Hoeveel tijd besteed je aan een moestuin?

Moestuin

Soms krijg ik mailtjes van volgers die de moeite waard zijn om over te schrijven. Zo kreeg ik van Jade de vraag hoeveel tijd ik besteed aan de moestuin. Natuurlijk lukt het dan om in vijf minuten een advies te schrijven, maar eigenlijk verdient zo’n vraag een breder podium. Hoeveel tijd heb je nodig om een moestuin te onderhouden? Nou, hier komt ie.

Hoeveel tijd?

Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.

De grondsituatie van de moestuin

Als je een moestuin of volkstuin van iemand overneemt is deze meestal slecht onderhouden. Want, waarom stopt iemand er mee? Meestal vanwege fysieke klachten of omdat de tuinder geen zin meer heeft. In beide gevallen heeft men de tuin laten versloffen en staat er dus veel onkruid. Als je een moestuin overneemt kan je het beste het eerste jaar veel tijd investeren in het onkruidvrij houden van de tuin. Daar heb je later veel profijt van want onkruid vormt tijdens zijn leven veel zaden, die ook weer plantjes worden en ook weer zaden vormen en.. en.. enfin, je snap het wel denk ik. Het is belangrijk om het onkruid de baas te worden in dat eerste jaar.

Onkruid

Hoe doe je dat dan, onkruid de baas worden? Door het onkruid te leren kennen. Zorg dat je alles leert over penwortels, kweekgras, kattenstaarten, onkruidzaden en manieren waarmee ze zich vermeerderen. In mijn eerste moestuinjaar schoffelde ik twee keer per week. Als het warm en zonnig was liet ik het onkruid liggen zodat het voeding gaf aan de bodem. Had het onkruid zaden, dan haalde nam ik alle onkruid mee voor de kliko. Ook in natte perioden liet ik niets liggen om te voorkomen dat het onkruid opnieuw ging wortelen. Zo kreeg ik het uiteindelijk onder controle.

Mulchen kan ook een goede manier zijn om onkruid te onderdrukken en daarom las ik elk boek dat ik kon vinden over mulchen.

Jouw manier van tuinieren

Waarom heeft je manier van tuinieren invloed op de hoeveel werk in je moestuin? Ik zal een voorbeeld geven. Een moestuin met verhoogde bakken is prachtig, heel overzichtelijk en heeft veel voordelen. Zo is het beter voor je rug, is er minder kans dat je dierbare groente verzuipt bij overvloedige regenval en warmt de grond sneller op. Een groot nadeel is dat verhoogde bakken in een warme, droge zomer altijd water nodig zullen hebben. De bakken warmen immers sneller op… maar drogen ook sneller uit.

Of denk eens aan mulchen. Het ziet er minder fraai uit, maar het heeft veel voordelen. De grond droogt minder snel uit en je hebt minder last van onkruid. Voor mij heeft mulchen dus veel voordelen maar er zijn tuinders die het maar een rommeltje vinden want ik laat alles wat gesnoeid wordt op de grond liggen. En zo heeft iedere keuze die je maakt in de moestuin gevolgen voor de hoeveelheid werk in de moestuin.

Welke gewassen kies je?

Er zijn gewassen die heel bewerkelijk zijn, maar er zijn ook groenten waar je bijna geen werk aan hebt. Kies je bijvoorbeeld voor een gewas als sperziebonen die dagelijks geplukt moet worden, dan kost dat meer tijd dan de keuze voor een gewas dat in één keer klaar is, zoals bloemkool. Ook het oogsten van rode bessen kan een tijdrovend werkje zijn. Kies je voor fruitbomen, dan neemt dat wel wat ruimte van je moestuin in maar bomen vragen niet veel aandacht en zorg.

Tijd versus ontspanning

Nu heb ik het steeds over werk in de moestuin en de tijd die het kost maar voor mij maakt het niet zoveel uit hoeveel tijd ik besteed aan de moestuin. Ik koos voor een moestuin omdat ik geniet van tuinieren en het buitenleven en daarbij zijn de groenten die ik kweek niet eens de hoofdzaak, soms is het groeiproces belangrijker dan het resultaat. Het volgen van het proces van zaadje naar vrucht geeft me veel ontspanning en dat is waar ik het voor doe.

2 gedachtes over “Hoeveel tijd besteed je aan een moestuin?

  1. Het ligt er ook aan wat voor soort tuin je voor ogen hebt, denk ik. Waar de een niet maalt om allerlei onkruiden tussen de bonen, de aardbeien enz, is de ander voortdurend aan het werk om ieder sprietje eruit te halen. Mijn man bijvoorbeeld….Maar houdt je het bij, wordt het steeds minder, zeker als je wat je schrijft onkruiden met bloemen weghaalt. Maar hoe je het ook doet, als je er maar plezier in hebt. Onze tuin is bedoeld voor recreatie, terwijl er veel op ons complex een tuin hebben voor de productie en die nemen het onkruid niet zo nauw. Leuk blog, Jacqueline!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s