Juni moestuinupdate #2

Net als ik op het punt sta om naar de tuin te gaan komt hij me waarschuwen:  “Ze geven code geel af voor Zeeland, binnen een half uur gaat het regenen”. Toch zet ik mijn plannen door en ga naar de tuin. Alle buien trekken immers al dagen langs Zeeland zonder dat wij een druppel kregen en er moeten aardbeien getrokken worden. Als ze nat zijn kan je ze minder goed bewaren.

Aardbeien moestuin

Aardbeien oogsten

Als ik op de tuin kom zie ik de bui al hangen maar tijdens het plukken van de aardbeien breekt de zon weer door. Zie je wel, geen regen. Rustig ga ik rij voor rij door de aardbeien, maar na een tijdje gaat de zon weg en ineens hoor ik gerommel in de verte. Snel, snel, snel, doorplukken. Na de aardbeien neem ik nog een paar kropjes sla mee voor morgen bij de aspergepizza en sluit de kas af, daarna snel naar huis. Als ik op de dijk kom is de lucht pikzwart. Ik fiets zo hard als ik kan en als ik thuis kom vallen de eerste druppels. Wat een geluk, en wat zal de tuin genieten van deze regenbui.

Moestuin

Hoe gaat het verder in de moestuin? Nou, best goed, al zeg ik het zelf. De aardappels bloeien, de wortels zijn na drie keer zaaien eindelijk ontkiemd en zelfs de bieten groeien goed ondanks de langdurige droogte. Bieten groeien nauwelijks tijdens droogte maar ik heb ze om de vier dagen een beetje water gegeven waardoor ze blijven groeien. “Je moet ze aan de gang houden” zeggen de tuinbuurmannen altijd.

Zaaien in juni in de moestuin

Aangezien het al half juni is wordt het tijd om vooruit te kijken. Wat kunnen we nog zaaien? Welke plekken komen binnenkort vrij en kunnen opgevuld worden.? De kropsla is aan het doorschieten en kan er uit, hiervoor in de plaats zaai ik pluksla direct in de grond. Dit groeit snel en je kan er meerdere keren van oogsten. Ideaal voor kleine tuintjes of balkon maar ook voor mijn moestuin. Tegelijkertijd zaai ik kropsla die bestand is tegen hoge temperaturen. Als de pluksla is geoogst kunnen deze nieuwe kropjes in de grond om aan het eind van de zomer en het najaar weer sla te kunnen eten.

Verder zaai ik nog tweejarige bloemen, rode en witte kool, broccoli en rucola. Wat je nog meer kan zaaien deze maand kan je lezen in moestuintips juni.

Tomaten in de tuinkas

In de tuinkas gaat het meer dan goed. De tomatenplanten groeien heel voorspoedig, worden twee keer in de week gediefd en dagelijks getikt voor de bestuiving. Sommige planten zijn al anderhalve meter hoog en vormen hun eerste tomaten. Op de foto zie je tomaat Lovely Lush, een (midden) vleestomaat. Hij groeit in brede trossen, heeft bij het afrijpen een rose/rode kleur met een paarse gloed aan de bovenkant.

Tomatenbloemen

Ik vind het altijd zo leuk om te zien dat alle tomatensoorten ook verschillende bloemtrossen hebben. Vleestomaten hebben uiteraard grote bloemen en cherrytomaten kleintjes, maar wist je dat romatomaten vaak langwerpige bloemen hebben? Let er maar eens op als je zelf ook verschillende rassen kweekt, je ziet echt verschil.

Pioenrozen

Pioenrozen

Ieder jaar kijken we uit naar de bloei van de pioenrozen, Mister Moestuinhippie misschien nog wel meer dan ik. En ieder jaar herinnert hij me aan dat ene jaar, toen hij ze per ongeluk wegmaaide met de grasmaaier. Nog altijd heeft hij spijt. Maar dit jaar konden we er lang van genieten, tot de regen kwam en een einde maakte aan de bloei. De planten krijgen een handje vliegenmest en volgend jaar nog een keer, hopelijk geven ze dan weer een rijke bloei.

Vliegenpoep

Ik ben door vliegenpoep.nl gevraagd of ik hun product wilde uitproberen. Nu hou ik wel van nieuwe dingen dus kom maar op met die shit, haha.

Vliegenpoep is een restproduct van insectenboerderijen. Vliegenlarven worden daar opgekweekt tot ze voldoende eiwitten bevatten en geschikt zijn voor dieren of menselijke consumptie. Vliegenpoep bevat stikstof, kalium, fosfor en andere mineralen. Daarnaast bevat het chitine, afkomstig van de huid van vliegenlarven van de zwarte soldatenvlieg. Dit helpt de natuurlijke weerstand van planten tegen ziekten en plagen.

NPK waarde

De NPK waarde van vliegenpoep is 3-3-2. Voor de lezers die er nog nooit van gehoord hebben, dit zijn waarden die het gehalte stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) aangeven in meststoffen. Stikstof is goed voor de groei van de plant, fosfor helpt bij het maken van wortels en is goed voor bloemen en vruchten en kalium zorgt voor het verplaatsen van voedingsstoffen en water in de plant.

Wat ga ik doen met dit product? De moestuin bemesten natuurlijk, maar ook het gras in de achtertuin. En ik ga een testje doen, ik ga drie dezelfde planten opkweken met verschillende mestsoorten. De meeste planten zijn al uitgeplant maar de zoete aardappel nog niet, dus deze komt in aanmerking voor de test.

Zoete aardappel kweken

Zoete aardappel

De zoete aardappel stond nog in de kas te wachten tot ze voldoende wortels hadden gemaakt. Bovendien profiteerden ze zo nog even van de warmte in de kas. Helaas zat er een grauwe waas op de planten. Geen idee wat het is, misschien één of ander beestje en daarom zette ik ze gelijk buiten. De warme, vochtige lucht in de kas maakt de planten bevattelijk voor beestjes. Door ze buiten te zetten verdwijnen ze hopelijk. Aan de tomatenplanten is gelukkig niets te zien.

De zoete aardappel plant ik in potten. Ten eerste omdat er in de tuin bijna geen ruimte over is, maar ook om ze in het najaar weer terug in de kas te kunnen zetten als het kouder wordt. Zoete aardappel houdt namelijk van warmte.

Ik vul drie emmers met bijna rijpe compost en zet de planten er in. Bij wijze van test gaat in de eerste pot die bij het hek staat de vliegenpoep. In de middelste gaat niets, alleen de planten met compost. In de derde pot gaan koemestkorrels bij de planten. Nu maar zien wat het resultaat is over een tijdje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s