Januari (moestuin)update

Dit wordt een lange blog, dus ga er maar eens lekker voor zitten. Zoals je inmiddels van me gewend bent, niet alleen moestuin maar van alles een beetje. Er is in de tuin tenslotte niet veel te doen op dit moment.

Nieuwe tuinkas

Aangezien de winter nog steeds op zich laat wachten werk ik gestaag door aan de kas. Inmiddels zijn alle ramen geschuurd en zit ik in de plamuur- en schilder fase. Buiten schilderen kan immers vanaf 5 graden boven nul, dus ik ben blij met het zachte weer. Binnenkort maak ik de bouwtekening. Het bouwen kan pas beginnen als alle ramen geschilderd zijn.

Zadenruil

Afgelopen weken ruilde ik wat zaden met volgers op Instagram. Zo leuk! Ik heb weer wat bijzondere tomatenrassen kunnen bemachtigen, maïszaden met alle kleuren van de regenboog en zaden van Luffa, een sponskomkommer. Ik ben heel benieuwd of ik ook werkelijk een spons kan kweken. Diegene waar de zaden vandaan komen wist niet zeker of ze ook kiemkrachtig zijn dus het blijft een onzeker experiment.

Zoete aardappel voorkiemen

Zoete aardappel

Vorig jaar kweekte ik zoete aardappel. Helaas is het niet veel geworden. Waarschijnlijk ben ik vorig jaar te laat begonnen, dus dit jaar kocht ik de eerste week van januari de zoete aardappels. Om het risico wat meer te spreiden staat er nu een kilo aan zoete jongens in het water. Hyacint vaasjes zijn ideaal, ze kunnen dan zonder hulpmiddelen met hun kontje in het water hangen. Want dat vinden ze fijn om te wortelen. Maar het lukt ook met een gewone vaas of een glas. Prik een paar cocktailprikkers in de aardappel en laat ze leunen op de rand.

Voedselbank

Afgelopen week stonden er leerlingen van het Calvijncollege bij onze supermarkt. Ze vroegen alle klanten om iets te kopen voor de Voedselbank en dit na de kassa af te geven. Ze deelden lijstjes uit met daarop lang houdbare producten of een product naar keuze.

Heel vaak vraag ik me af hoe de Voedselbank aan producten komt. Dit zijn vaak schenkingen van supermarkten, maar dus ook door dit soort acties. Een mooi initiatief.

Kippen

De kipjes leggen al een paar maanden geen eieren meer, maar dit is normaal in de wintermaanden. Doordat ze te weinig daglicht hebben kunnen ze hun cyclus die ze nodig hebben om een ei te produceren niet volbrengen.Een normale cyclus van een kip is 25 uur.

Maar afgelopen weken zijn de dames wel wat onrustiger geworden. Iedere keer als ik het hok heb schoongemaakt en nieuw stro in het leghok heb gedaan is het feest. Met z’n vijven gaan ze aan de slag op het hooi zo snel mogelijk uit het legnest te halen en te verdelen over het nachthok. Opruimen? Geen beginnen aan, dus ik laat het maar.

Tot ze op een dag zelfs de kranten versnipperden. Het moet niet gekker worden. Ze zijn ook weer sneller geïrriteerd naar elkaar. Een paar dagen later werd mijn vermoeden waarheid als Sientje naar het legnest gaat terwijl de rest van de kippen in de tuin liep. Ze moest een ei kwijt, het eerste van dit jaar.

Grote schoonmaak

Vroeger, heel vroeger, begonnen alle huisvrouwen aan de voorjaarsschoonmaak zodra de dagen langer en zonniger werden. De grote schoonmaak van deze moestuinier valt in de winter, als er in de tuin niet veel te doen is.

Regenachtige dagen of dagen met veel wind worden benut om alle gaten en kieren te kuisen en het huis weer eens grondig op te ruimen. Nodig? Och, ik vind van wel. Het is altijd fijn als alles aan kant is voordat het moestuinseizoen van start gaat. Bovendien is onderhoud van je huis en spullen ook duurzaam leven.

Onze gordijnen worden niet vaak gewassen, meestal één keer per jaar. Ze zijn nog van de vorige bewoners. We vonden ze destijds prima en ze zijn nooit vervangen. Ik was ze altijd in een kussensloop, zo blijven ze mooi.

Binnenklussen

Door de bouw van de kas en de nieuwe tuin die nog schoongemaakt en omheind moest worden loop ik nog steeds achter met mijn binnenklussen. In iedere ruimte ligt er wel iets dat aandacht vraagt. Om toch de lijst klaar te krijgen voor het moestuinseizoen begint ben ik ook aan die klussen begonnen. Zoals het naaiwerk dat maar opstapelde.

We zijn gewend om niet zomaar alles weg te gooien wat kapot is, maar te repareren. Zoals de broeken van A3. Hij is gewend zijn sleutels in zijn broekzak te bewaren. Helaas zijn de zakken daar niet altijd tegen bestand.

Na een middagje naaien zijn niet alleen de broeken klaar maar ook nieuwe zomen in een paar handdoeken, een tasje gerepareerd en twee spijkerbroeken ingekort als korte broek. Ook maakte ik eindelijk een paar tasjes voor mijn goede voornemen minder plastic te kopen.

Kas in de winter

De kas

Natuurlijk hebben we ook nog een kas in de achtertuin. Daar zaaide ik afgelopen najaar wintersla. Veldsla, spinazie en mizuna kwamen goed op en we hebben er tot de eerste  week van januari van gegeten. Maar nu zijn de groene blaadjes op en de kas moest nodig gespoeld worden. Dit is belangrijk om alle meststoffen en zouten uit de grond te spoelen zodat straks de nieuwe groente er weer in kan.

Tuinbuurman

Weet je nog dat ik vertelde over mijn tuinbuurman die wilde stoppen met zijn tuin? Vorige week kwam hij langs met groot nieuws. Hij gaat nog even door! Hij was heel blij dat ik een deel van zijn tuin erbij wilde nemen, daardoor is zijn tuin kleiner geworden en kan hij het beter onderhouden. Dank je wel DirkJan dat je nog een jaar mijn buurman bent!

Lente

Donderdag was ik nog even op de tuin. Het was een prachtige dag en de lente kwam ook nog even om een hoekje kijken. Ze liet me zien dat alles begint te groeien. De Oost-Indische kers is uit haar winterslaap ontwaakt en de rucola heeft helemaal het voorjaar in haar bol. Ze begint spontaan te bloeien, net als de goudsbloemen en korenbloemen die nog steeds in bloei staan. Lente, dank je wel voor deze mooie dag, wanneer kom je weer?

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s