Rode popcornmaïs

 

Ieder jaar probeer ik nieuwe groente uit. Het afgelopen moestuinjaar was dit onder andere rode popcornmaïs, want dat wilde ik ook eens meemaken, die kleine plopgeluidjes onder het deksel van de pan. Het experiment was bijna mislukt. Bijna. Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, er is verschil tussen voedermaïs, suikermaïs en popcornmaïs. Daar vertel ik zo wat meer over. Eerst het experiment.

Zaaien

Begin april werden de zaden gezaaid in een beetje zelfgemaakte zaaigrond. De bakken bleven in de kas staan, bij gebrek aan ruimte binnenshuis. Om de grond vochtig te houden dekte ik ze af met een plasticzak. De zaden ontkiemden redelijk snel, binnen veertien dagen. So far, so good.

Afharden

De zaailingen groeiden gestaag en begin mei begon ik met het afharden van de plantjes zodat ze half mei de grond in konden. Tot op een dag de kippen buiten liepen en mijn lieve schatjes korte metten maakten met mijn zo vurig gewenste popcorn.

Popcornmaïs

Ik liet het al eerder zien, er was niet veel over van mijn vertroetelde zaailingen. Ik kon wel janken. Het ergste was, ik had alle zaden gebruikt dus er was niets meer over. Natuurlijk kan je ze opnieuw kopen, maar ik had ze het jaar ervoor gekocht bij Vreeken zaden en Dordrecht is niet bepaald naast de deur.

Planten

Ik besloot de maïs direct te planten, aangezien ze wel worteltjes hadden. Ze kregen wat extra opgeloste koemestkorrels. Stiekem deed ik een schietgebedje, dat het maar mooie sterke planten zouden worden. Maar toen kwam de droogte…. en de hitte…. Ik gaf mijn beschadigde zaailingen een schaduwdakje, iedere dag water en sprak ze ernstig toe. Dat ze nu echt moesten gaan groeien omdat het anders wel eens te laat zou kunnen zijn. Helaas overleefden maar drie plantjes het, de rest ging dood.

In de vakantie fietsten we een dagje in de buurt van Dordrecht (hoe toevallig 😉 en voor de zekerheid kocht ik nog een zakje zaad van mijn Red Strawberry. Niets liet ik aan het toeval over en ik zaaide nieuwe zaden bij de kneuzen. Tijdens ons weekje weg viel er behoorlijk wat regen… en de maïs begon te groeien… en te groeien..

Popcornmaïs

Oogsten en drogen

Toen werd het september…. Het is de bedoeling dat ze zo lang mogelijk aan de plant blijven zitten. Het schutblad van de kolven was droog maar aangezien september een natte maand was durfde ik niet langer te wachten met oogsten., uit angst voor schimmel. Na het oogsten liet ik ze binnen lang drogen. Pas in oktober had ik tijd om ze los te maken van de kolven.

Soorten maïs

Er bestaan verschillende soorten maïs:

  • Suikermaïs

De planten maken kolven bedoeld voor de consumptie. Er bestaat suikermaïs en extra zoete suikermaïs.  Suikermaïs heeft gladde korrels die zoet  zijn en veel zetmeel bevatten. Je kan ze zo van de kolf eten en er meel van maken.

Bij de extra zoete suikermaïs bevatten de korrels meer suiker en dus minder zetmeel. De korrels zijn ook rimpelig en dus niet glad. Ook deze kan je zo van de kolf eten.

  • Voedermaïs

De planten maken veel blad en weinig maïskolven. Ze worden volledig verhakseld, wat is bedoeld als veevoer.

  • Popcornmaïs (pofmaïs of siermaïs)

De planten maken kolven. De korrels zijn keihard, bevatten veel zetmeel en zijn dus heel voedzaam. Eén nadeel, doordat de zaden zo hard zijn komen ze moeilijk los van de kolven. Maar omdat ze zo hard zijn kan je ze ook gebruiken als siermaïs als herfstversiering in huis.

De maïskorrels bewaarde ik in een jampotje. Ik heb hier geen ervaring mee dus het is afwachten hoe lang het bewaard kan worden.

 

Popcorn maken

Ik had jullie graag een foto laten zien van mijn prachtige popcorn maar helaas was dit het resultaat van mijn poging. Niks kleine plopjes onder het deksel, een dikke rook kwam er vanonder. Een keukenprinses zal ik nooit worden. Geslaagd experiment? Nee… ;-(

Daarom verwijs ik je graag naar de website van Vriendin waar in woord en beeld wordt uitgelegd hoe je popcorn maakt…. zonder dat het verbrand 😉

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s