Juli moestuinupdate

R E G E N. Maandenlang hebben we er op gewacht en nu het eindelijk regent zie je de groente in de moestuin met de dag groeien. Het groen is ontploft en de tuin staat er zo mooi bij alsof er geen droogte is geweest. Wat nog fijner is, de regentonnen zijn weer vol!

Zaden bewaren

Moestuinzaden ordenen

De afgelopen week ben ik bijna niet in de moestuin geweest. Het voordeel van regendagen is dat je vaker binnen bent en er meer tijd is om achterstallige klusjes weg te werken. In mijn vorige blog juni moestuinupdate #2 liet ik zien welke zaden je nu nog kan zaaien. Toen ik op zoek ging naar de zaden bleek mijn kast weer eens een rommeltje, dus vorige week een hele middag gebruikt om dit te ordenen.

Voor wie het nog nooit heeft gezien, ik bewaar mijn zaden in oude wijnkistjes. Deze zijn gesorteerd per maand. Als zaden in de maand daarop nog gezaaid kunnen worden schuift het zakje door naar het kistje van de volgende maand. In de winter ruim ik dan alle zaden weer op in het juiste kistje en liggen alle zaden klaar voor het volgende moestuinjaar. Tegelijkertijd bekijk ik dan welke zaden er opnieuw besteld moeten worden omdat ze op of te ver over de datum zijn, waardoor de kans groot is dat ze niet meer ontkiemen.

Moestuinoogst. Harvest.

Oogsten uit de moestuin

We eten nu dagelijks uit de moestuin. Op dit moment oogsten we pluksla, snijbiet, courgettes, bieten, rode bessen, jostabessen, de eerste frambozen, de laatste aardbeien en kruiden. In mijn vorige blog vertelde ik al wat er straks op de lege plaatsen geplant wordt, want met sommige bedden gaat het hard.

Bieten oogsten

Omdat een deel van de bieten nu geoogst zijn was het bed gedeeltelijk leeg. Daar plantte ik vorige week vóór de regenperiode nieuwe bieten die ik nog over had van de voorgezaaide bieten. Ik ben benieuwd of ze echt uitgroeien tot een biet,want ik zaaide ze al in maart. Ik heb geen idee of bieten deze groeistilstand aan kunnen.

Tip bieten oogsten: Trek de biet uit de grond en draai gelijk het loof eraf, boven de knol. Dus niet knippen of snijden want dan verliest de biet veel vocht.

Tip bieten planten bij droogte: Maak een kuiltje in de grond, doe er wat koemestkorrels in en giet het vol met water. Zet daarna het jonge plugplantje erin en dek het af met droge grond. Zo heeft het plantje een goede start en waterreserve. Bieten moeten altijd beschikking hebben over water. Een biet kan niet goed tegen droogte, eenmaal te weinig water kan zorgen voor een groeistop.

Bieten planten

Aardappelplanten

Aardappels oogsten of wachten?

De aardappels zijn bijna oogstrijp. Ze gingen de grond in op 4 april, tel daar zo’n 100 dagen bij op, dan kom je uit op 13 juli. Dit geldt voor de vroege rassen die ik dit jaar teel, Anaïs, Obama en Tiamo. Zij zijn oogstbaar tussen de 80-100 dagen. Ik teel dit jaar voor het eerst ook een middelvroeg ras; Lily Rose, waarvoor 110-120 dagen staat. Deze planten zijn nu nog groen en vertonen geen gele blaadjes, de planten hebben ook meer loof dan de vroege aardappels.

Bij de vroege aardappels wordt het blad een beetje geel en hier en daar zijn er wat verdachte bruine plekjes op het blad. Phytophthora? Ik weet het niet, meestal oogst ik de aardappels voordat het erger wordt. Maar dit jaar verwacht ik kleinere aardappels door de droogte, dus ik heb nog niet gekeken hoe de knollen er bij staan.

Wel kijk ik met haviksogen dagelijks mijn planten na, zonder er echt goede kennis van te hebben. Is er al pluis te zien? Zijn de bruine vlekken droog of nat? Zijn alleen de bladeren aangetast of ook de stengels, want dan moet er snel geoogst worden. Iedere julimaand is het weer spannend of ik de goede keuze maak.

 

De tomatenkas

In de nieuwe kas groeien de tomaten heel goed. Zo goed dat ik een deel heb moeten toppen, de planten groeien namelijk al tot aan het dak! Normaal top je tomatenplanten in augustus of na het vijfde bloemtrosje maar dit jaar gaan ze als een malle. Nooit eerder had ik zulke mooie planten met dikke stammen, terwijl ik niet altijd consequent ben geweest met dieven.

Hier en daar groeide een dief uit tot een monster die ik dan weer liet zitten omdat er al bloemen in zaten. In de kas staan veel late rassen vleestomaten, die zichzelf nogal eens toppen of splitsen in twee stammen. Ook hier ging ik inconsequent door, de één liet ik wel groeien met twee stammen en de ander niet. Voor de tuinder die van structuur en orde houdt… Don’t try this at home 😉  Haal iedere dief weg en als er twee stammen ontstaan haal je de stam met de minste bloemen weg. Als planten zich toppen wacht je tot zich een dief vormt die je verder laat groeien als stam.

Bij sommige planten liet ik ook het eerste blad van de dief staan zodat de plant meer blad heeft voor fotosynthese en meer energie heeft om tomaten te laten groeien. Aan het einde van het tomatenseizoen zal ik laten zien hoe dit is gegaan.

Kippen

Tot slot nog even een kattenbelletje over de kippen. De dames maken het goed. Zelf moet ik nog altijd wennen aan vier in plaats van vijf kippen. Doordat Leentje er niet meer is lopen er nu maar twee kippen in de ren. Happy en Sientje hebben hun bivak weer opgeslagen in het legnest. Af en toe komen ze luidkeels naar beneden voor eten en drinken maar daarna vertrekken ze met een hoop bombarie weer naar boven. Never a dull moment.

Kippen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s