Oogst bewaren

Tijdens de overgang van herfst naar winter voel ik me net zo’n hamster. De oogst moet gered worden voor de vorst toeslaat. Aangezien ik nog geen hamsterwangen heb zoek ik plekjes waar alle oogst vorstvrij bewaard kan worden. De vergelijking met een eekhoorn is beter 😉 Alleen verstop ik niets, de oogst ligt overal in huis en tuin.

Appelmoes maken

“Dit is de laatste pot appelmoes” zei mijn man gisteren. Tijd om een nieuwe voorraad te maken. Ik vertelde al eerder dat mijn recept weinig suiker bevat. Het goede nieuws is dat de appelmoes prima bewaard kan worden, in ieder geval 2 maanden in de koelkast. Van een deel van de appelvoorraad maakte ik vier nieuwe potten.

Chilipoeder maken

Dit jaar stonden er voor de tweede keer pepers in de moestuin. Vorig jaar maakte ik er sambal van maar die kon niet lang bewaard worden. Dit jaar een andere aanpak: chilipoeder.

De pepers werden na de oogst gedroogd. Gewoon in de bijkeuken waar het in de zomer warm is. Als de pepers droog zijn kan je ze open snijden en de zaadjes eruit halen. Die kan je volgend jaar weer gebruiken.

De pepers werden in de elektrische koffiemolen tot poeder vermaald. Kleine tip: wrijf tijdens dit werkje niet in je ogen of neus of wat dan ook, want de hitte van de pepers blijft ook na het wassen van je handen nog voelbaar. Ruik ook niet aan het potje, want de scherpe lucht van de pepers zal in je bovenste luchtwegen terecht komen. Misschien handig als je verhouden bent maar niet echt prettig.

Wortels oogst

Wortels oogsten

Vorige week werden we getrakteerd op een speldenprik van meneer Vorst. Met schrik dacht ik aan de oogst die nog op de tuin stond. Gelukkig hadden de wortels het overleefd. De volgende dag gelijk alles uit de grond gehaald. Maar wat moet je met een emmer wortels? De afgelopen jaren bewaarde ik ze in nat zand in de schuur dus dat doen we dit jaar weer. Ideaal om kort voor het koken even wortels te halen. Nu las ik toevallig op Instagram dat je ze ook heel kan invriezen, dus dat zou ook een optie kunnen zijn. Als de vriezer niet vol zou zitten… 😉

Kolen oogsten

De witte kolen zijn dit jaar niet goed gelukt. Ze bleven klein doordat ze te laat geplant zijn. Toch zijn ze voor ons groot genoeg voor een maaltijd, met een beetje courgette en paprika is het een heerlijke roerbakmaaltijd. De kooltjes bewaar ik ook in de (geïsoleerde) schuur.

Aardappeltje voor de dorst

Afgelopen voorjaar had ik nog een paar pootaardappels over. Ze waren te klein om te planten maar weggooien vond ik zonde. Bij wijze van experiment gingen ze in een grote bloempot met grond en een beetje compost en koemestkorrels. Nu had ik al eerder met succes aardappels in emmers geteeld maar dit keer was het resultaat bedroevend: slechts een paar kleine aardappels. Waarschijnlijk doordat de pootaardappels te klein waren, of doordat ze laat geplant zijn.

Aardappeloogst controleren

Oogst controleren

Opgeslagen oogst moet af en toe gecontroleerd worden. Aardappels maken scheuten die verwijderd moeten worden, ze maken de aardappels zachter en slechter bewaarbaar. Eet deze aardappels als eerste op. Ook voor opgeslagen uien is controle gewenst. Ze worden zachter en kunnen gaan rotten. Verplaats je oogst bij temperaturen onder het vriespunt naar een vorstvrije ruimte.

Inmaak

Ingemaakte groente en fruit heeft ook controle nodig maar dat doe ik meer voor mijn eigen gemoedsrust dan dat dit echt nodig is. Een enkele pot vertoont wel eens schimmel maar één op de 25 potten is te verwaarlozen. Er waren twee potten augurken niet meer goed, de deksels waren niet vacuüm getrokken. Normaal gesproken eten we deze als eerste op maar augurken kan je pas na twee maanden eten. Gelukkig blijft er nog genoeg lekkers over 😉

Mocht nog eens stap voor stap willen lezen hoe je witlof kan kweken, voor De Tuinschuur schreef ik er deze blog: Witlof kweken

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s