppen overdag. Een stapel palen of stenen, lang gras of onkruid, afgevallen bladeren, daar houden ze van. Zorg dus dat dit niet in je tuin aanwezig is.
  2. Ken je vijand. Doe onderzoek op internet of haal een boek uit de bibliotheek. Dan leer je dat de meeste slakken ’s nachts leven en zich overdag verstoppen, actief worden na een regenbui en vanaf april eitjes leggen. Een slak kan wel 400 eitjes leggen die na 3 weken uitkomen. Die kleine slakjes zijn binnen 2 maanden volwassen en kunnen dan ook weer eitjes leggen.  Ze paren in het voor en najaar. Het is dus erg belangrijk om vroeg in het voorjaar het aantal slakken te verminderen.
  3. Maak alle zaaipotjes schoon met warm water voordat je begint met zaaien en verspenen. Eventuele eitjes of aanwezig slakken raak je op deze manier kwijt.
  4. Schoffel  regelmatig. Ze zullen minder snel oversteken naar je kropjes sla als het rondom je moestuinbedden aangeharkt en ruw is.
  5. Ga regelmatig op zoek. Iedere slak die je uit je tuin verwijderd kan zich niet meer voortplanten. Doe handschoenen aan of neem een schepje en een bakje mee om deze glibberige jongens te verzamelen en gijzel ze naar een omgeving waar ze geen kwaad kunnen. Als je de verstopplekken kent heb je ze zo gevonden.
  6. Als je kippen hebt,  laat ze dan los lopen in de tuin. Ze eten niet alleen de slakken maar ook de eitjes.
  7. Leg ruw materiaal rond je gevoelige plantjes. Denk aan schelpengrit of zaagsel maar ook gemaaid gras werkt prima.
  8. Zorg dat er geen kuilen in je tuin zijn. Na het rooien van de aardappels ziet je tuin eruit als een maanlandschap met gaten en grote kluiten. Slakken houden daar van, want in deze kuilen leggen ze graag eitjes. Zorg dus dat de grond altijd egaal aangeharkt is.
  9. Er zijn ook nuttige slakken! Wees dus selectief in het verwijderen van je slakken, want deze eten nl….. slakkeneieren! Ja wel. Helaas heb ik geen foto, maar google maar eens op Lookglansslak of kijk even op deze link. Er staat niet veel informatie maar dan weet je in ieder geval hoe ze eruit zien.
  10. Zelf kies ik niet voor een bestrijdingsmiddel vanwege huisdieren, maar die mogelijkheid is er natuurlijk ook. Biervallen, koper rond je planten leggen of meloenschillen, ik heb het allemaal geprobeerd maar zonder gewenst resultaat.

Tot slot, accepteer dat ze er zijn en dat een (klein) deel van je oogst wordt opgegeten.

 

Slakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s