Tomaten zaaien

Tomaten zaaien

Vorig jaar hadden we door de mooie zomer een geweldige tomatenoogst. Daarom gaan we dit jaar weer veel en lekkere tomaten kweken, want tomaten uit de moestuin zijn de lekkerste die je maar kan vinden. Het is een cliché maar daar kan geen supermarkttomaat tegenop.

Tomaten buiten of in de kas

Vooral de buitentomaten deden het geweldig, de tomaten in de kas bleven klein en de hoeveelheid viel ook een beetje tegen. De oorzaak lag bij de warme temperaturen. Tomaten zijn zelfbestuivend maar in de kas moet je ze een handje helpen door tegen de stokken te tikken. Door de warmte gaat stuifmeel snel klonteren, waardoor er minder tomaten bestoven werden. Ook verschrompelden bloemen door de hitte. Een kas is dus niet altijd het toverwoord voor een goede tomatenoogst. 

Tomaten kiezen

Natuurlijk zal de smaak je keuze bepalen en misschien kijk je ook naar de vorm of de kleur. Er zijn tegenwoordige zoveel tomatenrassen dat het moeilijk kiezen is. Blauwe, gele, rode, oranje, groene, bruine, roze… Ik kies voor een variatie aan kleuren, van elke soort een paar.

Ook de soort kan bepalend zijn voor je keuze, bijvoorbeeld vleestomaten, roma, ronde of cherrytomaten.Wil je tomatensoep of pastasaus maken of wil je tomaat op de pizza? Kies dan voor een romatomaat. Ze bevatten minder zaden en minder vocht, maar veel vruchtvlees. Voor de boterham of een salade zijn ronde tomaten of vleestomaten ideaal. Cherrytomaten zijn natuurlijk super lekker om zo van te snoepen. Trouwens, ik gooi de vleestomaten ook in de soep hoor 😉

De afgelopen jaren heb ik ook veel tomaten geteeld met verschillende vormen, bijvoorbeeld ronde tomaten, langwerpig, druppelvorm, peervorm, hartvormig en tomaten met een tepel. Het is altijd leuk om iets nieuws te proberen.

Teeltduur

Let je bij je keuze ook op de teeltduur? Er bestaan namelijk vroege, midden en late tomaten. Voor een teelt in de kas maakt het niet uit welke je kiest maar als je geen kas hebt kan je voor de buitenteelt het beste kiezen voor vroege of middentomaten. Bij tomatenteelt krijg je vroeg of laat te maken met schimmels en als je dus voor vroege tomaten kiest heb je daar minder last van. Hoe later in het seizoen, hoe meer kans op schimmelziekten. Check de achterkant van het zaadzakje als je zaden aanschaft.

Vroeg: 50-68 dagen

Midden: 69-79 dagen

Laat: 80-95 dagen

Recycle en goedkoop zaaimateriaal

Tomaten zijn donkerkiemers, wat betekent dat ze ontkiemen als ze zijn afgedekt met een laagje grond. Ik zaai ze altijd in zelfgemaakte zaaigrond (potgrond met schelpenzand door elkaar mengen). Het liefst gebruik ik hiervoor een recyclebakje zoals een botervlootje maar ook minikasjes met een kapje op.

Tip: over een botervlootje past precies een diepvrieszakje. Niet zo duurzaam, maar ik gebruik al jaren steeds dezelfde zakjes door ze na gebruik even te laten drogen. Zo heb je een heel goedkoop minikasje.

Tomaten zaaien

Zaaien van tomaten

Tomaten ontkiemen het beste bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zaai de zaadjes in het bakje, ongeveer 1 tot 1,5 keer zo diep als het zaadje groot is. Als je goed oplet zul je zien dat de zaadjes van vleestomaten groter zijn dan bijvoorbeeld de zaden van cherrytomaten. De kleinere zaadjes moeten dus minder diep. Dek de zaden af met een laagje grond en dek het bakje af met een zakje, glasplaatje of plastic kap om te voorkomen dat de zaden uitdrogen. Het scheelt ook water geven.

Na het ontkiemen

De zaden ontkiemen meestal tussen 5-7 dagen. Als de zaden zijn opgekomen, haal dan het afdekmateriaal weg. Geef water met een broeskop zodat je het water goed kan doseren. Na 2-3 weken hebben ze 2 echte blaadjes na de kiemblaadjes en kunnen ze verspeend worden. Dit betekent dat je ze in een eigen potje met potgrond zet.

Het verspenen laat ik de volgende keer zien. Het is niet echt moeilijk maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Wil je alvast meer weten van het kweken van tomaten, lees dan mijn eerdere blogs van vorig jaar nog een keer door voor meer informatie.

Tomaten kweken. Deel 1.

Tomaten kweken. Deel 2.

Tomaten kweken. Deel 3.

Groene tomaten rijpen

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s