Muizen in de moestuin

Als ik de moestuin wil verlaten valt mijn oog op een gat tussen de asperges. Een gat in de grond welteverstaan. Ik heb het niet zo op die gaten, want daar zitten altijd beestjes in die ik niet wil hebben in de moestuin. Muizen, of ratten…

Het gat is niet zo groot dus dat stelt me een beetje gerust, een rat heeft een groter gat nodig dus dit zal waarschijnlijk een muizenhol zijn. Door de droogte kan dat makkelijk want de kans dat de muizen door regen worden verjaagd is kleiner.

Muizen in de moestuin

Dagelijks wordt mijn blog bezocht met de zoektermen “muizen in de moestuin”. Niet zo verwonderlijk want de zomers zijn warm en de winters mild, ideaal voor muizen en andere knaagdieren. Ik schreef al eerder over muizen en muizen in de moestuin en ook in een andere moestuinupdate en wat doe je moet muizen in de moestuin? Daarin schreef ik vooral over mijn belevenissen in de moestuin, met muizennesten in de composthoop. Omdat ik de afgelopen maanden steeds vaker muizen tegen kwam ging ik op zoek naar meer informatie op het www en dit deel ik graag met jullie.

Afgelopen januari zetten de boeren hun land al onder water om van de beestjes af te komen, een teken dat er een muizenplaag is die steeds grotere vormen aanneemt. Maar hoe kom je er achter dat er muizen in de moestuin zijn?

Muizen opsporen

Als je overdag muizen ziet lopen betekent dit dat er een nest in de buurt is. Je kan het nest ontdekken door gaten in de grond of rond en in de schuur. Ik heb in mijn schuur een zoldertje gemaakt en als er ineens spullen van het zoldertje op de grond liggen ga ik altijd op zoek. Als je heel stil bent hoor je ze soms ook lopen. Strooi wat bloem langs de wanden of voor een gat in de grond, als er de volgende dag pootafdrukken in de bloem staan weet je dat er muizen zitten.

Muizenplagen ontstaan ook vaak rond bouwplaatsen. Muizen verhuizen omdat ze overlast ervaren van de bouwactiviteiten, bijvoorbeeld trillingen door heien. Een muis heeft maar een heel klein gaatje nodig om ergens binnen te komen en zo een nieuw plekje te vinden. Zoals mijn tuinbuurman altijd zegt: “als de kop er door kan zijn ze binnen” 🙂

Snelle voortplanting

Als je overdag een muis ziet kan je er vanuit gaan dat deze niet alleen is. Muizen leven niet solitair en planten zich razendsnel voort. De zwangerschap van een muis duurt 19 tot 21 dagen en ze kunnen vier tot veertien jongen per nest krijgen. Binnen zes weken is een muis volwassen en kunnen deze jongen zich ook weer voortplanten. Ze kunnen zes tot tien nesten per jaar hebben.

Gevolgen van muizen in de tuin

Muizen brengen allerlei ziekten over op de mens maar ook op onze huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Weil, die ook overgebracht wordt door ratten. Doordat muizen overal hun behoefte doen loop je het risico in aanraking te komen met hun uitwerpselen wat jeuk en niezen kan veroorzaken, of een allergische reactie. Zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan in aanraking komen met uitwerpselen fataal zijn. Behalve het verspreiden van ziekten kunnen muizen ook van je groente knabbelen, of erger, je hele oogst opeten. Ze zijn dol op doperwten.

Hoe voorkom je muizen in de moestuin?

Het antwoord is simpel: Je kan het niet voorkomen. Maar je kan wel allerlei leefregels in acht nemen om het aantal te beperken.

  • Bewaar geen eten of zaden in je schuur in de moestuin. Bij mij is het ooit begonnen met zonnebloempitten die ik in de schuur droogde.
  • Zorg dat alle kieren van de schuur zijn gedicht met bijvoorbeeld cement of kit.
  • Kies voor een gesloten compostvat in plaats van een open composthoop. Sluit het deurtje goed af en leg eventueel onderin en voor het deurtje een stuk voliéregaas. Ik heb ondanks mijn voorzorgsmaatregelen al meerdere keren muizen gezien in mijn gesloten compostvaten dus helemaal voorkomen lukt niet maar het kan wel de overlast beperken.
  • Trek natuurlijke vijanden aan. Hang nestkasten op voor roofvogels en als je een open tuin hebt kan je kiezen voor een zitstang voor roofvogels. Als je een moestuin aan huis hebt is een kat natuurlijk ideaal.
  • Sluit groente bewaarplaatsen goed af, bijvoorbeeld in een oude wasmachine trommel, en graaf ze in.
  • Plaats barriéres rond je moestuin, bijvoorbeeld met voliëregaas met gaatjes van één centimeter.
  • Laat water door hun gangen stromen.
  • Kies voor verhoogde bedden en plaats er eventueel gaas onder om te voorkomen dat er aan de wortels van gewassen wordt geknaagd.

Bestrijden van muizen

Ik ben er niet zo van om dieren dood te maken, tenzij ze ernstige schade aanrichten in mijn tuin, of in de schuur komen en daar aan materiaal knagen. In de schuur koos ik de afgelopen acht jaar één keer voor klemmen om een muis te vangen. De ratten die onder de composthoop zaten vorige winter heb ik verjaagd door er flink veel gieters water onder te gieten. Gif gebruik ik niet vanwege het risico dat onze hond Luna er van kan eten.

Denk bij bestrijden in de open ruimte ook aan anderen, huisdieren of kinderen. Daarom kies ik er in deze blog voor om geen andere tips te geven voor bestrijding. Mijn muizenprobleem wordt gedeeltelijk bestreden door de twee katten van de buren naast het volkstuinencomplex 😉 Verder heb ik deels geaccepteerd dat ze er gewoon zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s