Phythopthora

Zoals beloofd, de aardappels.

Maar eerst het afgelopen weekend. Want Moestuinhippie was even uit de moestuin en in de grote stad 🙂

Na de Open Dag van afgelopen zaterdag zaten we binnen een uur in de auto, op weg naar Deventer. Doel: Straattheater festival “Deventer op Stelten”. Theater in de open ruimte, ik vind het prachtig. En Deventer is een hele mooie stad, met veel monumenten en bijzondere winkeltjes.

Wat hebben we genoten van de vele voorstellingen, het prachtige weer en de fantastische sfeer in de stad. Er was veel publiek maar dit gaf nergens problemen.

De tuin blijft altijd in gedachten. In de Walstraat kan ik dan ook niet aan dit tuintje voorbij gaan. Ondanks het warme weer staan de potten er allemaal prachtig bij. Daar wordt door iemand heel goed voor gezorgd.

Maar goed, dat was Deventer. Nu de aardappels. Want na ons weekend weg maandagavond gelijk naar de tuin. Afgelopen vrijdag heb ik een tuinbuurman om advies gevraagd voor mijn aardappels. Want ze zagen er niet zo goed meer uit. Het blad werd geel met bruine vlekken.

Aardappelziekte Phythopthora

En dan gaat mijn stressniveau omhoog… het zal toch niet…. en jawel hoor, het is officieel. De aardappels hebben phythopthora. Aardappelziekte. HET KWAAD. Een schimmelziekte met ernstige gevolgen voor je aardappels als je er niet op tijd bij bent.

Aardappels Obama

Door de droogte wordt het niet verspreidt, de schimmel is ingedroogd. Maar als het gaat regenen wordt het alsnog verspreidt en is de kans groot dat de aardappelen worden aangetast.  De tuinbuurman gaf het advies ze te laten zitten in de grond totdat het gaat regenen, daarna het loof eraf te trekken ( dus niet afknippen om een wond te voorkomen)  en de aardappels zo lang mogelijk in de grond te laten zitten. Daar kan je ze beter bewaren dan in de schuur.

Dilemma. Want mijn teeltplan is gericht op snelle opvolging. Het landje van de aardappelen wordt overgenomen door de pompoenen, die met hun ranken staan te dringen.  Tsja…..wat als het heel veel en hard gaat regenen? Wat niet ondenkbaar is na een lange periode van droogte… dan kan ik niet meer bij mijn aardappels omdat er kilo’s zware pompoenen bovenop liggen…. een aardappeloogst die lange tijd in het water ligt gaat ook verloren…. Dus ik heb besloten dat alle Obama aardappelen de grond uit gaan. Morgen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s