Zaailingen afharden en uitplanten

Mei, de maand van de IJsheiligen en het uitplanten van al die jonge plantjes die de afgelopen maanden zo zorgzaam zijn vertroeteld in huiskamers, slaapkamers en kassen. Ze zijn nu groot genoeg om op eigen benen te staan en daarom begint nu een monsterklus: het uitplanten van de zaailingen.

Afharden van zaailingen

De afgelopen weken mochten de planten al even oefenen. Door ze steeds wat langer buiten te zetten wennen ze aan omstandigheden als temperatuur, wind, regen en zon. Dit wennen heet afharden. Als je ooit een plant zonder afharden buiten hebt uitgeplant weet je dat dit niet goed is voor de plant. Vaak verbrand het blad en loopt de plant ernstige schade op. In het ergste geval gaat de plant dood.

De ideale omstandigheden voor afharden zijn een buitentemperatuur vanaf 10 graden en half bewolkt weer zonder veel wind, liefst met een flets zonnetje 😉 Vanaf half april blijven de planten steeds een beetje langer buiten tot ze aan alle omstandigheden gewend zijn. Zet de planten ook eens ’s avonds en ’s nachts buiten. Als ze uiteindelijk een hele dag buiten staan kunnen ze uitgeplant worden.

Veel tuinders noemen afharden “geleur met plantjes” en dat is het. De hele dag loop je met bakken vol planten van binnen naar buiten maar het is een heel belangrijk onderdeel van het opkweken van planten. Als de planten uiteindelijk na de IJsheiligen (15 mei) naar buiten mogen zijn ze goed bestand zijn tegen de omstandigheden. Als er geen nachtvorst meer wordt voorspelt kunnen ze eerder naar buiten.

Uitplanten van zaailingen

Na het afharden kan je de zaailingen buiten uitplanten. Aangezien de zomers de afgelopen jaren erg warm waren plant ik altijd op dezelfde manier: ik maak een gat waar de plant ruim in past, gooi koemestkorrels in het gat en giet dit vol met water. Dan zet ik het plantje erin en wacht tot het water is gezakt. Als het lange tijd droog is vul ik het gat nog een keer met water, wacht weer tot het gezakt is en dek het af met droge grond. Dit laatste heeft twee voordelen. Door de droge grond verdampt het vocht in het gat minder snel en je geeft slakken minder kans doordat ze nu eenmaal minder graag over droge grond kruipen. Win win!

En hoe stop je dan zo’n plantje in de grond? Ik heb het al eerder uitgelegd dacht ik, maar voor de nieuwe lezers hier doe ik het gewoon nog een keer. Een zaailing kan je tot de kiemblaadjes in de grond zetten. Hierdoor staat de plant steviger maar voor sommige planten heeft dit nog een reden: op de stengel vormen zij nieuwe worteltjes. Dit geldt bijvoorbeeld voor vruchtgewassen als komkommers (zie linkerfoto), pompoenen en tomaten. Tomatenplanten kan je in de grond zetten tot de eerste echte blaadjes. De planten zullen wortels vormen op de stam waardoor je hele sterke en stevige planten krijgt. Belangrijk dus.

IJsheiligen

Planten kunnen uitgeplant worden als er geen kans meer op nachtvorst is. Meestal is dat na de IJsheiligen, 15 mei. Hierna is de kans op nachtvorst nihil, maar wachten tot de IJsheiligen is geen garantie want soms vriest het toch nog. Helaas is de natuur niet te voorspellen.

Wil je meer lezen op Moestuinhippie?

Ik schreef eerder Moestuintips voor mei met daarin mijn to-do-list voor de maand mei. Je kan mijn maandelijkse moestuintips iedere maand terugvinden in de sidebar links van het scherm.

3 gedachtes over “Zaailingen afharden en uitplanten

 1. Ik heb m’n plantjes in april voor het eerst eens buiten gezet. Doordat het toen nog zo koud was overdag, had ik niet meteen door dat de zon eigenlijk best hard straalde tussen de wolkenvelden door.. Na twee uur waren sommige plantjes al verloren door zonnebrand!

  Like

  1. Hoi Guy, ja dat is zonde van je plantjes, ik heb dat ook wel eens gehad. Je moet het echt langzaam opbouwen, zeker als het onbewolkt weer is. Hebben ze zich inmiddels hersteld of is het niets meer geworden met die plantjes?

   Like

 2. De meeste hadden geen schade of zijn goed hersteld, enkele heb ik weggegooid. Maar ik was voorbereid op zulke stommiteiten en had sowieso meer plantjes gezaaid dan ik kan planten 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s