Een takkenril maken

Takkenril takkenmuur takkenwal maken

Wie duurzaam wil tuinieren zorgt voor de beestjes in de tuin. Dit kan je het beste doen door te zorgen voor een goede schuilplaats. Een takkenril, ook wel takkenmuur of takkenwal genoemd, is een natuurlijke afscheiding in je tuin waar insecten dankbaar gebruik van maken. In deze blog vertel ik  er meer over.

Duurzame afscheiding

Wie veel snoeiwerk heeft doet er goed aan de takken te bewaren. Natuurlijk kan je ze versnipperen voor een natuurlijk pad maar ik gebruik ze graag als takkenmuur. Het is niet alleen mooi als natuurlijke afscheiding maar door hoogteverschillen in je tuin te creëren trek je ook meer vogels aan. Met een takkenril kan je ook op een natuurlijke manier iets verbergen in de tuin, bijvoorbeeld een kliko of compostbak. Bijkomend voordeel is dat je de takken niet hoeft af te voeren.

Dieren aantrekken

Een takkenril trekt allerlei insecten aan als spinnen, bijen, vlinders en kevers. Ze vinden er een schuilplaats maar door het ontstaan van allerlei schimmels ook de nodige voeding. Doordat er allerlei insecten in de takkenril leven trekt deze ook grotere dieren aan. Muizen, egels en vogels vinden er hun voedsel en gebruiken het als schuilplaats of om nesten te bouwen. Daarmee verhoogt het de biodiversiteit in je tuin.

Tips voor het maken van een takkenril

Bepaal van te voren waar de muur moet komen en plaats hem op een oost – west lijn zodat er aan beide kanten schaduw en zon te vinden is. Kies vooral takken die niet te dik zijn, maximaal vijftien centimeter dik. Vul de takkenril niet aan in het broedseizoen om de eventuele nesten van vogels niet te verstoren. Door een strategische plaats te kiezen kan je ook bepaalde beestjes aantrekken. Een takkenril die dichtbij een vijver of sloot ligt zal padden, kikkers en salamanders aantrekken, een takkenmuur dichtbij huis of schuur trekt egels en mussen aan.

Hoe maak je een takkenril?

Verzamel alle houtige takken en snoeihout. Spaar ze eventueel op als je niet veel bomen hebt, of vraag aan iemand anders of je de takken mag hebben. Je kan een enkelvoudige takkenmuur maken of een dubbele muur. Een dubbele muur is iets handiger, je slaat dan dubbele rijen palen in de grond waar je de takken tussen stapelt. Bij een enkelvoudige muur heb je één rij palen waartussen je de takken moet vlechten.

Zorg dat de palen stevig en diep staan, ongeveer een halve meter in de grond. Voor de onderlinge afstand tussen de palen in de rij kan je maximaal een meter aanhouden, korter op elkaar kan natuurlijk ook. Zorg dat het geheel stevig staat, vooral een enkelvoudige muur is snel zijn vorm kwijt als er een paal wegvalt.

Na verloop van tijd zul je de takkenril moeten aanvullen, de takken composteren min of meer in de hoop of takken breken door het verouderingsproces af. Maar als je ieder jaar bomen snoeit is dat natuurlijk geen probleem.

Takkenril takkenmuur takkenwal maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s